Bram van Egmond

Column Bob Heeren: Raad een clublied of niet

Raad een clublied of niet

Ik geloof in de kracht van het clublied.
Jaren geleden kreeg ik al kippenvel toen ik een vrij onbelangrijke thuiswedstrijd van Excelsior tegen FC Den Bosch bezocht waar het ‘Ferme jongens, stoere knapen’ hartstochtelijk werd meegezongen.
Kun je nagaan wat er met me gebeurt in een echt vol stadion van mijn eigen club. Het juiste clublied steekt de lont in het kruitvat van het hart van de twaalfde man.
Op de Middelmors hoor je voor de wedstrijd dit:

Rijnsburgse Boys, zet hem op
Want we willen graag met jullie naar de top
Zet je beste beentje voor
Rijnsburgse Boys, ga door!

Met deze tekst is niks mis. Want een clublied is nooit een literair hoogstandje. Alleen heeft dit clublied bij mij nog nooit een explosie vanbinnen veroorzaakt. Ik vraag me af hoe dat komt. Want het begin met de gitaar klinkt lekker.
Het ligt, denk ik, aan de stem. Die is op zich prima, maar lijkt op de achterste sporen te zijn terechtgekomen. Waardoor de zang vlak en vooral moeilijk verstaanbaar klinkt.
Iemand stuurde mij ooit een mp3 van het nummer. Daarom ken ik in ieder geval het refrein. Maar lukte het me ook na nauwkeurig luisteren nooit om de rest van de tekst te raden.

Reden om op zoek te gaan naar de maker van het lied. Die ik vind in Valkenburg. Op een afgelegen plek, in een hal van golfplaat, waarin een oefenstudio is ingericht.
Jasper van Delft. Muzikaal icoon. In de jaren ’80 wereldberoemd in Rijnsburg. Samen met zijn andere Entertainers: Dick Oudwater (de broer van de speaker van RBB), Jaap van Rijn (die stopte met de Daltons en alleen zijn songbook aan Jasper wilde uitlenen als hij ook mee mocht doen) en de Rijnsburgse-kapper-met-Dali-snor Jan Walters.

“Rijnsburg werd ergens in die jaren kampioen. Wij werden gevraagd op het feest te spelen. Daar hoort natuurlijk een lied bij en dat hebben we met z’n allen in elkaar gedraaid. Beetje hoempapa, polonaise. Lekker voor met een biertje. Daar moest een tekstje bij en dat heb ik toen geschreven.”
Ik krijg een blaadje met daarop een voor mij nieuw couplet:

Wie de Boys uit Rijnsburg ziet
Vergeet voorgoed hun daden niet
Want de Boys die staan paraat
Als het om punten scoren gaat

Meer woorden heeft Jasper niet kunnen vinden. Volgens hem zijn die er ook niet maar toen ik thuis mijn oren goed spitste hoorde ik toch echt een tweede couplet, met daarin ‘Zie de Boys daar staan’, of zoiets.
De oorspronkelijke opname is Jasper kwijt. Driestemmig ingezongen op een cassettebandje. Het lied van de tribune is van een latere datum. Zonder Entertainers. Met Nico den Haan en waarschijnlijk dus ook met meer tekst.
Ik kijk het na. De Uien werden kampioen in 1984. Dus is het lied nu 35 jaar oud. Jasper en ik filosoferen over een update. Of over een nieuw lied. Dat hij zo weer zou willen spelen. Want muziek maken blijft een belangrijk deel van zijn leven.
Daarnaast heeft hij inmiddels ook een andere passie. Jasper schildert, onder meer: adembenemend mooie portretten. Hij was enkele jaren weduwnaar toen hij een portret van Karin maakte. “Als je mijn ogen zó kunt schilderen moet je me wel écht kunnen zien”, zei ze.
Jasper en Karin zijn pas getrouwd. Ze koesteren elke dag bewust wat ze samen hebben. Ik herken hun persoonlijke geluk en voel me extra dankbaar voor mijn eigen nieuwe grote liefde.
Thuis schrijf ik met een lach op mijn gezicht die je niet weg krijgt (op de gelijknamige hit van John de Bever) een tekst die in mij opkomt.
Of die ooit zal worden gezongen?
Wie het weet mag het zeggen. Of raden.

Geel-zwart, dat zijn de kleuren van ons cluppie
Op de Middelmors, daar zien we ze steeds weer
De Boys, nee niet uit Katwijk, maar uit Rijnsburg
Die gaan als echte strijders daar tekeer

En spelen we dan ook wel buiten Rijnsburg
Dan gaan we met z’n allen daar naartoe
Want Uien laten Uien nimmer vallen
Wij worden van het juichen nimmer moe

Rijnsburgse Boys, dat is onze club
We laten ons horen
Wij zijn de Uien en gaan
Er altijd hard tegenaan
Rijnsburgse Boys, dat is onze club
We zullen steeds scoren
De sterkste ploegen verslaan
Want samen staan wij bovenaan

Het voetbal in het dorp daar met die Toren
Staat voor wilskracht en heleboel gevoel
Daar bij die mooie club willen wij horen
Wij hebben met z’n allen maar een doel

Wij strijden elke wedstrijd met z’n allen
Met passie, ja daar kun je van op aan
We zullen elke hindernis omzeilen
Omdat we er toch altijd vol voor gaan

Rijnsburgse Boys, dat is onze club
We laten ons horen
Wij zijn de Uien en gaan
Er altijd hard tegenaan
Rijnsburgse Boys, dat is onze club
We zullen steeds scoren
De sterkste ploegen verslaan
Want samen staan wij bovenaan