Nico Glasbergen

De Treffers – Rijnsburgse Boys 1-3 (1-1) – VERSLAG

Een antwoord zoals het echte kerels betaamt

Het was me het weekje wel. Het aangekondigde afscheid van Pieter Mulders hield de gemoederen danig bezig. Een karrenvracht aan meningen passeerden de revue. Speculaties en analyses regenden over de Middelmors. Maar waar het uiteindelijk om draait is wat de mannen op het veld doen. Zo’n – voor velen – donderslag pakt nogal eens verkeerd uit. Rijnsburgse Boys gaf echter het enige juiste antwoord. Gesteund door de vooral in de tweede helft luidruchtig aanwezige HKR gaven de Uien meer dan 90 minuten vol gas. Vol gas betekent niet altijd goed spel, maar wel heel veel inzet. Aan de uitvoering valt nog een hoop te verbeteren, maar uiteindelijk had de uitslag gemakkelijk hoger kunnen uitvallen. Dat verzuimden de Uien in de tweede helft, maar anderzijds werd er zeer gedisciplineerd verdedigd en vielen zeker in de tweede helft bijzonder weinig verdedigende steken te noteren. En dat was niet makkelijk, want De Treffers heeft een fysiek erg sterke ploeg. Het mocht niet voor ze baten, de Uien gingen weer met de drie punten aan de haal in een verre uitwedstrijd. En meteen werd een nieuwe mijlpaal bereikt. De eerste reguliere competitiewedstrijd met als aanvangstijd 18:00 uur werd winnend afgesloten.

Foto: Hans Heemskerk


Als we één ploeg het overwicht in de eerste helft moeten toebedelen dan is het De Treffers wel. De ploeg van Anton Janssen probeerde vanaf aanvang vroeg te storen en met levensgevaarlijke hoge ballen vanaf de zijkant gevaar te stichten. Verantwoordelijk voor die inswingers was de naar Spakenburg vertrekkende Nick de Bondt. Het zorgde nogal eens voor hachelijke situaties, ballen die net niet goed vielen en benen die potentiële goals blokten. Desalniettemin opende Rijnsburgse Boys al na vijf minuten de score. Joël Tillema schudde op links handig zijn man af en behield het overzicht. De instormende Donny van Oijen bleef zijn man net voor en wist van dichtbij in te tikken: 0-1.

Foto: Hans Heemskerk


De Treffers bleven toch het initiatief houden. En het antwoord kwam snel. Ook de corners waren nl. gevaarlijk. De Treffers blokte het centrale verdedigingsduo van Rijnsburgse Boys handig af en voorstopper Pim Balkestein, de hele wedstrijd heersend in de lucht, stond op de vijf meterlijn klaar om Richard te verschalken: 1-1. Het bleef daarna onrustig voor de goal van Van Nieuwkoop. Hij moest zich bijvoorbeeld tot het uiterste strekken om een schot van Uiterloo tot corner te tikken. En Badjeck was niet lang daarna dichtbij een treffer voor De Treffers, maar het been van Artien voorkwam erger.

Foto: Hans Heemskerk


De reden voor het overwicht had als oorzaak een repeterend probleem. De Uien spelen veel te snel de lange bal, deels gedwongen. Het middenveld overslaan lijkt aanvankelijk dan wel zonder risico, maar als die lange ballen richting Donny van Oijen gaan dan weet je dat de ballen snel terugkomen. Dat ligt niet zozeer aan Donny, maar meer aan het feit dat hij een koppend en fysiek ontzettend sterk verdedigingsduo tegenover zich had. Daar valt op deze manier domweg niet tegen op te boksen, hoogstens alleen door fysieke beesten  à la Raily Ignacio. Die hebben we niet meer, dus moet dat echt anders.
Werd Rijnsburgse Boys dan helemaal niet gevaarlijk ? Zeker wel. Opoku kon een doorschietende vrije trap van Goeman door de hoge stuit niet goed verwerken en een zelfde soort vrije trap van Goeman werd op een haar na tot doelpunt gepromoveerd door Parami. Aan de andere kant moest Richard meerdere malen handelend optreden bij Groesbeekse aanvallen. Dat we met 1-2 de rust haalden was daarom gewoon heel lekker. Jeffrey Jongeneelen, net als enkele anderen in de eerste helft niet in de wedstrijd, liet zien waarom hij zo’n vedette is. Vedettes kunnen ook scoren als het even niet draait. Hij speelde zich vrij op zijn linker en soms weet je al dat iemand gaat scoren voordat de bal geraakt is. Dit was ook zo’n geval. De kanonskogel heeft doelman Kornelis waarschijnlijk alleen horen suizen: 1-2. 
Zonder al teveel schade haalden we de rust. Een rust waarin je nou eigenlijk geen idee had welke kant het op zou gaan vallen in het tweede bedrijf.

