Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg: 3-1 (2-1) – VERSLAG

(W)AARDIGE LAATSTE THUISWEDSTRIJD SEIZOEN 2018-2019

De laatste thuiswedstrijd van dit seizoen werd een 3-1 overwinning op de enige club die sinds de invoering van de Topklasse in 2010 op het hoogste amateurniveau in Nederland voetbalt. HHC Hardenberg kon het niveauverschil op de ranglijst niet in de praktijk tonen en mocht uiteindelijk de handen dichtknijpen door slechts met twee doelpunten verschil te verliezen. Daarmee is HHC Hardenberg in ieder geval een club die op de ranglijst boven de Rijnsburgers eindigt waar zes punten tegen werden verdiend. Voor doelman Virgil Deen en spits Jayson Halman was het de laatste wedstrijd in het shirt van Rijnsburgse Boys. Een eervolle vermelding voor laatstgenoemde is dat hij de meest actieve man op het veld was.
Wederom snelle achterstand
Wie de statistieken van het afgelopen seizoen eropna slaat zal constateren dat het de Rijnsburgers nog wel eens wil lukken snel op achterstond te komen. Een record werd het niet – dat was in Groesbeek tegen De Treffers na 2 minuten – maar na 4 minuten schoot Rob van der Leij de 0-1 achter Virgel Deen. De voorzet kwam van links waarna Jan en alleman de bal misten. Wat Arjan Robben eerder die middag al had gedaan – een niet te missen voorzet binnentikken – werd door de topscorer van HHC Hardenberg min of meer gekopieerd. En een minuut later had het ook zomaar 0-2 kunnen staan. Dit keer was het een te missen voorzet vanaf rechts die door dezelfde Rob van der Leij nu wel over werd geschoten.

Binnen kwartier op voorsprong
Het eerste gevaar van Rijnsburgse zijde kan na 8 minuten genoteerd worden. Jayson Halman wint het duel van Kevin Gortz waarbij laatstgenoemde aan de noodrem moet trekken voordat de Rijnsburgse spits richting doel kan opstomen. De vrije trap is van Furhgill Zeldenrust, de bal wordt vlak naast gewerkt. Het blijkt echter uitstel van executie te zijn. Roderick Gielisse weet een paar minuten daarna een afgeslagen corner vlak buiten het strafschopgebied op te vangen, legt de bal voor zijn beste been en schuift vervolgens langs Sander Danes binnen. Onder de aantekening dat de bal nog enigszins door een oranje been van richting werd veranderd. Twee minuten leidt een prachtige aanval tot de 2-1. Met Jayson Halman aan de basis wordt vanaf links Furhgill Zeldenrust bereikt. Op de rand van de “16” gaat het via Joël Tillema verder richting de vanaf rechts opkomende Edo Knol die zijn ploeg fraai op voorsprong zet.

Halman in de hoofdrol
Ook verdedigen kan soms tot een mooie actie leiden. Neem de lob van Masies Artien als laatste man over de Hardenbergse spits. Het is de inleiding voor de volgende aanval van de thuisclub waarbij Joël Tillema de doelman van de bezoekers al wel geklopt heeft maar de bal niet in het doel weet te krijgen. Al met al is het een bijzonder amusant partijtje voetbal waarbij kwistig met passes wordt gestrooid. Alleen de aanname is soms iets te lastig, het blijft natuurlijk wel Tweede Divisie-niveau. In deze fase van de wedstrijd zijn het met name de Uien die een grote voorsprong mogen claimen. Met een mooie crosspass bedient Furhgill Zeldenrust als rechterspits collega linkerspits Jayson Halman. Zijn inzet gaat via de vingertoppen van Sander Danes en de lat over het doel. Even later gaan een inzet van dezelfde speler “gewoon” over. Slecht uitverdedigen van de oranjehemden biedt Jeroen Spruijt de mogelijkheid goed te interveniëren, de HHC-doelman redt ternauwernood met zijn voet.

Kans op gelijkmaker
Daar staat tussendoor één Hardenbergse mogelijkheid tegenover waarbij Vigil Deen weet te redden. Ook Ravelino Junte krijgt in de minuten daarna een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Maar in de situatie die lijkt op de 0-1 gaat de bal nu rakelings langs de andere kant van de paal. Vlak voor rust lijkt de wedstrijd vroegtijdig beslist te gaan worden. Carlos Opoku wordt aan zijn shirt getrokken, reden voor scheidsrechter Oostrom om de bal op de stip te gaan leggen. Het “slachtoffer” gaat zelf achter de bal en schiet deze vervolgens snoeihard tegen de paal.

Hardenberg dringt aan
Na de rust werd het spelletje in een tempo gespeeld wat een tandje lager ligt dan voor rust. Met name in het begin van de tweede helft is het HHC wat aandringt en heeft Rijnsburgse Boys moeite de bal over de middellijn te krijgen. Het zijn schaarse aanvallen van geelzwart om de voorsprong te vergroten. Voor het doel van Virgil Deen lijkt het soms even op een grote flipperkast met Masies Artien en Carlos Opoku als de grote flippers. De bal wordt gepareerd maar met dezelfde snelheid weer het strafschopgebied ingejaagd. Zonder schadelijke gevolgen uiteindelijk. Na een klein halfuur wordt het tij echter gekeerd.
Topscorer treft doel
Het laatste deel van de wedstrijd is weer duidelijk voor de thuisclub. Tweemaal biedt Jason Halman Joël Tillema zijn 18e van het seizoen binnen te werken. Het eerste schot gaat daarbij voorlangs, de daaropvolgende kopbal gaat keihard tegen de touwen: 3-1. Met name de assist bij de goal is tevens de kroon op het werk van de spits die vlak daarna een publiekswissel krijgt. Daarmee is deze wedstrijd deels een kopie van de thuiswedstrijd tegen De Treffers. Ook in die wedstrijd werd een 0-1 achterstand door Gielisse, Knol en Tillema tot een 3-1 voorsprong omgebogen. Daarmee is het verzet van de tegenstander definitief gebroken. De laatste memorabele poging komt op naam van Furhgill Zeldenrust. Na een mooie dieptepass van Jeroen Spruijt krult de vleugelspits de bal net over de kruising. Waarmee het laatste wapenfeit voor dit seizoen op de Middelmors de geschiedenisboeken in kan gaan.

Laatste wedstrijd in Veenendaal
PSV kon afgelopen woensdag in theorie nog kampioen worden. Dat geldt ook voor het bereiken van de 9e plaats ofwel het linker rijtje voor Rijnsburgse Boys. Maar het doelsaldo van Jong Vitesse is 16 doelpunten beter dus mag die theorie eigenlijk gelijk naar het land der fabelen.  Maar mocht een rechtstreeks duel met de voormalige RBB-trainer Niek Oosterlee al niet een goede reden op zich zijn dan is een rechtstreeks duel tussen de nummers 12 en 11 dat zeker.
Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg: 3-1 (2-1)
4: Rob van der Lei: 0-1
11: Roderick Gielisse: 1-1
13: Edo Knol: 2-1
71: Joël Tillema: 3-1