IJsbrand van Tilburg

FC Lienden – Rijnsburgse Boys: 3-1 (1-0) – VERSLAG

Beloning voor hard werken blijft voor Rijnsburgse Boys uit

Er zijn van die zaterdagmiddagen waarop het niet mee zit. Uitgerekend op de dag waarop in Nederland een record late officiële zomerse dag een feit werd, beleefde Rijnsburgse Boys zo’n zaterdagmiddag in Lienden. De ploeg van Wilfred van Leeuwen was het grootste gedeelte van de wedstrijd de baas op het veld, kreeg veel kansen maar de ballen vielen niet goed, tegendoelpunten werden te simpel weggegeven en minimaal één penalty werd niet toegekend. De ploeg die nog geen thuisoverwinning had behaald dit seizoen, FC Lienden, wist daarmee de ploeg die nog geen enkel punt had verspeeld in een uitwedstrijd, Rijnsburgse Boys, met een geflatteerde 3-1 nederlaag terug de bus in te sturen. De bus waarin de frustrerende middag begonnen was. Juist op deze warme oktoberdag was de airco kapot waardoor de temperatuur tijdens de anderhalf uur durende busrit tot een kookpunt was gestegen.

Levendig
De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of Michiel Hemmen beleefde bijna zijn droomdebuut als basisspeler bij FC Lienden. De onlangs bij de selectie aangesloten geroutineerde en ervaren spits had de bal van dichtbij voor het inschieten maar Richard van Nieuwkoop redde met zijn voet. In een snelle counter creëerde ook Rijnsburgse Boys de eerste kans. Jordy Strooker vervolgde zijn rush langs de zijlijn met een strakke voorzet op Maikey Parami die zijn kopbal boven op het doel zag belanden. De toon was gezet: het zou een levendig duel worden in de Betuwe. Rijnsburgse Boys, dat in dezelfde basisopstelling was gestart als in de twee voorgaande wedstrijden, kreeg niet veel later een tweede mogelijkheid na een vlotte aanval. De lage schuiver van Roderick Gielisse werd echter weggewerkt door de verdediging van de thuisploeg. De ene aanval was nog mooier dan de andere. Jeroen Spruijt en Max Hudepohl zetten de volgende op maar wisten net niet Jeffrey Jongeneelen te bereiken. Niet veel later was er opnieuw een dreigende Rijnsburgse aanval welke eindigde met een schot over van Max Hudepohl. Ondanks een Rijnsburgs veldoverwicht was het wel oppassen voor de snelle uitbraken van FC Lienden. Zo mocht Rijnsburgse Boys van geluk spreken dat Milad Intezar een voorzet van Frank Wiafe moest binnen koppen. Door gebrek aan lengte ging dat niet door; had bijvoorbeeld Michiel Hemmen daar gestaan dan was het echt gevaarlijk geworden.

Halve omdraai
Halverwege de eerste helft leek Rijnsburgse Boys wat gas terug te nemen. FC Lienden voelde dat haarfijn aan en voerde de druk op. Hoogtepunt waren drie corners binnen drie minuten. De eerste en de derde bleken het gevaarlijkst. Tweemaal werd namelijk de paal geraakt. Bij de eerste werkte Masies Artien de bal ongelukkig weg, de volgende was een kopbal van Shuremy Felomina. Niet veel later kwam Masies Artien weer in actie bij een corner, maar nu van Rijnsburgse Boys. Deze keer schoot de sympathieke verdediger naast. Was bij Rijnsburgse Boys de eindpass niet zuiver, FC Lienden was een stuk effectiever. Een voorzet van Frank Wiafe die nooit gegeven had mogen worden werd op schitterende wijze door Marlon Versteeg met een halve omdraai in het net geschoten: 1-0. Met nog tien minuten te spelen voor de rust kregen beide ploegen de mogelijkheid om deze stand te wijzigen. Jordy Strooker produceerde een wegdraaiende bal met zijn afstandsschot en Frank Wiafe zag in een één-tegen-één duel met Richard van Nieuwkoop de doelman met een katachtige actie redden.

