Nico Glasbergen

VVSB – Rijnsburgse Boys 3–1 (1–0) – VERSLAG

Bavo pakt geflatteerd de punten

De eerste derby voor Rijnsburgse Boys in 2018 werd geen groot succes. Op bezoek bij het taaie VVSB, op een goedgevulde maar koude Boekhorst, werd het een strijd tussen twee ploegen die allebei geen geweldige wedstrijd speelden, om het maar zo uit te drukken. Het in 2018 geplaagde Rijnsburgse Boys, verzwakt door de afwezigheid van Jongeneelen, Van Oijen en Hudepohl, probeerde het wel, gaf met name in de tweede helft veel strijd, maar weinig vernuft en killerinstinct. Juist dat laatste had VVSB, dat in de tweede helft lekker op de counter kon spelen, wel. Rijnsburgse Boys verdiende met name op basis van de tweede helft een punt.    Over hoogstaand voetbal hoeven we niet te spreken, daar is al lang geen sprake van. Door middel van snel de diepte te zoeken probeerden de Uien het dapper, maar tegen dit VVSB is meer gogme en beter spel nodig. Of bijvoorbeeld de individuele klasse van VVSB-spits Mo el Ousrouti, die van niks iets kan maken. Dat ontbeerde Rijnsburgse Boys, maar desondanks was de tweede helft enerverend en vol passie. Het was niet genoeg voor Pieter’s Boys, die wéér met lege handen stonden. Gelukkig deze keer niet zo kansloos als vorige week, maar wat wel zorgen baart is het feit dat de kansen die gekregen worden er maar niet in gaan. Het is even back to basics voor de Uien, die zich moeten gaan richten op een stabiele middenmootpositie. Want voor de top komen we momenteel op te veel fronten (veel) te kort.

Foto: Hans Heemskerk


De openingsfase was wel degelijk, qua overwicht, voor Rijnsburgse Boys. Je koopt er weliswaar niets voor, maat het is wel zo. Opvallend bij Rijnsburgse Boys is de vormcrisis  – of is het gewoon een te weinig aan kwaliteit ?  – bij sommige spelers. Zeker voorin doen enkelen hard hun best, maar de fine fleur is het al een tijd niet. Dat is hard om te constateren, maar wel waarheid. Gevolg daarvan is dat kansen crëeren erg lastig is en we het moeten hebben van individuele acties en ingevingen. Nota bene Masies Artien, weer één van de beste Uien in deze wedstrijd, stichtte het eerste echte gevaar. Zijn pegel van een meter of 20 werd door Ruben Valk net genoeg met de hand beroerd om een corner te forceren. 
In die eerste helft viel het op dat Rijnsburgse Boys grossierde in foute passes, verkeerde keuzes en hotsknotsbegonia voetbal. Uien onwaardig. Een corner die voor de Noordwijkerhoutse lijn werd weggehaald – daar zat meer in – resulteerde prompt in een counter, zoals in deze wedstrijd counters constant op de loer lagen. Het was weer eens lange ballen werk. Het middenveld wordt stelselmatig overgeslagen. Minder risico an sich, meer risico dat je die bal linea recta weer terug ziet. VVSB verdedigde namelijk ook nog eens stug en heeft in het centrum met de talentvolle Arroyo en Zwart twee mannetjesputters lopen. Kortom, daar ging niet veel door. Een vrije trap van Goeman dan maar ? Helaas, die ging net naast, maar het was geen verkeerde poging. Eigenlijk was het geen verrassing dat de 1-0 viel, ondanks dat VVSB weinig gecreëerd had. Tim de Rijk kopte raak, na weer weifelend verdedigen. In de eerste helft was het mes voor tussen de tanden duidelijk nog in de la blijven liggen.
Overigens was de poging van Joël Tillema, een voorzet van Strooker in één keer uit de lucht nemen, absoluut niet verkeerd. De bal vloog helaas net over de kruising.

Foto: Hans Heemskerk


Het was druk op de Boekhorst en veel Rijnsburgers waren naar het geel-paarse rijk afgereisd. Zij verdienden meer, veel meer, zo kon je in de rust constateren. Met het rapportcijfer van de eerste helft haal je namelijk geen HAVO-diploma…
Er moest een ander vaatje aangeboord worden en dat deden de Uien in de tweede helft dan ook. Een vat met meer strijd en dat mes tussen die tanden, dat was weer gevonden. Garanties heb je niet, maar Rijnsburgse Boys gaf veel druk, zat er kort op en wilde wel. Dat begrepen ze bij de Bavo ook. Met een 1-0 voorsprong lieten de Noordwijkerhouters zich wat inzakken, om de Uien voor de zestien op te vangen. Serbony is niet in vorm, maar het moet gezegd dat het een lastige taak is om de regen aan diepe ballen elke keer goed te verwerken. Het is echter wel waar je voor bent aangesteld en daar moet beduidend meer rendement uit. Zoals zo vaak zie je dat juist uit de ballen van de zijkant het meeste gevaar komt. Een prachtige voorzet van Halman, die het zwaar had met de terriër Fecunda, kwam bij Tillema terecht. Terug leggen op Parami maar, maar de man die op de Boekhorst zoveel herinneringen heeft liggen wist de knappe kans niet te verzilveren. Eén van de problemen aan Rijnsburgse Boys dit seizoen, het rendement van een aantal spelers.

