Piet Hemminga

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Katwijk


“Het is nog niet afgelopen” meldde één van de Katwijkse verdedigers afgelopen weekend na het gelijkspel tegen IJsselmeervogels. Zeven punten achterstand op de koploper is inderdaad een behoorlijke afstand maar niet onoverbrugbaar. Maar hoe anders had die stand er uit kunnen zien als die laatste drie wedstrijd niet gelijk gespeeld waren maar gewonnen hadden kunnen worden…. Woorden van min of meer gelijk strekking gelden uiteraard ook voor onze eigen Boys. Vóór de wedstrijd tegen Barendrecht afgelopen week werd drie keer op rij verloren. En wie er bij was zal bevestigen dat er minimaal zes punten extra gewonnen hadden kunnen worden. En was Katwijk-Rijnsburgse Boys in een nog ander perspectief komen te staan.
Lang geleden….
“We gaan nog negen keer voor de winst”. Een beeld wat in ieder geval bevestigd werd door een foto van Hans Heemskerk op deze website na de winnende treffer van Carlos Opoku het afgelopen weekend. Die foto straalt voldoende wilskracht en plezier uit om met vertrouwen naar de volgende wedstrijd te gaan. De laatste keer dat Rijnsburgse Boys echt veel plezier wist te beleven aan een bezoek aan Katwijk ligt overigens al weer even achter ons. Dat is weliswaar geen mensenheugenis geleden zoals dat bijvoorbeeld voor een Elfstedentocht geldt. Maar toch – de laatste overwinning van de Rijnsburgers dateert van negen jaar geleden toen het 1-2 werd op de Krom. Martijn Gootjes – de Marciano Mengerink van Rijnsburg in die tijd – wist na de aftrap binnen een half uur twee keer te scoren.

Wisseling van de wacht
Eerder dit seizoen sleepte Katwijk onder leiding van interim-trainer Cees Bruinink op Middelmors een 1-2 overwinning uit het vuur. Jan-Wilem Tesselaar en Masies Artien namen de treffers vóór rust voor hun rekening terwijl de treffer van Jordy Hilterman voor drie punten zorgde. Voor alle doelpuntenmakers was het de helft van hun doelpuntenproductie tot dusver dit seizoen. De Katwijkse winst was niet overtuigend maar ook niet onverdiend. Ook onder Jan Zoutman blijft de stijgende lijn min of meer gehandhaafd. Qua stand op de ranglijst was Rijnsburgse Boys indertijd nog de bovenliggende partij, die posities zijn ondertussen (meer dan) gewisseld.
Voetbal overwint
Katwijk heeft op eigen veld drie punten moeten laten aan HFC en Excelsior Maassluis. Geen ploegen die op voorhand reclame voor voetbal maken maar wel vanuit een sterke verdediging resultaten boeken. Daarnaast werden vijf overwinningen en vijf gelijke spelen op de eigen Krom behaald. De meeste punten haalden onze buren uit uitwedstrijden. De balans is voor Rijnsburgse Boys zo ongeveer in evenwicht met de aantekening dat die punten met name tegen de acht laagst genoteerde ploegen werden behaald. Reden te meer om een wijziging in deze statistieken plaats te laten vinden. Waarbij Rijnsburgse Boys in de Tweede Divisie zo’n beetje de rol van Heerenveen in de Eredivisie heeft: veel doelpunten en een positie in de middenmoot.

Geen vriendendienst
Ook al is een goede buur beter dan een verre vriend, de Uien zullen de regerend landskampioen zeker geen vrije doortocht richting de top van de ranglijst verlenen. Dat alles vanaf zaterdagmiddag vanaf 15.30 uur, onder toeziend oog van scheidsrechter Jesse Rozendal die in de huidige competitie nog geen wedstrijd van beide teams floot.
Clubgegevens Katwijk
Opgericht: 17 februari 1939
Sportpark
De Krom
2221 KK Katwijk
Tenue
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje
Trainer
Jan Zoutman
Topscorer
Marciano Mengerink met 13 treffers
Erelijst
Kampioen tweede divisie: 2018
Kampioen topklasse: 2013
Afdelingskampioen: 1993, 1994, 1995 en 2000
Zaterdagkampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Algeheel kampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Wapenfeiten Katwijk in tweede divisie, topklasse en hoofdklasse
2017-2018 1e plaats tweede divisie
2016-2017 3e plaats tweede divisie
2015-2016 3e plaats topklasse
2014-2015 1e plaats hoofdklasse
2013-2014 14e plaats topklasse (degradatie naar hoofdklasse)
2012-2013 1e plaats topklasse
2011-2012 3e plaats topklasse
2010-2011 4e plaats topklasse
Totaalscore onderlinge duels in topklasse en tweede divisie
13 wedstrijden
2 overwinningen
6 gelijke spelen
5 nederlagen
18 doelpunten voor en 25 doelpunten tegen
Totaalscore onderlinge duels in topklasse en tweede divisie in Katwijk
6 wedstrijden
1 overwinning
2 gelijke spelen
3 nederlagen
5 doelpunten voor en 11 doelpunten tegen
Programma zaterdag 23 maart 2019
Katwijk – Rijnsburgse Boys (aanvang: 15.30 uur)
Overige wedstrijden:
Barendrecht – Jong Vitesse
FC Lienden – HHC Hardenberg
Jong Almere City FC – Scheveningen
Koninklijke HFC – IJsselmeervogels
Kozakken Boys – Excelsior Maassluis
Spakenburg – GVVV
AFC – Jong Sparta (op 24 maart)
De Treffers – VVSB (op 24 maart)
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Katwijk – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.