Cor Spruijt

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 4-1 (2-0) – VERSLAG

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 4-1 (2-0)

Na een prima wedstrijd tegen Katwijk, waarin Rijnsburgse Boys onterecht met lege handen achter bleef, keken de supporters vol spanning uit naar de wedstrijd tegen Koninklijke HFC. Na 90 minuten voetbal was de teleurstelling groot. Geen punten en te weinig overtuiging in het spel van de mannen van trainer Wilfred van Leeuwen.

Prachtig weer
Onder werkelijk schitterende omstandigheden betraden de 22 spelers het veld aan de Spanjaardlaan in Haarlem. Rijnsburgse Boys zocht aan het begin van de wedstrijd direct de aanval. Het eerste kwartier liet Koninklijke HFC het initiatief aan Rijnsburgse Boys. De bal ging eenvoudig rond en het team van trainer Gertjan Tamerus gokte vooral op de counter. In het eerste kwartier werd Rijnsburgse Boys twee keer gevaarlijk. In de 8e minuut kwam Jeroen Meefout net niet bij de bal waardoor keeper Tom Boks de bal eenvoudig op kon rapen en in de 14e minuut schreeuwde heel Rijnsburg voor een penalty na een vermeende overtreding op Jeroen Spruijt. Scheidsrechter Sander de Brito Roque liet terecht doorspelen. Toch was het Rijnsburg dat ook na het eerste kwartier de aanval bleef zoeken. Een mooie actie van Spruijt bracht de bal bij Furhgill Zeldenrust. Zijn schot werd echter gestopt door keeper Boks. Het spel van Rijnsburg zag er veel belovend uit en het was eigenlijk wachten op de eerste Rijnsburgse goal. Koninklijke HFC had nog geen kans gehad en Rijnsburgse Boys zocht opnieuw de aanval. Een voorzet van Bram Ros kon door de keeper nog net worden weggetikt. Aan de andere kant ontstond de eerste kans voor Koninklijke HFC. Wessel Boer schoot in de 25e minuut van buiten de zestien voor de eerste keer op de goal van Richard van Nieuwkoop. De Rijnsburgse Boys keeper kon de bal eenvoudig tegenhouden.

Persoonlijke fout
In de vorige wedstrijd scoorde Koninklijke HFC vier keer tegen IJsselmeervogels. Een aantal doelpunten kwamen door een ‘persoonlijke fout’ van een speler van IJsselmeervogels. Ook Rijnsburgse Boys maakt dit seizoen de nodige ‘persoonlijke fouten’  waardoor een tegendoelpunt kan worden bijgeschreven. In de 28e minuut kwam Koninklijke HFC op een 1-0 voorsprong. Dit keer was het geen ‘persoonlijke fout’ in een duel maar was het een wilde terugspeelbal van Roderick Gielisse die aan de basis stond van het HFC doelpunt. De bal van Gielisse verdween over de achterlijn waarna Robin Eindhoven uit de corner scoorde. Na een gedeelte in de wedstrijd waarin we zeker 80% van het balbezit hadden, Koninklijke HFC slechts een keer op het doel had geschoten en waarin Rijnsburgse Boys de beste mogelijkheden op een openingstreffer had gehad stond er wel een 1-0 op het scorebord.

Vertrouwen
Rijnsburgse Boys ging op zoek naar de gelijkmaker en via Zeldenrust kwam er snel een kans. De kopbal van de linkerspits ging net naast de goal. Toch leek het vertrouwen bij Rijnsburgse Boys minder. Het lef dat het team de eerste 30 minuten liet zien was weg. Er werd nog wel hoog druk gezet maar de felheid en het enthousiasme leken minder. Koninklijke HFC zette in deze periode aan. Het kreeg drie corners op rij en het uiteindelijke schot van Peet v.d. Slot werd een prooi voor doelman Van Nieuwkoop. Een snel genomen korte corner van Rijnsburgse Boys leverde gevaar op voor de goal van doelman Boks. Meefout en Spruijt zagen de bal voorlangs gaan en Carlos Opoku schoot de bal hard en hoog richting Schiphol. Vlak voor rust kwam Koninklijke HFC op 2-0. Een diepe bal op Eindhoven kon keeper Van Nieuwkoop nog tegenhouden. De corner voor Koninklijke HFC kwam voor de goal en werd schitterend afgemaakt door Wessel Boer. Hard en hoog verdween de bal achter de kansloze Rijnsburgse Boys doelman. Met een 2-0 stand zochten de teams de kleedkamers op.

Aansluitingstreffer
Twee ongewijzigde teams begonnen aan de tweede helft waarin Rijnsburgse Boys op zoek ging naar de aansluitingstreffer. Die kwam er na een kleine zeven minuten spelen. Masies Artien speelde de bal richting centrale verdedigingsduo van Koninklijke HFC en Joël Tillema bracht het duo in verwarring door te bukken waardoor Zeldenrust plotseling een op een met doelman Boks kwam te staan. Het schot van Zeldenrust betekende de gewenste aansluitingstreffer. Nog geen minuut later kreeg Tillema de kans op de gelijkmaker. Zijn schot ging van dichtbij over. Rijsburgse Boys zocht weer fanatiek de aanval maar het was weer een ‘persoonlijke fout’ die Koninklijke HFC in het zadel hielp. Spruijt speelde de bal onhandig terug waardoor zowel Gielisse als Artien op het ‘verkeerde been stonden’. Het gaf Eindhoven een vrije doorgang en de 3-1 voorsprong voor Koninklijke HFC. De Uien probeerden het tij nog te keren. Een schot van Jordy Strooker werd tot corner getikt en een pass van Tillema op Zeldenrust leverde een corner op waaruit geen gevaar ontstond.

Wissels
Trainer Van Leeuwen wisselde in de 70e minuut drie spelers. Marc Magan, Edo Knol en Vincent Tel kwamen in het veld voor Spruijt, Artien en Meefout. Opoku schoof wat door, Jeffrey Jongeneelen zocht een plek in de spits en achterin werd een op een gespeeld. Het leverde een gevaarlijk schot van Tillema (zijnet) op. Veel verder kwam Rijnsburgse Boys in het laatste kwartier niet. Koninklijke HFC scoorde een paar minuten voor tijd op prachtige wijze de 4-1. Een mooie combinatie via de linkerkant van het veld leverde een heerlijk doelpunt van Jacob Noordmans op.

Nachtkaars
Na de wedstrijd sprak een supporter in de kantine wijze woorden: “Het stond vandaag bij Koninklijke HFC gewoon beter. Zij speelden met opgestroopte mouwen en maakten de kansen wel af. Het seizoen voor ons is wel over maar mag niet als een nachtkaars uitgaan. Er zijn nog een aantal wedstrijden te gaan en die moeten we gewoon proberen te winnen”.  Volgende week een nieuwe kans tegen IJsselmeervogels dat nog mee doet om het kampioenschap.