Piet Hemminga

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 2–2 (2–1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys snapt de ballen van arbitrage

Het zou te ver gaan om scheidsrechter Alex Bos van een off-day te betichten. Een aantal keren paste hij uitstekend de voordeelregel toe, gaf een zgn. delayed gele kaart en floot niet voor iedere schouderduw. Op veel van zijn beslissingen was niets aan te merken. Twee discutabele momenten zorgen echter voor een behoorlijke beïnvloeding van het scoreverloop. Met de conclusie “Je krijgt niet altijd waar je recht op hebt” trapte trainer Henk Wisman een spreekwoordelijke open deur in. Om daar cynisch aan toe te voegen dat de VAR kennelijk ook in de Tweede Divisie zijn intrede heeft gedaan. Alleen deze keer niet in Zeist gepositioneerd maar gewoon geïntegreerd op het veld. In blauw shirt met aanvoerdersband.

Prima start
In dezelfde opstelling als vorige week in de thuiswedstrijd tegen TEC weten de bezoekers binnen twee minuten al nagenoeg evenveel gevaar te stichten als in de complete eerste helft zeven dagen geleden. Bram Ros heeft niet de reputatie een goalgetter te zijn maar na een mooie gekaatste bal komt hij in het midden vrij, op de rand van het strafschopgebied. Een fraaie schietkans, op de training zal hij ze er geheid inschieten maar nu rolt de bal net aan de verkeerde kant van de paal naast. In de eerste tien minuten vallen er tevens kansen of kansjes te noteren voor Anthony van Dongen, voor Dani van der Moot en voor Jeroen Spruijt. Maar telkens eindigt de inzet of niet tussen de palen of vormt Leon ter Wiel in een groen shirt voor Spakenburg een sta in de weg.

Te gretig
Na afloop was het één van de weinige punten van kritiek van Henk Wisman op zijn mannen. De doelpunten die we tegen krijgen ontstaan doordat we te gretig zijn, we zetten zo veel druk naar voren dat we achterin te weinig mensen overhielden. En daar profiteerden ze knap van. Spakenburg, wat de laatste vier thuiswedstrijden gewonnen had, liet niet alleen in die beginfase zien wat het strijdplan tegen de Uien was. Het werd nagenoeg de hele wedstrijd volgehouden. Acht man achter de bal, de doelman tussen de palen en voorin twee zgn. handenbinders die het de Rijnsburgse verdediging lastig moeten maken. Twee keer lukt het Vince Gino Dekker met rugnummer 97 om Richard van Nieuwkoop kansloos te passeren. Eerst bij een counter over rechts, een kwartier later bij een soortgelijke uitval over links. Binnen een half uur staan de Rijnsburgers met minimaal twee handen vol eigen kansen op een 2-0 achterstand.

Nieuwe spelregels
De 2-0 had in de ogen van alles wat geelzwart een warm hart toedraagt nooit de geschiedenisboeken in mogen gaan. Voordat de beslissende pass voor de 2-0 gegeven werd, was er duidelijk sprake van hands. De nieuwe spelregel geeft immers niet voor niets aan dat als een speler van de aanvallende ploeg de bal met de hand of arm raakt, er voortaan áltijd sprake van een overtreding is. Een doelpunt kan dus nooit tot stand komen nadat een speler van de aanvallende ploeg de bal met de hand beroerde. Behalve op deze zaterdagmiddag in Spakenburg. Toegegeven, ook Spakenburg had naderhand reden tot klagen toen Roderick Gielesse een bal fout terug kopte waarbij een speler van Spakenburg vervolgens buitenspel werd gegeven. Maar die spelregel bestaat al veel langer.

Stug doorgaan
Door de 1-0 achterstand liet Rijnsburgse Boys zich echter niet uit het veld slaan. Het bleef simpel doorgaan met waar het vanaf de eerste minuut bezig was: druk zetten, goed voetballen en aanvallen. Waarbij bijvoorbeeld Joël Tillema een prachtige voorzet van Antony van Dongen niet tot doelpunt weet te promoveren. Dezelfde Tillema staat overigens wel aan de basis van de aansluitingstreffer. Vanaf de achterlijn maakt hij de juiste inschatting en ziet kans de bal precies op maat voor de opkomende Furhgill Zeldenrust te plaatsen. Ondanks alle nattigheid vanuit de lucht plaatst die met een droge schuiver de bal achter Leon ter Wielen (2-1). Vervolgens regent het kansen op de gelijkmaker. In het laatste kwartier zijn er mogelijkheden voor zowel Tillema als Van Dongen terwijl de Spakenburgse doelman op het nippertje een eigen doelpunt weet te voorkomen op een voorzet van Bert Koomen. Bram Ros en Masies Artien proberen koppend de gelijkmaker te produceren totdat Joël Tillema vlak voor rust alsnog de gelijkmaker scoort. Alleen bederft het vlagsignaal van de assistent scheidsrechter ivm buitenspel het feestje.

