Piet Hemminga

Jong Sparta – Rijnsburgse Boys 1-2 (1-2) – VERSLAG

VOLWASSEN RIJNSBUGSE BOYS WINT VAN JONGE SPARTANEN

Rijnsburgse Boys heeft de uitwedstrijd bij Jong Sparta Rotterdam op een volwassenen manier omgezet in drie winstpunten. Was er in de rust nog enige discussie of de 1-2 voorsprong verdiend te noemen was, na afloop waren de meningen onverdeeld: een verdiende overwinning op karakter  Met zeven punten uit drie wedstrijden blijft de ploeg van Wilfred van Leeuwen ongeslagen in de top van de ranglijst terug te vinden. In de wetenschap dat inmiddels ook al 5 verschillende spelers het net wisten te vinden. Een middag die met de Sparta-marsch begon eindigt op Spangen met een overwinning in majeur. Jong Sparta verliest voor het eerste dit seizoen in een wedstrijd die uiteindelijk een wedstrijd van de jongens tegen de mannen bleek te zijn.

Rijnsburg moet afwachten
De opening is duidelijk voor de beloften van Sparta. Het is voornamelijk Ilias Alhaft die vanaf het middenveld graag naar binnen trekt. Om zelf op doel te schieten of het scorend vermogen van Jong Sparta in stelling te brengen. Giannj dos Santos (3 treffers ) en Ayoub Boukhari (2 goals) konden echter geen gaatje in de verdediging vinden. Dat lukt Youri de Winter wel maar gelukkig voor de geelzwarte aanhang spat zijn inzet op de lat uiteen. Even daarvoor werd een mogelijk handsgeval van Jong Sparta in het Rijnsburgse strafschopgebied door scheidsrechter Thijs weggewoven. Maar het is – gelet op het gejoel na het voorval – gelijk duidelijk waar de Rijnsburgse-supporters zich op Spangen bevinden. Rijnsburgse Boys – met Bart Freke en Mike Parami deze keer in de ploeg (voor Wesley Goeman en Frank Tervoert) – wordt in de beginfase gedwongen om een afwachtende houding aan te nemen.

De eerste – de beste aanval
Rijnsburgse Boys heeft nog nauwelijks een fatsoenlijke aanval op de mat gelegd of het komt wél op 0-1. Mooi voorbereidend werk is er deze keer op rechts van Maikey Parami en Jeffrey Jongeneelen, de Spartaanse goalie is even de weg kwijt en Joël Tillema doet wat hij al zo vaak deed: het balletje binnentikken. De goal lijkt bevrijdend te werken want plotseling weten de bezoekers elkaar veel beter te vinden. Lang kan er overigens niet genoten worden van de voorsprong. Met een katachtige reactie weet Richard van Nieuwkoop eerst een inzet nog tot corner te verwerken. Maar het zijn de eerder genoemde Boukhari (voorzet) en Dos Santos (kopbal) die er uit de daarop volgende hoekschop voor zorgen dat de gelijkmaker op het scorebord komt (1-1). Een echte spitsengoal waarbij de topscorer van de Tweede Divisie goed voor zijn man komt.

Jong Sparta bovenliggend
Halverwege de eerste helft is Jong Sparta de bovenliggende partij waarbij Rijnsburg zich veel slordigheden permitteert. Richard van Nieuwkoop is in deze fase van de wedstrijd zo’n beetje een Superui, een aantal keren voorkomt handelend optreden van de keeper een achterstand. Jong Sparta wordt vervolgens met die aloude voetbal wet geconfronteerd: wie zelf niet scoort krijgt de rekening gepresenteerd. Joël Tillema dreigt door te breken maar valt nog voordat hij op doel kan schieten. Tijdens zijn val weet hij echter wel Jeroen Spruijt te bereiken. Die laatste scoort koelbloedig zijn eerste competitietreffer voor de Rijnsburgers met een fraai gestifte bal.

Treffer afgekeurd
De tweede helft kent een heel ander gezicht. Nu is het Jong Sparta dat slordigheid troef maakt en krijgt Rijnsburgse Boys een aantal mogelijkheden. Jeffrey Jongeneelen zoekt de linkerbovenhoek van het doel maar zijn schot verdwijnt in een lege tribune. Bart Freke en Masies Artien verschijnen koppend aan het front maar Michael Fabrie hoeft niet weer te vissen. Max Hudepohl komt meer in de wedstijd voor en Roderick Gielisse en Jordy Strooker zorgen er voor dat de vleugelspelers van Jong Sparta gedwongen worden het midden op te zoeken. En verdedigend staat het zeker na rust daar juist helemaal als een huis. Soms wordt de wedstrijd even wat onvriendelijker zodat scheidsrechter Thijs er niet aan ontkomt beide teams met geel te bestraffen. Daarnaast krijgt Maikey Parami een bon in de categorie administratieve fouten: na een blessurebehandeling gaat hij zonder toestemming van de scheidsrechter weer meevoetballen. Ver in blessuretijd treft Joël Tillema uiteindelijk voor de tweede maal doel. Assistent-scheidsrechter Van der Waaij ziet hem echter buitenspel staan. Geen afsluitende polonaise, het is echter ook gelijk de laatste actie van de wedstrijd.

Onverzettelijkheid stemt tevreden
Trainer Wilfred van Leeuwen typeert het achteraf als een overwinning op karakter. “En als dat nodig is moet dat ook kunnen. Tenslotte zijn we hier niet te gast bij een koekenbakkersopleiding maar Sparta is een club met een prima opleiding. Hun spelers zijn snel en behendig. We moesten ons soms even in de wedstrijd knokken. Jong Sparta was na rust wel dreigend maar niet gevaarlijk. Maar ik heb het liever over mijn eigen team. We maken iedere keer stapjes, neem bijvoorbeeld ons middenveld. Drie jongens die nog niet eerder met elkaar hebben gespeeld en die doen dat steeds beter. Ik zag vandaag in het team een onverzettelijkheid die me tevreden stemt.” “Dat de hemelpoort veel weg heeft van het Kasteel” is een citaat van Jules Deelder en is boven de hoofdtribune van het Kasteel te lezen. Soortgelijke gedachtenspinsels zullen bij de Rijnsburgse overwinning vandaag wellicht niet boven zijn komen drijven maar daar waar Wilfred van Leeuwen het vaak heeft over het maken van stapjes mag deze winst zeker als een fraaie schrede richting het duel met Kozakken Boys van a.s. zaterdag worden genoemd.
Rijnsburgse Boys – Rijnsburgse Boys: 1-2 (1-2)
11: Joël Tillema: 0-1
19: Gianni dos Santos: 1-1
37: Jeroen Spruijt: 1-2
Scheidsrechter: E.P.W. Thijs