Foto: Hans Heemskerk


De Uien bleven drukken en VVSB moest naar achter. Je krijgt een stereotyp spelletje: in een overvolle zestien moet de partij die achter staat zijn goal zien te maken, maar de ander kan lekker de ruimte zoeken. Een hele gevaarlijke counter met weer eens Mo el Ousrouti in de hoofdrol kwam na een simpel gepakte vrije trap van Goeman. Zijn kompaan Bekooij is een beetje het ééndimensionale renpaard vergeleken bij de kleine balkunstenaar. Maar het duo is wel complementair en erg gevaarlijk.
Helaas gebeurde waar je bang voor bent. Uit wéér een counter wist Bekooij, weliswaar met de handen van Van Nieuwkoop er nog tegenaan, de 2-0 binnen te prikken en het leek weer einde oefening voor de worstelende équipe van Mulders. De wil is er wel, maar het lukt niet. Het is niet goed genoeg, er zitten teveel haken en ogen aan. Dat is klote, maar de werklust in de tweede helft was wel ruim boven de ondergrens. Het is zonde dat het tot de zestien heel aardig gaat, maar daarna er niemand is om de trekker over te halen.

Foto: Hans Heemskerk


De manmoedige pogingen bleven doorgaan. Serbony wist heus wel eens de bal vrij te maken, alleen het schot wat dan volgde was nooit voldoende. Moet meteen gezegd worden dat VVSB keeper Valk op zijn lijn een geweldige wedstrijd keepte. Zijn spelhervattingen waren een aantal keren ronduit slecht, maar als je op de lijn alles pakt, dan is dat een stuk waardevoller. De volgende geel-zwarte poging, een gekraakte kogel van Strooker, liep bijna fataal af. De tegenaanval resulteerde namelijk bekant in de 3-0.
Het was een fase waarin het aanhaken of buigen was. Het leek op buigen, omdat El Ousrouti een geweldige individuele actie begon (ooit niet goed genoeg voor RBB bevonden deze jongen) die eigenlijk in de 3-0 had moeten eindigen. Rijnsburgse Boys bleef leven omdat hij naast schoot en omdat Masies Artien daarna weer ging pegelen. Er zat mazzel bij, want de bal werd getoucheerd, maar hij ging er wel in en verdiend ook: 2-1.

Foto: Hans Heemskerk


Meteen daarop worstelde Serbony zich vrij en draaide, maar weer was het Valk die van dichtbij redde. De Uien gaven niet op en bleven pompen. Goeman gooide wat olie op het vuur door een opstootje aan te wakkeren recht voor het vak waar de HKR stond. De HKR, in grote getale aanwezig, die overigens duidelijk niet door de rookbommenvoorraad heen is! Afijn, het werd even flink hectisch voor de goal van Valk en Goeman zag wederom een schot gestopt. Het was de laatste stuiptrekking. Van der Wilden maakte uit wéér een counter de 3-1 en dat was genadeklap. In de blessuretijd, over en sluiten.
Rijnsburgse Boys speelde in de tweede helft met het hart. Je ziet dat de tegenstander wankelt, maar tegelijkertijd balanceer je zelf ook op een dun koord. Elke tegenaanval is levensgevaarlijk. Het vergt meer kwaliteit of een betere vorm om uit dit soort situaties te komen. Of wat meer mazzel. Zo zal het ook in de komende tijd zijn. Met de langdurige absentie van Van Oijen en Jongeneelen leveren we een hoop kwaliteit in. Het minimale wat je dan kan geven is alles wat je hebt. Dat deed Rijnsburgse Boys in de tweede helft. Het was niet genoeg, maar elke wedstrijd is anders. Laten we januari gauw vergeten, want dat is in meerdere opzichten een waardeloze maand geweest. Grote jongens buigen niet voor wat tegenslag. En ook Rijnsburgse Boys klimt uit het dal. Maar daar hebben we wel een hele lange adem voor nodig! Zaterdag wacht Kozakken Boys op Middelmors. Het is net als met Feyenoord uit bij Ajax. Ben je bang, dan ga je verliezen. Berust je niet in je lot, dan zal je zien dat er van alles mogelijk is…
VVSB – Rijnsburgse Boys  3–1 (1–0) 
Scheidsrechter: de heer R.W.M. Martens
Toeschouwers: 1200
Gele kaarten VVSB: Tim de Rijk, Vladimir Jozic
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Wesley Goeman
34. 1-0 Tim de Rijk
69. 2-0 Tommy Bekooij
77. 2-1 Masies Artien
92. 3-1 Lloyd van der Wilden
Opstelling VVSB: Ruben Valk; Richelo Fecunda, Jordy Zwart, Tomas Arroyo, Jelmer Vijlbrief; Vladimir Jozic, Mitchell Theuns (88. Peet van der Slot), Tim de Rijk; Mo el Ousrouti, Guido Pauw (85. Lloyd van der Wilden), Tommy Bekooij.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Roderick Gielisse, Masies Artien, Hidde Prijs (85. Marc Magan), Jordy Stroker; Joël Tillema, Carlos Opoku, Wesley Goeman; Jayson Halman, Giovialli Serbony, Maikey Parami.