Counter
De start van tweede helft leek een kopie te worden van de eerste helft. FC Lienden kreeg de eerste kans welke Richard van Nieuwkoop redde. En opnieuw was het Maikey Parami die, nu na een diepe bal van Roderick Gielisse, vrij voor Jan Schimmel verscheen maar het duel met de doelman verloor. De jacht op de gelijkmaker was in ieder geval weer geopend. Na een dubbel één-tweetje tussen Maikey Parami en Roderick Gielisse was het aan Joël Tillema om het af te maken. Helaas, zijn inzet was te slap. Deze omschrijving had ook betrekking op de aansluitende verdedigende actie van Bart Freke ten op zichte van Frank Wiafe. In een snelle counter sloeg de aanvaller van FC Lienden genadeloos toe: 2-0. Ondanks deze tegenvaller bleef Rijnsburgse Boys vol gas geven voor een beter resultaat. Het geloof daarin was wellicht groot, het rendement van de aanvallende acties nul komma nul. Maikey Parami en tweemaal Jeroen Spruijt zagen hun schoten geblokt worden. Het was ook om gek van te worden: de verdedigers van FC Lienden groeiden uit tot onverslaanbare reuzen. Jeffrey Jongeneelen, net aanvoerder geworden na de wissel van Bart Freke voor Gino Demon, leek wel het gaatje te vinden maar werd gevloerd door Haris Memic. Scheidsrechter Erwin Blank die zijn eerste duel van dit seizoen in de tweede divisie floot – in de eredivisie maakt hij wel zijn debuut bij de wedstrijd Heracles tegen De Graafschap – floot wel. Niet voor een penalty maar voor een schwalbe, en dus ook gele kaart.

Ruimte
FC Lienden waande zich af en toe in een speeltuin met de ruimte die het kreeg van het aandringende Rijnsburgse Boys. Michiel Hemmen kreeg, net als in het begin van de wedstrijd, de kans om zijn basisplaats te bekronen met een treffer. Richard van Nieuwkoop was echter bijzonder op dreef deze middag en pakte de bal van hem af. Aan de andere kant van het speelveld bleef Rijnsburgse Boys gaan voor de aansluitingstreffer. Na weer een mooie aanval was het nu Joël Tillema die over schoot. Toch zou Rijnsburgse Boys de deksel op de neus krijgen voor de aanvallende intenties. Bij een snelle counter wist Richard van Nieuwkoop een inzet van invaller Jawad Bellahsan te keren, de rebound was een koud kunstje voor de jubilerende Milad Intezar – hij speelde zijn 150ste wedstrijd voor FC Lienden – en maakt er 3-0 van. Rijnsburgse Boys bleef echter volop energie in de wedstrijd pompen. Joël Tillema kopte een voorzet van Max Hudepohl voorlangs. Twee minuten later waren beide spelers weer in beeld bij dan eindelijk de eerste treffer van Rijnsburgse Boys. Uit een corner van Max Hudepohl kopte Gino Demon de bal terug op Joël Tillema die er het laatste zetje aan gaf: 3-1. Zou het nog mogelijk zijn? Waarom niet, leken de ijverige Rijnsburgers te denken. Uit opnieuw een corner van Max Hudepohl kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Roderick Gielisse. Echter, opruimen in de verdediging is wel wat anders dan gericht tussen de palen schieten.

Alles of niets
Met Jayson Halman in het veld voor Masies Artien en al eerder Edo Knol voor Jeroen Spruijt, werd het nu echt alles of niets. Conditioneel overklaste Rijnsburgse Boys tegenstander FC Lienden, die bij bosjes omvielen wegens kramp en pijntjes. Na het wegsturen van Osama Ben Kaddour wegens een tweede gele kaart leek de paniek ook toe te slaan bij de thuisploeg. Hoge ballen in de zestien waren de hele wedstrijd al een prooi voor de sterk keepende Jan Schimmel, dus ook in de slotfase waarin vijf minuten blessuretijd werd bijgeteld. Maikey Parami werd ook nog tegen de grond gewerkt maar kreeg ook geen penalty toegewezen. Dapper strijdend voor een beter resultaat tot de laatste seconde kwam uiteindelijk het onvermijdelijke eindsignaal. Een snelle 3-2 had FC Lienden wellicht aan het wankelen gebracht maar het mocht niet zo zijn. Maar ja, zo lang jijzelf de kansen niet maakt hou jij de tegenstander in leven….