Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – GVVV 3–2 (0–1) – VERSLAG

Pieters (Doel)punten Paleis blijft nog een week open

Het was in vele opzichten een memorabele avond voor heel wat mensen bij en rond Rijnsburgse Boys, de avond van 19 mei 2018. Afscheid van meerdere spelers en de trainer, een afscheid tegen GVVV, het elftal van Niek Oosterlee. Wederom een minuut stilte ter nagedachtenis van twee mensen die veel voor onze club hebben betekend. En de kans om de vijfde plaats veilig te stellen, een prestatie van formaat. Twee seizoenen geleden begon Pieter Mulders aan een klus die voor hem over een week gedwongen zal eindigen. In die tijd is er ontzettend veel positiefs gebeurd. Zeker qua resultaten. Wie twee seizoenen geleden zou voorspellen dat we twee seizoenen later vijfde zouden eindigen in de tweede divisie zou met gefronste wenkbrauwen worden aangekeken. En toch is het gebeurd. En daar kan men trots op zijn. De wedstrijd tegen GVVV was eigenlijk een weerspiegeling van die twee seizoenen. Menigmaal stonden de Uien achter en werd er matig begonnen. Het spel gaf dan geen aanleiding tot euforie, eerder tot een overbelasting van de zuchtspieren. Maar in de loop der tijd kwam het ook erg vaak weer goed. Mentaal is het dik in orde en er zit veerkracht in deze ploeg. Na een uur spelen had niemand gedacht dat Rijnsburgse Boys zou winnen. En toch gebeurde het. Geheel in lijn van de afgelopen twee jaar. Om het maar zo te zeggen: je wist het werkelijk nooit. Alleen als de wedstrijd ten einde was.

Foto: Jan Jungerius


De laatste keer dat uw wedstrijdverslaggever geen minuut stilte meemaakte, ter ere van ons ontvallen leden, kan hij zich niet eens meer herinneren. Deze keer werden Jaap Bleichrodt en Jac van Klaveren herdacht. Zelfs speaker Hans Oudwater refereerde eraan: er zijn wel erg veel bekende (oud-)leden overleden, dit seizoen! De stilte werd daarna bruut verstoord, de HKR had wat kanonslagen in petto. Vuurwerk boden de Uien in de eerste helft zeker niet. GVVV had de wedstrijd in handen, speelde een dominante variant van 3-5-2 en troefde de Uien op meerdere fronten af. De veldbezetting was niet goed bij geel-zwart en ze waren steeds één of meerdere stappen te laat. Dat moet je tegen een goed voetballende ploeg als GVVV al helemaal niet hebben. Niet de ploeg in vorm, getuige dat ene punt uit de laatste zes wedstrijden voorafgaand aan deze, maar goed genoeg om je hun wil op te leggen. En dat gebeurde ook in de eerste helft. Rijnsburgse Boys probeerde het wel, maar het was allemaal erg matig. De eerste goal was exemplarisch. Mart de Jong mocht uithalen, de bal was hard maar leek houdbaar. Gehouden werd hij echter niet. Van Nieuwkoop kon vissen in minuut dertien: 0-1. 
Stelden de Boys er wat tegenover ? Weinig. Eén van de weinige goede combinaties was tussen Jongeneelen en gelegenheidsback Demon, waarna de laatste een goede voorzet afleverde bij Van Oijen. Donny kopte over, al was dit geen makkelijke bal om binnen te koppen.

Foto: Jan Jungerius


Het tempo was niet eens enorm laag, maar het was bovenal enorm slordig. GVVV voetbalde gewoon beter en kreeg een dot van een kans. De erkende goalgetter Jeremy de Graaf heeft niet zijn beste seizoen, want een mispeer van Artien bood hem een flinke kans, maar de snelle spits kreeg de bal niet langs Richard. Kansen die hij in goede doen maakt. De uitverkiezing van Richard tot man van de wedstrijd had hij onder andere te danken aan een safe na een misrekening van Opoku, daar vlak na. In deze fase had GVVV ook op 0-3 kunnen staan, zo is het gewoon.
De Uien leden veel te veel balverlies. Tegen een ploeg in vorm had dat fataal geweest, maar blauw Veenendaal hield ons in leven. Met 0-1 de rust halen was maximaal eigenlijk.