VAR
Vlak na rust heeft Richard van Nieuwkoop zijn eerste redding te verrichten. En gaat Rijnsburgse Boys onverdroten op zoek naar de gelijkmaker. Die valt ook als een inzet van Anthony van Dongen vanaf de rand van het strafschopgebied in de linkerbenedenhoek verdwijnt. De scheidsrechter wijst naar het midden, de vlag van de assistent-scheidsrechter blijft omlaag. De speaker meldt de gelijkmaker en de bal ligt op de middenstip. Totdat de blauwen de scheidsrechter kunnen overhalen alsnog opheldering te gaan vragen bij zijn collega aan de zijlijn.  Het bizarre aan dit moment is dat twee officials onafhankelijk van elkaar aangeven dat het een doelpunt is. En op het moment dat er overleg plaats vind een andere conclusie trekken. De reden wordt pas na de wedstrijd bekend: Joël Tillema bevond zich in buitenspelpositie in de baan van het schot.

Driemaal is scheepsrecht
Een derde poging, de vierde treffer, vindt uiteindelijk wel genade in de ogen van de arbitrage. Doorzetten van Dani van der Moot leidt tot een doeltreffende rebound van Anthony van Dongen, zijn eerste treffer in Rijnsburgse dienst. Geen idee hoeveel balletjes er op een telraam zitten. Maar het gevoel zegt dat het er niet genoeg zijn om alle kansen van Rijnsburgse Boys deze middag bij elkaar op te tellen. Mooi om te zien dat de heren verdedigers zich nog even de ballen uit de broek moeten werken om zich staande te houden. Want juist in dat laatste kwartier denkt Spakenburg dat er nog meer te halen valt. Van afstand krijgt de thuisclub nog twee mogelijkheden maar beide keren staat Richard van Nieuwkoop zijn mannetje: gestrekt naar de lat en op de doellijn houdt hij de tweede helft zijn doel schoon. Een vijfde thuiszege op rij voor Spakenburg, het zou ook volledig onverdiend zijn geweest.

Kerstgedachte
Henk Wisman is niet snel tevreden, dat mag ondertussen bekend zijn. Om uit zijn mond te horen dat de 1e helft de beste van dit seizoen was zegt het nodige. Prima voetbal, dominant in het veld. Zonder daarbij voorbij te gaan aan het gegeven dat de ploeg slimmer met de kansen om had moeten gaan. En zelf debet aan de opgelopen achterstand was. Desalniettemin is hij vooralsnog tevreden met de ontwikkelingen op het gebied van speelwijze en de progressie als het gaat om de controle over een wedstrijd in dit seizoen. Uitzonderingen daargelaten. Spakenburg – Rijnsburgse Boys: zoals zo vaak never a dull moment. Of het moet zijn dat zelfs vijf bussen met HKR-supporters zonder combiverplichtingen alleen maar tot extra sfeer op de blauwe zijde van de Westmaat leidden. En met dergelijke kerstgedachten zullen we het de rest van het jaar mee moeten doen.
Spakenburg – Rijnsburgse Boys 2–2 (2–1)
Scheidsrechter: de heer A. Bos
Toeschouwers:  2.000
Gele kaarten Spakenburg: Hero van Lopik en Jasper Beekhuis
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Bert Koomen
Scoreverloop:
12′ 1-0 Vince Gino Dekker
26′ 2-0 Vince Gino Dekker
30’ 2-1 Furghill Zeldenrust
67’ 2-2 Anthony van Dongen
Opstelling Spakenburg: Leon Ter Wielen, Barry Beijer, Tom van der Neut, Koost Werkman (77’ Majid Ghaddari), Hero van Lopik (60’ Nathaniel Will), Youri Kolewijn, Jasper Beekhuis, Everton Pires Tavares, Kevin Steurlin, Jordi Bitter (69’ Roy Castien) en Vince Gino Dekker
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker, Roderick Gielesse, Masies Artien, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros, Joël Tillema, Anthony van Dongen (83’ Jaïro Schet), Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust (88’ Marc Magan)