Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – De Treffers: 3-1 (0-1) – VERSLAG

ONBETWISTE OVERWINNING VOOR RIJNSBURGSE BOYS

Uiteindelijk viel er op de Rijnsburgse overwinning in het Paasweekeinde weinig af te dingen. De in de eerste helft onnodig opgelopen achterstand werd evenals vorige week omgebogen in een voorsprong. Zonder de geschorste Bram Ros maar met een uitblinkende Jeroen Spruijt viel de 3-1 overwinning zelfs nog te laag uit. De Uien speelden dan misschien niet helemaal op z’n Paasbest, De Treffers waren na afloop duidelijk het haasje.

Snelle achterstand
Het zijn zomerse omstandigheden op de Middelmors. Terwijl de eerste corner zich aandient – de eerste doelpoging van Jeffrey Jongeneelen wordt geblokt – varen er bootjes achter het sportpark door de Noordwijkervaart. De jasjes kunnen vandaag uitblijven en Rijnsburgse Boys heeft de mouwen opgestroopt. De eerste tien minuten zijn het met name schermutselingen op het middenveld die het publiek nog niet echt kunnen boeien.  Het zijn De Treffers die daarna de score openen. De tweede Rijnsburgse corner leidt tot een uitval van Aleksandar Jankovic over rechts die Ruben Rocha Rodrigues over de as van het veld ziet opstomen. De centrale verdediging van de thuisploeg lijkt even met Paasverlof want de Groesbeekse speler krijgt alle kans en tijd om de bal aan te nemen en feilloos in te schieten: 0-1. Een les in effectiviteit, één goal uit één kans.

Geen gelijkmaker voor rust
De Rijnsburger proberen de wedstrijd wel gelijk naar hun hand te zetten maar de finesse ontbreekt voor een belangrijk deel. Jeffrey Jongeneelen schiet rakelings naast en Joëll Tillema krijgt op aangeven van Furhgill Zeldenrust een goede kans op de gelijkmaker maar stuit op de uitlopende Niels Kornelis. De Rijnsburgse topscorer krijgt tien minuten later nogmaals een goede mogelijkheid maar ditmaal schampt de voorzet zijn voorhoofd. Tussendoor test Aleksandar Jankovic Richard van Nieuwkoop met een schot vanaf links maar de Rijnsburgse doelman is attent op de bal die riching verre bovenhoek vliegt. Een doorgekopte bal van Jeroen Spruijt vlak voor rust had meer verdiend maar Niels Kornelis weet er nog net de hand tegen te krijgen. Hoezeer er ook aangedrongen wordt, de achterstand zal na rust goed moeten worden gemaakt.

Tweede helft goed van start
“Don’t Stop Me Now” schalt er nog uit de luidsprekers terwijl de spelers na de thee uit de kleedkamer komen. Het nummer geeft de Rijnsburgers kennelijk voldoende inspiratie want een paar minuten later kopt Furhgill Zeldenrust de bal op aangeven van Joël Tillema via de bovenkant van de lat over. Omgekeerd biedt de vleugelspits de opkomende Tillema de mogelijkheid raak te schieten. De inzet gaat echter behoorlijk naast, soms komt er ook een klein beetje geluk bij kijken. Dat ontbreekt bij de geel-zwarten tot dat moment. Het gaat te ver om de gelijkmaker van Roderick Gielisse een gelukstreffer te noemen. Maar het is de minste van de drie kansen in de eerste vijf minuten van de tweede helft. De vleugelverdediger trekt op de voor hem bekende manier naar binnen en schiet precies op het moment dat de doelman van de Treffers het zicht ontnomen wordt: 1-1.

Aanvoerder neemt verantwoordelijkheid
“We voetballen onder ons kunnen” liet Jeffrey Jongeneel de afgelopen week optekenen. Woorden die wellicht de stand op de ranglijst onderstrepen maar ze zijn voor deze wedstrijd niet van toepassing. De Rijnsburgse aanvoerder neemt zijn ploeg vandaag mee richting overwinning. Een slalom in het strafschopgebied leidt nog niet tot een doelpoging maar even later biedt zijn voorzet Furhgill Zeldenrust voor de tweede keer een kans om koppend te scoren. De vleugelspits oogt niet als een kopsterke speler maar laat in praktijk het tegenovergestelde zien. Het blijkt een uitstel van executie te zijn voor De Treffers. Precies na een uur spelen is het een droge knal van Edo Knop die op aangeven van Jeroen Spruijt zijn team op voorsprong schiet: 2-1. Het wachten is vervolgens eerder op het uitbreiden van de voorsprong dan dat er een gelijkmaker in de lucht hangt. De mogelijkheid die voorsprong te vergroten dient zich aan wanneer een vrije trap van Marc Magan door de inlopende Thomas Bakker strak wordt ingekopt. Maar de kopbal treft geen doel.

Man van de wedstrijd
Goed doorzetten van Jeroen Spruijt over de linkervleugel leidt er uiteindelijk toe dat de Rijnsburgers verder afstand kunnen nemen. De uiteindelijke “Man of the Match” wint eerst zijn kopduel en weet na een lange spurt langs de zijlijn Jeffrey Jongeneelen in het strafschopgebied te bereiken. Die ruziet nog even met de bal maar biedt vervolgens de kans op 3-1 aan Joël Tillema. En deze schiet in een kluwen van spelers perfect raak. Daarmee is de wedstrijd nagenoeg gespeeld. Een vrije trap van Marc Magan verrast Niels Kornelis bijna. Hij verwerkt de kanonskogel niet goed maar Furhgill Zeldenrust weet de rebound niet tot treffer te promoveren. Wanneer Jeroen Spruijt in verdedigend opzicht ook nog eens een tegentreffer voorkomt is het voor hem tijd voor de verdiende publiekswissel.

Uitzicht op het linker rijtje
Rijnsburgse Boys richt zich voor de resterende vier wedstrijden van dit seizoen uiteindelijk op een plaats in het linker rijtje. GVVV en Jong Vitesse moeten daarvoor worden gepasseerd. “We krijgen ze allemaal nog” aldus Wilfred van Leeuwen die zich vandaag een tevreden man toonde. “Als je alleen al naar de kansenverhouding kijkt – zij hebben er drie gecreëerd terwijl wij elf mogelijkheden hadden. Daarvoor zijn we in de tweede helft een tandje hoger gaan spelen terwijl Carlos Opoku en Gino Demon de opdracht meekregen meer in te gaan schuiven. Dat pakte verder prima uit”.
Rijnsburgse Boys – De Treffers: 3-1 (0-1)
11: Ruben Rocha Rodrigues: 0-1
50: Roderick Gielisse: 1-1
60: Edo Knol: 2-1
78: Joël Tillema: 3-1