Foto: Jan Jungerius


Er werd niet gewisseld tijdens de rust en er veranderde qua spel ook niet al te veel. De Uien hadden duidelijk een boost nodig in de vorm van een goal. De tank Masies Artien begon aan een rush die gestuit leek te worden, maar arbiter Nagtegaal paste de voordeelregel toe. Jongeneelen kon vervolgens Donny van Oijen bereiken, maar de kans ging verloren omdat Don de bal niet goed mee nam. Aan de andere kant kreeg GVVV weer een uitgelezen mogelijkheid, op een presenteerblaadje. Dirk-Jan van den Oever was misschien al wat uit het veld geslagen vanwege zijn naderende afscheid, want hij speelde niet goed terug op Richard. Wéér kon De Graaf laten zien wat hij kon. Deze keer kreeg hij de bal wel langs Richard, maar gelukkig voor ons langs de verkeerde kant van de paal.
Tsja en dat moet je niet te vaak doen, weten we uit voetbalervaring. Want zie daar, als den duvel uit den doosch, daar was die goal van Rijnsburgse Boys. Wie anders dan vriendje Tillema kopte de bal feilloos binnen uit een prachtige voorzet van Jeffrey Jongeneelen. De Feyenoord-supporter, wat een goed ventje is het toch, scoorde hiermee zijn veertiende van het seizoen.
Plotsklaps was het spel op de wagen. Er was weer leven in de brouwerij en dan weet je het wel aan de Middelmors: er kan van alles gebeuren. Maar zo plotseling als we hoop kregen, zo snel viel er een tegengoal. Jeremy de Graaf had al een paar keer jammerlijk gemist, maar de derde grote kans die hij kreeg was een prooi voor hem. Hier was Richard kansloos op. Pieter reageerde door Opoku naar voren te schuiven en dat bleek geen slechte zet. De lange verdediger zorgde alleen met zijn aanwezigheid al voor onrust.    Een knap schot van Gielisse werd gestopt door doelman Jansen, waarna de rebound van Jongeneelen ook voor hem was. Het was even Jansen-time. De goed storende van Oijen werd beloond met balbezit, waarna zijn bal breed op Tillema gewoon verzilverd had moeten worden. Maar zelfs onze topscorer is niet feilloos. De lage schuiver werd door Jansen namelijk gekeerd.

Foto: Jan Jungerius


Het was even alle hens aan dek voor GVVV, want een scrimmage achtige situatie voor de goal bood mogelijkheden voor Opoku en Van Oijen. Helaas, geen goal, maar wel uitstel van de gelijkmaker. De assist van Opoku op Jongeneelen werd door Jeffrey namelijk keurig in de hoek geschoten en dat betekende de 2-2.
Op de tribune hadden we het erover dat dit wel een mooie uitslag zou zijn. We gunden Niek Oosterlee niet dat hij met een verlies van Middelmors zou moeten vertrekken. We hadden het kunnen weten, het was nog niet gedaan. En dat had GVVV vooral aan zichzelf te wijten. Het was namelijk wéér Ajiach die een enorme kans naast wist te krijgen. Berouw komt na de zonde. Het berouw moet er binnen één minuut zijn geweest. In de tegenaanval kon Van Oijen namelijk de assist geven op de ingevallen Parami. Parami, altijd keihard werkend, miste niet: 3-2. Afgelopen ? Neen. Want ook Ajiach kreeg nog een flinke kans, al was de kopkans misschien minder makkelijk dan het leek.
Een mens krijgt niet altijd wat hij verdient, want laten we eerlijk zijn: GVVV had met minimaal een punt de Middelmors moeten verlaten en die hadden we vriend Niek ook gegund. Maar ja, zelf winnen is natuurlijk wel heel lekker. En uiteraard vielen er weer veel goals in een wedstrijd van GVVV. Dat is een leuke traditie die er lekker in gehouden moet worden, graag wel in eigen voordeel !
Opvallend overigens: de publiekswissel van DJ van den Oever, die zichtbaar aangedaan voor de voorlopig laatste keer als speler van Rijnsburgse Boys veld 1 verliet. Dat deed even zeer…

