Bram van Egmond

Bart Freke beëindigt noodgedwongen zijn voetbalcarrière

Een hardnekkige enkelblessure, die ervoor zorgde dat hij ook vier jaar geleden al langere tijd uit de roulatie was, heeft Bart Freke doen besluiten zijn voetbalcarrière voortijdig te beëindigen. Deze week heeft de 32-jarige centrale verdediger dit slechte nieuws bekendgemaakt aan de technische staf en zijn medespelers.

Dit betekent dat Bart Freke op 13 oktober uit tegen FC Lienden zijn laatste wedstrijd voor Rijnsburgse Boys heeft gespeeld. Daarna stond hij twee weken langs de kant vanwege drukke werkzaamheden. Toen hij vervolgens de draad weer oppakte en in het tweede elftal zijn eerste speelminuten maakte, voelde Bart dat het mis was.
Onderzoek in het ziekenhuis bracht aan het licht dat er botsplinters en slijtage in de enkel zitten; dezelfde enkel waar hij ook vier jaar geleden last van had. Hierdoor is het niet verantwoord om door te gaan met sporten, heeft hij te horen gekregen van zijn arts.
Moeilijke beslissing?
“Zoiets is natuurlijk goed kloten,” reageert Bart Freke. “Ik heb er sinds januari alles aan gedaan om terug te komen. Het ging ook goed. Ik was fit, stond in de basis en we draaiden bovenin mee. En dan gebeurt dit. Op zich was het geen moeilijke beslissing om te stoppen, omdat ik niet anders kan. Maar zoiets doet wel wat met je. Ik heb vanaf mijn vierde tot mijn 32ste op het voetbalveld gestaan en had nog wel een of twee jaar door willen gaan. Wat me nog het meest dwars zit, is dat ik ook niet op een lager niveau kan voetballen of een andere sport kan doen. Ik moet gewoon heel erg uitkijken.”

Andere functie?
Hoe de zaterdagen en de trainingsavonden eruit gaan zien, weet Bart Freke nog niet precies. “Op zaterdag ga ik denk ik wel bij het eerste kijken, maar doordeweeks zit ik nu ‘s avonds op de bank. Ik heb wel gesproken met de technische commissie over een andere functie: het scouten van spelers. Dat lijkt me leuk om te doen en zo blijf je toch betrokken bij de club. Trainer zie ik mezelf niet worden, althans: niet nu, maar misschien wordt dat over een tijdje nog anders. We gaan het zien.”