Nico Glasbergen

Voorbeschouwing HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys


We mogen weer naar Hardenberg! Sommige lezers zullen dit cynisch opvatten, maar zo is het niet bedoeld. Men zou dit cynisch kunnen opvatten, omdat het de verste reis is van alle reisjes die Rijnsburgse Boys dit seizoen voor de competitie onderneemt: officieel is het 189 kilometer rijden. Daarnaast is HHC Hardenberg uit geen eitje voor de Uien, die vorig seizoen voor het eerst na vijf verliesbeurten weer eens wonnen in Hardenberg. Om die mooie prestatie daarna thuis grondig te verpesten door HHC Hardenberg met 1-6 vrije doortocht te verlenen op de Middelmors. Het verhaal Hardenberg is voor de Uien er één met scherpe randjes, laten we het daarop houden. Gelukkig kent iedereen die spreuk over resultaten uit het verleden. Want die resultaten maak je zelf tot mentale ballast, of een mentale voorsprong.

The orange machine
Het is algemeen bekend dat HHC Hardenberg een prachtige club is, met een sympathieke uitstraling en een grote achterban. Geen toeval: de clubs uit het oosten hebben snel de sympathie aan hun kont hangen vanwege de gemoedelijke en vriendelijke ontvangst en de wat meer down-to-earth sfeer die er hangt. Jaarlijks maken altijd wel een club Rijnsburgers het weekend waarin Rijnsburgse Boys in Hardenberg speelt tot een uitje. Hotelletje pakken, genieten van de omgeving en op tijd sfeer snuiven op het prachtige sportpark de Boshoek. Om daarna de spanning te voelen stijgen als de oranjehemden en de Uien de degens kruisen. Jarenlang was die spanning tijdens de wedstrijden ver te zoeken, want HHC was Rijnsburgse Boys vaak simpel de baas. Tot ergernis toe. Maar zie daar, vorig seizoen wisten Pieter Mulders en zijn bende zowaar de drie punten weg te slepen. Misschien ook met wat fortuin, maar geen Ui die dat een zier interesseert. Als je dat eind moet rijden (en dat moet HHC dus een keer of tien per seizoen!), dan kan je maar beter wat presteren.
Mentale strijd
Het is voor iedere trainer weer anders als je tegen een opponent speelt die de naam heeft lastig te zijn. Het taaie en met verzorgd veldspel spelende HHC Hardenberg, met de verraderlijke targetman en topscorer Rob van der Leij, kan je in je hoofd zo groot maken als je wil. Het blijft namelijk een bijzonder fenomeen in het voetbal: uit of thuis en dan ook nog tegen een bepaalde tegenstander maakt dat sommige spelers dan wel zich sterk voelen, dan wel wat meer in hun schulp kruipen. Uiteindelijk blijft het elf tegen elf tegen jongens die ook naar het toilet moeten. Met andere woorden: geen angst maar de borst vooruit en uitgaan van je eigen kracht. Iets wat onze nieuwe trainer Wilfred van Leeuwen gelukkig hoog in het vaandel heeft staan. Met als minimale eis honderd procent toewijding moet opnieuw (een) punt(en) halen op de Boshoek kunnen. Ook al heeft Rijnsburgse Boys te simpel en teleurstellend verloren, afgelopen zaterdag. Ook al won HHC de laatste twee. Op de Tweede Divisie kan je zat kritiek hebben, maar de onvoorspelbaarheid is prachtig. En laten we wel zijn: we hebben gewoon hele goede spelers. Hoe goed, dat zal o.a. de mindset, om met een nieuw modewoord te spreken, uitmaken. Oftewel: staan de koppen goed. Het zal toch wel zeker?

Foto: Rick Meinen Studio


Clubgegevens HHC Hardenberg
Opgericht: 1 juni 1954
Sportpark De Boshoek
Hessenweg 74
7771 RG Hardenberg
Erelijst
Afdelingskampioen in 2007 en 2008
Winnaar KNVB-Districtsbeker in 2012 en 2016
Tenue
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje
Trainer
Gert Jan Karsten
Topscorer
Rob van der Leij met vier treffers
Wapenfeiten HHC Hardenberg in de tweede divisie en de topklasse
2017 – 2018 3e plaats tweede divisie
2016 – 2017 14e plaats tweede divisie
2015 – 2016 2e plaats topklasse
2014 – 2015 3e plaats topklasse
2013 – 2014 3e plaats topklasse
2012 – 2013 4e plaats topklasse
2011 – 2012 9e plaats topklasse
2010 – 2011 8e plaats topklasse
Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie en topklasse
14 wedstrijden
5 overwinningen
1 gelijk spelen
8 nederlagen
20 doelpunten voor en 31 doelpunten tegen
Totaalscore onderlinge duels in topklasse in Hardenberg
7 wedstrijden
2 overwinningen
0 gelijke spelen
5 nederlagen
8 doelpunten voor en 15 doelpunten tegen
In het seizoen 2006-2007 streden beide clubs, met IJsselmeervogels, in een nacompetitie om de zaterdagtitel. Rijnsburgse Boys begon de nacompetitie verrassend met een 0-3 thuisnederlaag tegen HHC. De uitwedstrijd in Hardenberg leverde een 1-3 overwinning op. De zaterdagtitel ging uiteindelijk naar IJsselmeervogels.
Programma zaterdag 22 september 2018
HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys (15.30 uur)
Overige wedstrijden
Excelsior Maassluis – Barendrecht
GVVV – Jong Vitesse
Jong Almere City FC – De Treffers
Jong Sparta – Spakenburg
Koninklijke HFC – Kozakken Boys
Scheveningen – Katwijk
VVSB – AFC
IJsselmeervogels – FC Lienden
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.