gerard

Voorbeschouwing Achilles ‘29 – Rijnsburgse Boys


Voor de tweede keer dit seizoen reizen we af naar het mooie en bosrijke Groesbeek. Na de plaatselijke Treffers is het nu de beurt aan het roemruchte Achilles ’29. Achilles draait al jaren mee in de top van het amateurvoetbal en rook zelfs al aan het profvoetbal in de Jupiler League. Een vereniging dus waarvan we best trots mogen zijn dat we daar als gasten mogen komen. Maar zoals Ron Jans ooit zei: “Ik wil best bescheiden zijn, maar niet nederig”. Dat betekent dus dat de Uien aankomende zaterdagavond best met respect de strijd mogen aangaan met de wit-zwart-gestreepten, maar niet als makke lammetjes op het veld hoeven te staan. Integendeel zelfs, zonder strijd geen overwinning.
De vereniging Achilles ’29 heeft zijn naam afgeleid van de Griekse mythologische held Achilles. Deze hoofdpersoon uit de Ilias van Homerus was de belangrijkste held in de Trojaanse Oorlog. De film “Troy” met Brad Pitt in de hoofdrol is een fantastische en heroïsche verfilming van deze historische strijd. Achilles wordt beschouwd als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden. Om Achilles onkwetsbaar te maken had zijn moeder hem, toen hij nog klein was, in de rivier de Styx ondergedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, zodat alleen dat deel van zijn lichaam niet in aanraking was geweest met het water. Zo was het enige zwakke punt van Achilles zijn hiel. Een zwakke plek of teer punt noemt men nog steeds een achilleshiel of Achillespees.
Door jezelf als voetbalvereniging naar deze held te noemen, trek je eigenlijk een hele grote broek aan. Want beschouw je jezelf daarmee als “de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle voetbalverenigingen?”

Paris van Troje, op aanwijzing van Apollo, schoot een giftige pijl af op de kwetsbare plek van Achilles; zijn hiel. Achilles werd gedood. Apollo was een sterke en strenge Griekse god. Als Pieter Mulders nou eens als sterke en strenge trainer de Apollo van de Uien is? Wie zou dan de Paris van Troje zijn binnen de selectie van Rijnsburgse Boys, die aankomende zaterdag de hiel (lees: de goal) van Achilles weet te treffen? Hoe zal het team van Pieter de trotse Achilles op de knieën gaan krijgen? En hoe zal de HKR nu weer met verrassingen voor de dag komen om de dappere Rijnsburgse strijders aan te moedigen?
Eén ding weten we zeker. Als het de Uien lukt om aankomende zaterdagavond de drie punten mee naar huis te nemen, dan is de seizoenshelft vóór de winterstop zeer succesvol te noemen. Dan is Kerst een mooie periode om tot rust te komen. Het trainingskamp in januari kan dan de opmaat betekenen voor een hete en succesvolle tweede seizoenshelft.
Minder dan drie punten betekent nog steeds een mooie plaats op de ranglijst, maar zal toch de zoete smaak van kerststol met spijs afzwakken.
Kom naar Groesbeek voor een heroïsche strijd en neem je aanmoedigingen in grote hoeveelheden mee!
Clubgegevens Achilles’29
Oprichtingsdatum: 1 juni 1929
Sportpark
Sportpark De Heikant
Cranenburgsestraat 33A
6561 AM Groesbeek
Website
www.achilles29.nl
Erelijst
Algemeen amateurkampioen in 2012
Algemeen kampioen zondagamateurs in 2012 en 2013
Kampioen topklasse zondag in 2012 en 2013
Winnaar supercup in 2011 en 2012
Winnaar landelijke amateurbeker KNVB in 2011
Winnaar districtsbeker KNVB Oost in 2008 en 2011
Tenue
Shirt: zwart/wit verticaal gestreept
Broek: wit
Kousen: wit
Trainer
Eric Meijers
Topscorer
Niek Versteegen met zeven treffers
Wapenfeiten Achilles’29 in Jupiler League en Topklasse zondag
2016 – 2017 20e plaats Jupiler League
2015 – 2016 15e plaats Jupiler League 2
014 – 2015 18e plaats Jupiler League
2013 – 2014 20e plaats Jupiler League
2012 – 2013 1e plaats Topklasse zondag
2011 – 2012 1e plaats Topklasse zondag
2010 – 2011 2e plaats Topklasse zondag
Onderlinge resultaten
In het seizoen 2007/2008 speelden Rijnsburgse Boys (als winnaar districtsbeker KNVB West II) en Achilles’29 (als winnaar districtsbeker KNVB Oost) op Middelmors tegen elkaar in de strijd om de landelijke amateurbeker. Rijnsburgse Boys won met 2-0 (Raymond Kolder en Martijn Gootjes scoorden) en werd daarmee de winnaar van de landelijke amateurbeker KNVB. Eind juli 2013 oefenden beide clubs tegen elkaar in Groesbeek. Beide ploegen scoorden éénmaal in de tweede helft: 1-1 werd daardoor de eindstand.
Programma zaterdag 16 december 2017
Achilles’29 – Rijnsburgse Boys (18.00 uur)
Overige wedstrijden
TEC – De Treffers (op 15 december)
Barendrecht – AFC
De Dijk – Katwijk
Excelsior Maassluis – VVSB
FC Lisse – IJsselmeervogels
GVVV – HHC Hardenberg
Koninklijke HFC – Jong Sparta
Kozakken Boys – FC Lienden
Stand Tweede Divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Tevens is er een extra lange uitzending van RTV Katwijk Sport.
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Achilles’29 – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond laat te lezen hier op de website.