Foto: Jan Jungerius


Uitkomst van deze speelronde is dat Rijnsburgse Boys voor 99,9% zeker op de vijfde plaats eindigt. En dan kan je qua resultaat zeker weten spreken van een uitstekend seizoen. Pieter kan met een opgeheven hoofd ons domein verlaten. Bedankt Pieter. Het is je gegund.
Pieter was na afloop rijk van tekst, zoals altijd. Een prettige bijkomstigheid voor een verslaggever. “In de eerste helft hadden we het heel moeilijk. De veldbezetting was gewoon niet goed. Zij speelden een 3-5-2 tegenover onze 4-4-2. Wij stonden niet goed. Onze backs dekten niet goed door, waardoor zij een man over hadden en wij achter de feiten aanliepen. In de tweede helft hebben we het iets anders neergezet. Dat pakte goed uit, het ging beter. We hadden meer druk naar voren, waardoor zij moeite kregen om zich er onderuit te voetballen. Ze hebben gewoon een goeie ervaren ploeg. Dat wisten we.    De laatste 20 minuten hadden we de regie en zij gingen meer naar achteren lopen. Carlos ging mee naar voren, we hadden meer aanvallende drive met Maikey erbij. Op het laatst gingen we met drie aanvallers spelen, poppetje tegen poppetje. Ik zette DJ op Mulder en dat werkte goed. Het was eigenlijk een interessante wedstrijd voor een trainer. Hoe zetten wij het neer ? We hebben het later in de wedstrijd goed gedaan en wilden per se winnen, goedschiks of kwaadschiks. Natuurlijk hebben zij een paar grote kansen gehad, maar die kregen wij later ook. Het ging ons om de overwinning en wij wilden hen achter ons houden. En dat is gelukt.”
En dat is gewoon knap. We kunnen lang en breed lullen over het spel, over tegengoals of andere zaken waar mensen wel eens over hebben geklaagd. Twee seizoenen Pieter Mulders: eerste seizoen, derde plek, promotie, 84 goals voor en 62 tegen. Tweede seizoen vijfde plek, doelsaldo momenteel 59-62. Saai was het zelden. Eindklasseringen hartstikke prima. PUNT. Steek die maar lekker in je zak Pieter !
PS Over de Gouden Ui en zijn winnaar Jeffrey Jongeneelen krijgen we ongetwijfeld nog een mooi stuk te lezen, van onze uitstekende reporter IJsbrand van Tilburg.
Rijnsburgse Boys – GVVV       3–2  (0–1)
Scheidsrechter: de heer M.J. Nagtegaal
Toeschouwers: rond de 1000
Gele kaart: Mart de Jong (GVVV)
Scoreverloop:
13″  0-1 Mart de Jong
57″  1-1 Joël Tillema
61″  1-2 Jeremy de Graaf
74″  2-2 Jeffrey Jongeneelen
88″  3-2 Maikey Parami
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Gino Demon, Carlos Opoku, Masies Artien, Roderick Gielisse; Wesley Goeman, Marciano Aalders (75. Maikey Parami), Dirk-Jan van den Oever (90. Bart Duiker), Joël Tillema; Jeffrey Jongeneelen, Donny van Oijen.
Opstelling GVVV: Johan Jansen; Taoufik Adnane, Wilco de Jong, Roy Terschegget; Laurens van der Voort, Simon Brouwer (83. Mohammed Ajiach), Mart de Jong, Robin Mulder, Danny de Leeuw; Martin van Eck, Jeremy de Graaf,