Piet Hemminga

VVSB – Rijnsburgse Boys 2-3 (1-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys stelt in tweede helft orde op zaken

Na een serie van nederlagen en gelijke spelen was Rijnsburgse Boys weer eens de bovenliggende partij. De zevende overwinning van het seizoen is een feit. Hekkensluiter VVSB stond na 90 minuten enerverend voetbal met lege handen. In een duel waarin de Noordwijkerhouters nota bene de meeste doelpunten maakten. Ruben Valk was echter de meest gepasseerde doelverdediger deze avond. Zodat er voor de spelersgroep van Rijnsburg eindelijk weer eens een goede aanleiding was de meegereisde supporters vrolijk te bedanken voor hun ondersteuning. Voor trainer Wilfred van Leeuwen blijft er de komende tijd nog voldoende huiswerk om het wedstrijdbeeld van de tweede helft voortaan over een hele wedstrijd gekopieerd te krijgen. Of is de oplossing simpelweg het opstellen van minder verdedigers en meer aanvallers? Het debuut van Furhgill Zeldenrust pakte in ieder geval dusdanig uit dat de achterstand bij rust in het tweede bedrijf werd weggepoetst. Voor VVSB was de uitslag extra pijnlijk omdat een mogelijkheid de achterstand op FC Lienden in te lopen onbenut werd gelaten.

Wie is de Mol?
Voor de wedstrijd werd dat wel heel duidelijk: de man met een kruiwagen vol zand. Alsof het een aantal molshopen betrof die over het strafschopgebied verdeeld moesten worden, zo werd er met zand gestrooid om het veld op dat deel nog enigszins bespeelbaar te krijgen. Het was datzelfde strafschopgebied waar Gino Demon opzichtig in de fout ging bij het verdedigen van Loyd van der Wilden. Toegegeven, de bal maakte een vreemde stuiter op het harde veld maar de spits van VVSB kon relatief gemakkelijk richting Richard van Nieuwkoop optrekken en de Rijnsburgse doelman met een schuiver in de korte hoek kansloos laten. En zo keken de geel zwarten na zeven minuten spelen tegen een achterstand aan: 1-0. Het was de eerste mogelijkheid van de thuisploeg, Joël Tillema had daarvoor al een inzet via doelman Valk vlak voorlangs zien gaan.

Het heft in handen
Na de openingstreffer was het Rijnsburgse Boys dat het heft duidelijk in handen nam. Marc Magan had zelfs de gelijkmaker binnen het kwartier op zijn slof. Maar zijn inzet vanaf de rand van het strafschopgebied was onvoldoende en zodoende een makkelijke prooi voor de doelman. Jelmer Vijlbrief dacht vervolgens in eigen strafschopgebied de bal al vallend tussen borst en gras te klemmen. Maar gebruikte daar ogenschijnlijk ook zijn handen bij. Niet waargenomen door de arbitrage en bij het ontbreken van een VAR werd er dus gewoon door gevoetbald. Kansjes ontstaan er vervolgens over een weer. Tommy Bekooij en Richello Fecunda krijgen mogelijkheden terwijl Bram Ros een aantal keren voor opruiming moet zorgen. En Frans van Niel is zo vriendelijk in kansrijke positie over te koppen. Daar staan mogelijkheden van (nogmaals) Marc Magan  en Joël Tillema tegenover. Maar het scorebord blijft op 1-0 staan.

De grootste tegenstander ben je zelf
In de eerste helft gebeurt het de bij herhaling dat de VVSB-aanval begint bij de Rijnsburgse verdediging. Een bal breed die eindigt bij een speler met een geel paars shirt. Het is dat Frans van Niel en Sonny ten Hoope het vizier niet op scherp hebben staan anders was de teller  zo vlak voor rust nog verder opgelopen. De spelers aan Rijnsburgse kant grossieren daarbij in buitenspel, één hoopvolle combinatie valt er nog te noteren tussen Jeffrey Jongeneelen, Joël Tillema en Jeroen Meefout. Maar de inzet van laats genoemde leidt slechts tot een corner. Aan het eind van de eerste helft luidt de conclusie dat er nauwelijks niveauverschil tussen de nummers 18 en 12 van de Tweede Divisie zichtbaar is.

