Bram van Egmond

Lulkoek: De beste amateurclub van Nederland

Bron: santosonline.nl
Wat is de beste Nederlandse amateurclub in deze eeuw? Stel deze vraag aan tien voetballiefhebbers en je kunt er vergif op innemen dat er zeven of acht verschillende clubs worden genoemd. In deze editie van Lulkoek gaat Michel Abbink, alias @sportzeloot, op zoek naar het goede antwoord.
Beeld: Pim Ras
Vooropgesteld: een potentaat in amateurland is er niet. Het opbouwen en onderhouden van hegemonieën zien we alleen in het profwereldje; in het amateurvoetbal heerst nog de onvoorspelbaarheid van de jaren vijftig, toen het Nederlandse voetbal acht verschillende landskampioenen telde.
We selecteerden drie parameters om tot een eindoordeel te komen: voor de prestaties in de competitie en de optredens in het KNVB-bekertoernooi ontwierpen we een puntensysteem. Verder kregen verenigingen een bonus als een sinds 2000 gedebuteerde international bij hun club een deel van de opleiding had genoten.
Prestaties in de competitie
Als we alleen de verrichtingen in competities in beschouwing nemen, dan staat er geen maat op IJsselmeervogels. In dit model legt een algemene landstitel tien punten in de schaal, incasseert de nummer twee acht punten en zo verder. Zelfs ploegen in het rechterrijtje van een van de zes hoofdklasses die tot en met 2010 bestonden, konden nog rekenen op een puntje. Omdat de invoering van de Topklasse en later Tweede Divisie een duidelijkere afscheiding met zich meebracht, kregen de teams die in deze competities bovenin meedraaiden iets meer punten dan de clubs die dat deden in de zes hoofdklassen.
IJsselmeervogels, de algeheel amateurkampioen van 2006, 2010 en 2011, troeft Spakenburg en Rijnsburgse Boys af.
1. IJsselmeervogels 90 pnt.
2. Spakenburg 83 pnt.
3. Rijnsburgse Boys 78 pnt.
4. De Treffers 71 pnt.
5. Katwijk 67 pnt.
Prestaties in het bekertoernooi
Dan het tweede hulpmiddel om de beste amateurclub van deze eeuw te kunnen vaststellen: de optredens in het bekertoernooi. Hoe verder een team hierin reikte, hoe meer punten we toekenden. De halvefinaleplaats van 2016 leverde VVSB bijvoorbeeld vijftig punten op. Het cupfighten ligt IJsselmeervogels – althans deze eeuw – een stuk minder. Zonder ooit een keer echt ver door te dringen, presteerde De Treffers heel constant. De equipe uit Groesbeek overleefde bijna altijd wel de voorronde en blijft Rijnsburgse Boys voor bij dit onderdeel. Opmerkelijk is dat Katwijk, de op vier na beste amateurclub als we alleen kijken naar prestaties in de competitie, nu als gedeeld veertigste eindigt.
1. De Treffers 100 pnt.
2. Rijnsburgse Boys 80 pnt.
3. Capelle, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg en Kozakken Boys 65 pnt.
4. Spakenburg, ASWH en VVSB 60 pnt.
Herkomst internationals
Tot slot konden er tien bonuspunten worden verdiend als een amateurclub deel uitmaakte van de route van een 21ste-eeuwse international naar een Oranjedebuut. Zeeburgia pakt dankzij Adam Maher en co vijftig punten extra en sluit deze categorie winnend af. De favorieten voor de eindzege tellen hier nauwelijks mee.
1. Zeeburgia 50 pnt.
2. Spartaan’20 30 pnt.
3. VV DES, Spijkenisse, ASV Fortius, Vitesse 1892, Elinkwijk, WSV, FC Abcoude, TONEGIDO, DZC’68, VVA/Spartaan, Woudenberg, DCG en AFC 20 pnt.
Het antwoord
Tijd voor de eindafrekening. Het op alle fronten naar behoren presterende De Treffers – de club pakte met Jasper Cillessen zelfs punten in de internationalcategorie – mag zich op basis van deze rekenmodellen de beste amateurclub van deze eeuw noemen. De ploeg uit Groesbeek blijft Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels voor. Het is zeker niet zo dat de Treffers de afgelopen jaren de ene na de andere prijs veroverden, maar de prestaties van de club die geen ondergrens kent, zijn zo constant als Rintje Ritsma tijdens allroundtoernooien.
In totaal zijn liefst 293 clubs geklasseerd. 22 clubs kwamen niet verder dan één puntje – wat neerkomt op één seizoen in het rechterrijtje in de hoofdklasse.

Bonus: Beste amateurplaats van deze eeuw
De Treffers verovert zelfs de dubbel, want Groesbeek is het beste amateurdorp van Nederland. Daarbij zijn de prestaties die Achilles’29 als profclub boekte nog niet eens meegeteld. Groesbeek rekent af met Spakenburg en Katwijk. In dit klassement zijn de totalen van de clubs simpelweg bij elkaar opgeteld.
Wel moet Groesbeek zijn meerdere erkennen in Amsterdam, dat met meer dan tien clubs is vertegenwoordigd in dit onderzoek. Opvallend is dat de hoofdstad Rotterdam overtuigend voorblijft: 426 om 116 punten. Verder schitteren de grote steden door afwezigheid in de top. Want hoe snel de verhoudingen ook kunnen wijzigen, in amateurland zijn de dorpen nog dominant.
1. Amsterdam 426 pnt.
2. Groesbeek 316 pnt.
3. Spakenburg 298 pnt.
4. Katwijk 167 pnt.
5. Rijnsburg 158 pnt.
6. Veenendaal 140 pnt.
7. Hardenberg 126 pnt.
8. Capelle aan den IJssel 123 pnt.
9. Rotterdam 116 pnt.
10. Werkendam 114 pnt.
Hoe snel de verhoudingen ook kunnen wijzigen, in amateurland zijn de dorpen nog dominant.
Disclaimer: Dit doldwaze rekenspektakel verscheen in de amateurvoetbalspecial van SANTOS, die uitkwam vóórdat Katwijk zich kroonde tot kampioen van de Tweede Divisie. Die titel en andere eindstanden van het seizoen 2017-2018 zijn derhalve niet meegenomen. Voor het eindresultaat had dat overigens weinig verschil gemaakt, zeggen we er voor de volledigheid bij. (En o ja, mocht je SANTOS #06, een tijdloos eerbetoon aan het Nederlandse amateurvoetballandschap, nog niet in huis hebben, zorg dan dat je ’m hier nog effe vlug bestelt. Krijg je geen spijt van, dat beloven we!)