IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Katwijk

Niet alleen beide supporterskampen maar ook de neutrale toeschouwers hebben zaterdag 17 maart 2018 allang in hun agenda genoteerd: de altijd zo beladen en interessante dorpsderby Rijnsburgse Boys – Katwijk. In de voorbereiding daarop deed de ploeg van Pieter Mulders goede zaken door een 0-3 overwinning op asv De Dijk. De druk van het niet kunnen winnen in 2018 werd daarmee weggenomen. Bovendien kreeg het zelfvertrouwen een behoorlijke injectie, zowel bij spelers als supporters. Katwijk daarentegen moest met een niet ingecalculeerd gelijkspel tegen laagvlieger AFC genoegen nemen: 2-2. En dat was een behoorlijke tegenvaller voor de onaantastbaar geachte koploper die al weken de hete adem van Kozakken Boys in de nek voelt.

Eerste ontmoeting
De wedstrijd van zaterdag kan natuurlijk niet los worden gezien van de eerste ontmoeting op De Krom. Bleef Rijnsburgse Boys in de eerste helft nog redelijk op de been, in de tweede helft werd de ploeg compleet overrompeld. Met drie goals binnen tien minuten werden de geelzwarten finaal gefileerd. De 5-0 nederlaag en de vrije val op de ranglijst naar de p/d-positie deden zoveel pijn dat het roer om moest. Het verhaal is bekend: met negen overwinningen in tien duels werden zoveel punten bijeen vergaard dat, met het ingaan van de winterstop, Rijnsburgse Boys de naaste belager van Katwijk werd met acht punten achterstand. Dichterbij wisten de Rijnsburgers echter niet te komen. Twee vergelijkbare en onbegrijpelijke uitglijders tegen HHC Hardenberg (1-6) en IJsselmeervogels (6-1) hebben de afstand alleen maar vergroot. Wat tegen HHC Hardenberg en IJsselmeervogels dit seizoen niet meer kan, is tegen Katwijk nog wel mogelijk: de vernederende uitslag recht zetten!
Koppositie
Katwijk staat vanaf de start van de competitie volop in de schijnwerpers. Aan de hooggespannen verwachtingen werd direct voldaan door vanaf speeldag één de koppositie te veroveren en deze niet meer uit handen te geven. De eerste acht duels op rij werden gewonnen voordat er een nederlaag, uit bij Excelsior Maassluis (3-0), moest worden geïncasseerd. De voorsprong op de nummer twee, GVVV, groeide uiteindelijk uit naar elf punten. Opvallend is dat uitgerekend tegen clubs die onder de rode streep stonden, Jong Sparta en De Treffers, de volgende twee nederlagen werden geleden. Wat dat betreft is het gelijke spel van afgelopen zaterdag tegen AFC – de eerste Katwijkse puntendeling van het seizoen – niet zo verrassend. De thuisnederlaag tegen Kozakken Boys en de uitnederlaag bij GVVV deden het bravoure waarmee Katwijk de titel dacht binnen te kunnen slepen, aardig slinken. Kozakken Boys immers was inmiddels volledig op stoom gekomen door tien wedstrijden op rij te winnen. Wat het effect is geweest van het plotselinge vertrek, eind januari, van trainer Dick Schreuder naar Philadelphia Union, een club die uitkomt in de Major League Soccer, het hoogste Amerikaanse niveau, blijft gissen. Net als de zorgwekkende gezondheidssituatie van teammanager Sander Molenaar.

Foto Hans Heemskerk

Historie
We kunnen er niet omheen: Rijnsburgse Boys is voor Katwijk een ware ‘angstgegner’. De laatste overwinning van Katwijk op Middelmors was maar liefst zeventien jaar geleden. Op 13 oktober 2001 zegevierden de oranjehemden met 0-1. Vervolgens brak er een periode aan waarin Katwijk 22 wedstrijden op rij niet van Rijnsburgse Boys wist te winnen. Uiteindelijk was het op 9 februari 2013, op sportpark De Krom, niemand minder dan Jeffrey Jongeneelen die twintig minuten voor het einde – en enigszins tegen de verhouding in – Katwijk naar een 2-1 overwinning schoot. De ban was voor Katwijk dan wel op het eigen sportpark gebroken, op Middelmors werd de vloek eigenlijk alleen nog maar erger. De twee duels die in de daaropvolgende seizoenen werden gespeeld, leverden een heroïsch gelijkspel op. De eerste wedstrijd eindigde in 3-3, waarbij de derde Rijnsburgse treffer in de allerlaatste minuut werd gescoord door Raily Ignacio. De tweede wedstrijd kende een identieke afloop. Opnieuw was het in minuut 90 Raily Ignacio die, nu vanuit een strafschop, de laatste Rijnsburgse treffer scoorde: 2-2. Kortom: met een gerust hart zitten de geelzwarte supporters op de tribune of nemen hun plek achter de reclameboarding in. En reken maar dat ze niet voor tijd het sportpark zullen verlaten…

2014-2015 1e plaats hoofdklasse
2013-2014 14e plaats topklasse (degradatie naar hoofdklasse)
Programma zaterdag 17 maart 2018
Rijnsburgse Boys – Katwijk (aanvang: 15.30 uur)