Debuut Furhgill Zeldenrust
Eén mogelijkheid wordt VVSB aan het begin van de tweede helft nog gegund. Een zelf veroorzaakte vrije trap wordt door Masies Artien weggewerkt. Vervolgens begint Rijnsburgse Boys uit een ander vaatje te tappen en laat het zien dat het wel degelijk beter kan voetballen dan de tegenstander. De ploeg wordt steeds dreigender, mede door de aanvullende impuls in de persoon van Furhgill Zeldenrust. In de aanloop naar de tweede helft loopt hij al warm – heeft inderdaad even geen rust – eerst met en daarna zonder trainingsbroek. Zijn invalbuurt komt dan ook niet als een verrassing. De eerste voorzet van Fiurhgill Zeldenrust is dusdanig dreigend dat Jelmer Vijlbrief de bal over de eigen doellat moet koppen. Ook Jeffrey Jongeneelen laat zich in het tweede bedrijf veelvuldiger zien dan in de eerste helft. Zijn eerste doelpoging gaat nog naast, de tweede vanaf de linkerflank gaat als een streep langs doelman Valk in de rechterbenedenhoek: 1-1. De beloning voor een ploeg die met een goede instelling aan de tweede helft is begonnen.

Scheidsrechter Cairo
Ook de tweede helft kent enige VAR-momenten. Duw- en trekwerk waarbij meerdere Rijnsburgers claimen naar de grond geduwd en getrokken te worden. De Rijnsburgse bank veert als gestoken op maar de arbiter staat dusdanig opgesteld dat hij de situatie goed kan beoordelen. Dat geldt ook als Loyd van der Wilden er van tussen gaat maar Carlos Opoku demonstreert niets aan snelheid te hebben ingeboet en de vleugelspits inhaalt en reglementair de bal ontfutseld. Ondanks – of misschien ook wel dankzij – de winterse omstandigheden slaat na een uur spelen even de vlam in de pan. Wesley Goeman schoffelt Jeffrey Jongeneelen onderuit, Joël Tillema gaat daarop verhaal halen bij zijn oud-teamgenoot. Het leidt tot de enige twee gele kaarten van de wedstrijd. Met als gevolg dat de Rijnsburgse topscorer de volgende wedstrijd vanaf de tribune moet toekijken. Scoren lijkt hem vandaag niet gegeven, voorzetten van Furhgill Zeldenrust schampt zijn voorhoofd of worden over gekopt. Maar het net bolt deze keer niet. Maar de serie assists vanaf de zijkant biedt perspectief voor de toekomst.

De verwachte voorsprong
Het valt niet te beredeneren. Ook VVSB krijgt de nodige kansjes in het laatste deel van de wedstrijd. Tot aan een vrije trap op een gevaarlijke positie toe, te nemen door Wesley Goeman. En toch is het wachten gewoon op de Rijnsburgse voorsprong die in de lucht hangt. Want ook al speelt Tommy Bekooij drie Rijnsburgers het bos in, het vervolg blijkt niet effectief. Met veel personele macht en kracht valt Rijnsburgse Boys aan en het is uiteindelijk Jeroen Spruijt die ook deze week weer een belangrijke treffer laat aantekenen. De verdedigende fouten blijven in de tweede helft bij de Uien uit en dus pakken de Rijnsburgers deze keer zelf de cadeautjes uit. Zeker als Tim de Rijk vlak voor tijd zijn eigen doelman met een kopbal passeert: 1-3.

Venijn in de staart
Er lijkt met zo’n 10 minuten op de klok niets meer fout te kunnen gaan. Maar VVSB geeft nog niet op. Vlak voor tijd wordt Masies Artien dusdanig opgejaagd dat terugspelen op de uitlopende Richard van Nieuwkoop geen optie meer is. Hij besluit de bal naar rechts uit te verdedigen maar rekent daarbij niet op de aanwezigheid van Lulinho Martins die de bal nog even binnen schiet: 2-3. De resterende 90 seconden speeltijd leveren geen uitgelezen mogelijkheden meer op maar maken het eind nog wel even ongekend en onnodig spannend. VVSB – de punten waren ze zeker gegund en een bezoek aan Sportpark De Boekhorst wordt ook voor volgend seizoen weer graag ingepland. Maar de punten zullen in de resterende wedstrijden tegen andere tegenstanders gehaald moeten worden. Eén troost hebben ze in Noordwijkerhout nog wel achter de hand: over een paar weken gaan ze gewoon weer even vrolijk als Kaninefaaten door het leven. En Rijnsburgse Boys? Is in 2019 gewoon een ongeslagen ploeg die weer weet wat winnen is en die de ongeslagen status volgende week tegen Jong Almere City gewoon gaat prolongeren.
VVSB–Rijnsburgse Boys: 2-3 (1-0)
7: Loyd van der Wilden: 1-0
53: Jeffrey Jongeneelen: 1-1
77: Jeroen Spruijt: 1-2
81: Tim de Rijk: 1-3 (e.d.)
90+3: Lulinho Martins: 2-3