Nico Glasbergen

GVVV – Rijnsburgse Boys: 6–5 (4–0) – VERSLAG

Het kan dus nóg gekker.

In de maand april speelde Rijnsburgse Boys uit bij Scheveningen. Toen leverden de Uien in de eerste helft een wanprestatie en kwamen vlak na rust met 3-0 achter. Niemand gaf meer wat voor de tandeloze makke schaapjes die toen over het veld liepen. In een bizarre tweede helft maakten de Leeuwenwelpen de achterstand goed en bogen het om in een 3-4 overwinning. Eigenlijk is het antwoord al klontje klaar als je de vraag stelt: kan het gekker ? Natuurlijk kan dat, want dit is Rijnsburgse Boys zoals het al een paar seizoenen is. Defensief soms echt hopeloos, offensief bovengemiddeld. En dan kan het zomaar gebeuren dat een 5-0 achterstand bijna nog wordt goed gemaakt. Het is net zo onacceptabel voor GVVV trainer Niek Oosterlee dat deze achterstand bijna nog werd goed gemaakt, als de zielige 5-0 achterstand na een uur spelen. Want verdorie zeg, dit ging werkelijk weer helemaal nergens over. Het gaat allemaal zo makkelijk, in negatieve zin. Natuurlijk, het is nooit saai bij de Uien. Maar wat in deze wedstrijd, in de eerste helft, werd vertoond was echt zwaar ondermaats. Terwijl er zeker wel kansen werden gecreëerd door Rijnsburgse Boys. Als ze er achterin allemaal zo simpel in gaan, is elke wedstrijd een krachttoer. En daar hebben we meteen HET grote aandachtspunt voor aankomend seizoen.

Foto: Hans Heemskerk


Een eerste helft die je wil, maar niet kan vergeten
Uw wedstrijdverslaggever moet het antwoord schuldig blijven op de vraag hoe het live daar was op Sportpark Panhuis, in het eerste kwartier. Een hardnekkige file bij Amsterdam deed onze ruim van tevoren genomen vertrektijd teniet. Bij aankomst stond het al 1-0. Het zegt genoeg dat we dat al hadden voorspeld. Het lijkt bijna wel een fetisj van die gasten. “Lekker 1-0 achter komen.” Het gebeurt wel erg vaak. Toch, die 1-0 had zomaar omgebogen kunnen worden in een 1-2 voorsprong. De prachtige combi tussen Tillema en Jongeneelen kwam namelijk schitterend voor de voeten van Jongeneelen, maar geheel vrij schoot hij dichtbij de goal net naast. Had een treffer moeten zijn, net als de kans die vlak erna aan Tillema werd geboden. Onze topscorer miste echter jammerlijk, ook vlak voor de goal trouwens. De lage voorzet van Gielisse was prima, daar lag het niet aan.

Foto: Hans Heemskerk


Balverlies van Gouden Ui Bram Ros, op het midden van de eigen helft, was de inleiding voor een serie ellende. Jeremy de Graaf verzilverde de geboden counterkans: 2-0. Met counterspitsen bij uitstek als Grot en De Graaf zat GVVV in een zetel. Beetje achteruit hangen en wachten op de fout bij de tegenstander. En als je dan tegen de Uien speelt, dan weet je dat die echt wel komt. Richard van Nieuwkoop trof geen blaam toen hij een hard schot keerde, maar de vrije Simon Brouwer had daar geen boodschap aan. De rebound was een prooi voor de afzwaaiende middenvelder, die niet lang daarna een lage voorzet van rechts van De Graaf omzette in een goal. Ook hier ging het allemaal weer zo simpel. Je zou wat meer druk op de poging uit de draai van Brouwer verwachten, maar nee. De Rijnsburgse defensie was niet scherp en de 4-0 stond inmiddels op het bord.
Ontluisterend. Het gaat allemaal zo makkelijk. Je kijkt ernaar en het lijkt of de tegenstander er vrijwel geen moeite voor hoeft te doen en het gros van de kansen af maakt. Er zit zeker een kern van waarheid in dit gevoel, anders krijg je niet bijna 80 goals in één seizoen tegen…
Rusten met 4-0 achter. Triest. Ook in een wedstrijd die nergens meer om gaat. Zegt men. Want er is altijd nog de eer. Bijvoorbeeld.

Foto: Hans Heemskerk


Comeback na rust
Tsja, wat moet je dan, na rust. Halman en Magan kwamen voor Artien en Spruijt. Va banque maar, wat moet je anders. Het maakt eigenlijk weinig uit, ruimte geven we in dit seizoen toch al volop weg. Qua spelbeeld kantelde het inderdaad.
GVVV liep nu wel erg ver terug. Inzakken is niet erg, maar GVVV raakte de greep wel kwijt en gokte blijkbaar alleen nog maar op de counter. En het leek een echte walk-over en een schandelijke aftocht voor Rijnsburgse Boys te worden. Het was namelijk weer als een kouwe drol verdedigen wat De Graaf in staat stelde de 5-0 te maken. Je kijkt er naar en ziet het soms seconden eerder al aan komen. We hebben domweg te weinig verdedigende moordenaars achterin. En dat wreekt zich regelmatig.

