Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Katwijk 1-2 (1-1) – VERSLAG

RIJNSBURGSE BOYS SCHIET TEKORT TEGEN KATWIJK

Voor de tweede keer dit jaar stond Rijnsburgse Boys met lege handen na de derby tegen Katwijk. Evenals in maart keerden de Katwijkers met drie punten en een 1-2 overwinning terug naar de Krom. Geen Mariano Mengerink die als scherpschutter kon optreden, hij moest met een gebroken jukbeen toekijken. Jan Willem Tesselaar en Jordy Hilterman voltrokken deze keer het vonnis met twee treffers voor de regerend kampioen in de Tweede Divisie, Masies Artien tekende tussendoor voor de gelijkmaker. Geluk en ongeluk waren in deze wedstrijd niet helemaal gelijk verdeeld over twee ploegen die vandaag geen van beiden lieten zien waarom ze aanspraak op een toppositie in deze competitie zouden mogen maken.

Sfeer
Gescheiden supportersvakken die elkaar alleen vocaal naar de kroon staken en wat fakkels en confetti. Gegniffel om wat pesterijen op een vooroorlogs niveau door het sturen van een fruitmand met uien (HKR) en het droppen van 80 kilo mandarijnen op het speelveld in de nacht vóór de wedstrijd (Katwijk). Maar geen escalatie en daar lag in ieder geval al winst ten opzichte van een half jaar geleden. Door de aanstelling van scheidsrechter Ingmar Oostrom gaf ook de KNVB een signaal af de wedstrijd heel serieus te nemen. Oostrom floot in mei van dit jaar voor het laatste een wedstrijd in de Tweede Divisie. De afgelopen maand kwam hij alleen “betaald” in actie – en is daarnaast ook nog plv. officier van justitie). Een zwaargewicht voor een wedstrijd in het amateurvoetbal dus.

Katwijks begin
Het begin was heel duidelijk voor Katwijk. Een hele serie corners leverde het op, meer niet. Maar of de hoekschop nu van de voet van Mamedov of Jongman kwam, het was allemaal weinig effectief en gemakkelijk door Rijnsburg te verdedigen. Even was het de vraag of de druk op de Rijnsburgse helft een verdienste van de gasten waren. Of lieten de gasheren Katwijk komen om vandaaruit in de tegenaanval te gaan. Bij zo’n tegenaanval speelde Joël Tillema zich fraai vrij maar zijn pass bereikte Jeffrey Jongeneelen – vrij op de rand van het strafschopgebied – niet. Even daarna komt Tillema net te kort op aangeven van Max Hudepohl. Verder dan een botsing met doelman Ricardo Kieboom komt het niet.

Essentieel moment
Na een minuut of twintig kwam er een kentering in de wedstrijd. Aanleiding was een geconstateerde overtreding van  Bart Sinteur op Jeffrey Jongeneelen. Veel meer dan een ongelukkige botsing waarbij twee hoofden elkaar raakten was het niet maar het leverde Jongeneelen zoals later bleek wel een hersenschudding op. Meer dan een schot over het doel zien we vervolgens van de Rijnsburgse aanvoerder niet meer en vlak voor rust moet hij het veld ruimen voor Frank Tervoert. Halverwege de eerste helft laat Max Hudepohl met een fraaie beweging Omar Hamdi zijn hielen zien, zijn voorzet is één van de beteren uit de wedstrijd maar er zijn geen gegadigden om een bal binnen te schieten. Dreigender lijkt het wanneer Bram Ros dusdanig opent dat maar liefst 5 Rijnsburgers richting het doel van Ricardo Kieboom gaan. Met slechts drie verdedigers in een Oranje shirt daar tussen. Maar ook dit wordt verder niet goed uitgespeeld, de Katwijkse doelman plukt de bal uiteindelijk uit de lucht.

Geen 0-0 bij rust
Met minder dan 10 minuten tot aan de rust begint het er op te lijken dat het geen 0-0-stand bij rust zal staan. Norair Mamedov ziet zijn inzat na een afgeslagen corner rakelings voorlangs gaan. En Jordy Hilterman kopt naar de verre hoek, Richard van Nieuwkoop kijkt de bal over. Waar je op kan wachten gebeurt dan inderdaad. Gino Demon kopt een bal achterwaarts met als gevolg dat Steven Sanchez Angulo er van tussen kan en Jordy Strooker te snel af is. De bal wordt breed gelegd op Joey Jonkman. Die vindt dat Jan Willem Tesselaar er nog beter voor staat en laatste genoemde scoort met een bekeken schuiver de 0-1. Nadat een vrije trap van Roderick Gielisse door de muur tegen wordt gehouden is het Masies Artien die zijn doelpunt zelf inleid. Een streep van zo’n dertig meter afstand wordt eerst nog door Ricardo Kieboom tot corner verwerkt. De eerste Rijnsburgse hoekschop wordt vervolgens in een scrimmage via lat en diverse spelers door Artien over de doellijn gewerkt (1-1)

Winnende treffer
Met Frank Tervoert in de punt van de aanval ziet het Rijnsburgse spelletje er toch wat anders uit. Tervoert als toch wat meer statisch aanspeelpunt probeert gelijk na rust een paar keer nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd te drukken; Hij zou graag de score een positieve wending voor de thuisclub geven. En scoren tegen zijn oude club – maar het lukt drie keer op rij niet. Dat geldt niet voor de eerste de beste – en naar zal blijken ook zo’n beetje de enige echte kans van Katwijk in de tweede helft. Robbert Susan staat zoals zo vaak aan de basis en hij stelt Jordy Hilterman in staat de 1-2 aan te laten tekenen. Daarbij heeft Katwijk het geluk dat Hilterman de bal niet helemaal lekker raakt waardoor de bal over de uitlopende Van Nieuwkoop heen stuitert: 1-2.

Antwoord blijft uit
Wie verwacht dat Rijnsburg vervolgens alles op alles zet om de gelijkmaker te forceren moet zijn verwachtingen bijstellen. Lang gebeurt er nagenoeg niets of het moet zijn dat Kay Blokland en Bram Ros de basis voor een opstootje vormen. Het levert beiden een gele kaart op. “Onze eindpass kwam vaak niet aan” verklaarde Wilfred van Leeuwen na afloop. Daar had hij natuurlijk gelijk in. Maar er werden ogenschijnlijk meer vreemde keuzes gemaakt in het veld – zonder enige twijfel met de beste bedoelingen maar het oogt vanaf de tribune dan soms nogal bijzonder.
Met nog een kwartier op de klok is de eerste doelpoging na lange tijd van Jeroen Spruijt maar hij kopt vanuit een corner over. Bijna lukt het de Uien om nog een punt aan deze wedstrijd over te houden. Een voorzet van Tillema heeft Ricardo Kieboom vlak voor tijd niet klemvast maar na een scrimmage wordt een Rijnsburgse inzet geblokt. En Max Hudepohl probeert ver in blessuretijd de gelijkmaker binnen de schieten terwijl hij Maikey Parami over het hoofd ziet. Maar dat alles zou wellicht ook wel iets te veel van het goede zijn geweest. “Te veel van onze spelers haalden vandaag hun niveau niet” verklaarde de inmiddels tot aanvoerder gebombardeerde Joël Tillema voor de camera’s van Fox Sports na afloop. Een mooi aanknopingspunt richting de volgende wedstrijd in en tegen Barendrecht.

Rijnsburgse Boys – Katwijk: 1-2 (1-1)
40: Jan Willem Tesselaar: 0-1
45+3: Masies Artien 1-1
55: Jordy Hilterman: 1-2