Foto: Hans Heemskerk


Tegelijkertijd is het offensief natuurlijk gewoon heel aanvaardbaar. Ondanks de 5-0 achterstand waren er regelmatig goede combinaties te zien en qua combinatiespel leken de Uien niet eens zo erg onder de achterstand te lijden. Zowel op links met Strooker en Halman en rechts met de Siamese tweeling Jongeneelen en Gielisse liep het niet verkeerd. De mooie actie en lage voorzet van Strooker leek door Tillema binnen geschoven te worden, maar Guido Janssen gaf het laatste zetje: 5-1.
En zie daar, de storm stak op. Net zo makkelijk als dat de Uien ze tegen kregen, scoorden ze ze ook. Wij als Rijnsburgse Boys supporters kijken nergens meer van op onderhand. In een tijdsbestek van vijf minuten verkleinden de Uien de achterstand tot één goal. Een prachtige actie van Halman werd bekroond door Magan (5-2). Jongeneelen maakte een knappe actie op rechts, naar rechts dreigen, draaien en afmaken (5-3). En het was weer Strooker met de assist op Jongeneelen (5-4). De inmiddels van ergernis nog grijzer en kaler geworden Rijnsburgers gingen er plots voor zitten, vol ongeloof over wat zij deze middag zagen.

Foto: Hans Heemskerk


Net niet 
Met zoveel aanvallende intenties en aanvallende wissels, Bakker was er inmiddels uit voor Meefout, kreeg GVVV bij balbezit natuurlijk wel zeeën van ruimte. De laatste bal werd enkele malen onderschept of was net niet goed. Als het één keer mogelijk was geweest, 8-8, was het wel in deze wedstrijd. De zo gehoopte 5-5, dat was gewoon hilarisch geweest, werd helaas een 6-4. Natuurlijk draaide Jeremy de Graaf prachtig weg en was de aanname wonderschoon, maar ook hier had er meedogenlozer verdedigd moeten worden.
Het drukte de Uien nog niet op de knieën. Uit een flipperkastsituatie voor het doel van de ingevallen Van de Beek kwam de bal half hoog voor de pootjes van Jongeneelen, die met een halve omhaal binnen poeierde: 6-5.
Geel-zwart ging ervoor, met een laatste krachtsinspanning. Meefout maakte een mooie actie en legde terug op Tillema. We telden hem al, maar Tillema, in deze wedstrijd redelijk ongelukkig, peerde naast. Zonde, want die 6-6 had voor ons natuurlijk prachtig geweest.
En ook daarna, na goed doorkoppen van Opoku, was Tillema niet gelukkig. De lage harde schuiver werd gered door Van de Beek. En met ietsje meer pech had het 7-5 geweest, want een comedy capers scène voor het doel van Van Nieuwkoop, met paal, hands en heel veel vliegende benen en armen in de hoofdrol, eindigde wonderbaarlijk genoeg niet in de goal, maar in een vrije trap voor de Uien.

Foto: Hans Heemskerk


Heeft die Dick Heemskerk me daar een gedenkwaardige afscheidswedstrijd gehad zeg. Maar niet louter positief. In de eerste helft werden we als supporters weer eens beledigd. En dat is echt onverteerbaar. Met 4-0 achter staan met rust is een schande. Dat er veel aanvallende kwaliteit is, is evident. Alleen, het doelsaldo, 77-79, doet je bijna in de lach schieten. Heel veel werk aan de winkel dus. Want we kunnen best wel wat goede dingen opnoemen, maar sommige dingen zijn niet meer te accepteren. Dat aanvallende voetbal ten spijt. Verandert er structureel niks aanstaand seizoen, dan eindigen we weer in het rechterrijtje. En in de buurt van de huidige dertiende plaats. We moeten heel, heel lang terug om een seizoen tegen te komen waarin we zo laag eindigden. En tegenargumenten kan je geven wat je wil, het moet na seizoenen lang goals slikken als een sinasprilletje echt, echt beter. Dat zijn we toch allemaal wel met elkaar eens ?

Foto: Hans Heemskerk


GVVV – Rijnsburgse Boys 6–5 (4–0)
Scheidsrechter: de heer C. Ruperti
Toeschouwers: 900
Gele kaarten:
Scoreverloop:
2. 1-0 Mart de Jong
21. 2-0 Jeremy de Graaf
37. 3-0 Simon Brouwer
41. 4-0 Simon Brouwer
59. 5-0 Jeremy de Graaf
66. 5-1 eigen goal Guido Janssen
67. 5-2 Marc Magan
68. 5-3 Jeffrey Jongeneelen
69. 5-4 Jeffrey Jongeneelen
79. 6-4 Jeremy de Graaf
86. 6-5 Jeffrey Jongeneelen
Opstelling GVVV: Johan Jansen (61. Bart van de Beek); Rodny Hofman, Bart Hulsbos (38. Guido Janssen), Taoufik Adnane, Wilco den Hartog; Laurens van der Voort, Simon Brouwer, Danny de Leeuw (59. Robin Segers), Mart de Jong; Sherwin Grot, Jeremy de Graaf.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Roderick Gielisse, Masies Artien (45. Marc Magan), Carlos Opoku, Thomas Bakker (67. Jeroen Meefout); Edo Knol, Bram Ros, Jeroen Spruijt (45. Jayson Halman), Jordy Strooker; Joël Tillema, Jeffrey Jongeneelen.