Foto: Hans Heemskerk


Daar waar de eerste helft qua overwicht voor De Treffers was, zo kansrijker was Rijnsburgse Boys in het tweede part. De HKR had een droog plekkie opgezocht – het regende gestaag door tijdens de wedstrijd maar het grasveld was prima – en liet in de tweede helft flink van zich horen. Het geeft een vette schep extra jus op een wedstrijd en de spelers kunnen dit wel waarderen.
Het verschil met de eerste helft was dat een aantal spelers een stuk beter voor de dag kwamen. Met name Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen schroefden hun niveau op en dat kwam de Uien duidelijk ten goede. Ook verdedigend werd het nog strakker. Hidde Prijs en zeker Masies Artien klapten er vol op in het centrum en dat was hard nodig, want er staat fysiek nogal wat daar voorin bij De Treffers. Masies was echt onvermoeibaar en de wil om te winnen straalde van hem af. Fantastisch om te zien. Maar ze straalden die wil eigenlijk allemaal uit. En dat had als resultaat dat Tillema na een uitbraak over rechts flink op snelheid op de keeper af kon. De goal leek al te noteren maar Tillema schoof op de paal. Een bekeken lob van Goeman, vlak daarna, verdiende ook meer maar de bal ging net over.
Qua kansen waren de Uien heer en meester. Een hard schot van Gielisse, met een hele rare curve, werd door doelman Kornelis schampend met het bovenbeen tot corner verwerkt. Een net-nietje, het was Ro zo gegund als beloning voor zijn constant goede spel.

Foto: Hans Heemskerk


Het was tijd om de genadeklap uit te delen en dat had Jongeneelen goed begrepen. De brille van de man is soms echt ongeëvenaard. Ballen aannemen onder druk alsof er niemand staat bijv. Genieten. En de 1-3 viel ook in die categorie. Dreigend naar links en vervolgens naar rechts kappend speelde hij zich in de zestien vrij. Zijn voorzet op Donny van Oijen werd door zijn maat door middel van een halve omhaal van nog meer glans voorzien. Een prachtgoal!

Foto: Hans Heemskerk


Overal op het veld werd er ondertussen strijd geleverd. Het was soms wat grimmig, maar nog binnen de perken en daardoor leuk om te zien. De Treffers probeerde het repeterend met hoge ballen in de zestien of door het midden, maar de Rijnsburgse defensie hield heel goed voet bij stuk. Gevaarlijk was het soms wel, maar Sinterklaas was duidelijk niet in Groesbeek aangekomen. De volgende kans op 1-4 was ook een knappe. Maikey Parami liep Balkestein in een rechtstreeks sprintduel op afstand en legde af op Van Oijen. Ook deze kans leverde echter niet de genadeklap op, maar het stond gewoon goed bij de  Uien. Sleurend haalden de mannen van Mulders de eindstreep. Pieter moet zich gesteund voelen door de vele steunbetuigingen aan zijn adres, gezien de resultaten in de laatste anderhalf jaar ook niet zo gek natuurlijk…
De winnende trainer stak na afloop van wal: “Eerste helft vond ik ons een beetje angstig spelen. Een aantal spelers zaten toen niet in de wedstrijd. Ik heb ze er in de rust op gewezen en ze pakten dat in de tweede helft goed op. Wij moeten gewoon elke week durven, ook uit. Elke week is anders, alles speelt mee. Spanningen, we hebben een hectische week gehad. Maar we hebben effe bij mekaar gezeten, gezegd hoe het is en klaar ermee.”

Foto: Hans Heemskerk


“Zij spelen altijd met veel power en dat hebben we met heel veel werklust beantwoord. Na rust had iedereen een voldoende. Voor rust scoorden er een paar een zes minnetje. Na rust hadden we het gewoon verder uit moeten bouwen. Verdedigend werden er heel weinig fouten gemaakt. Richard keepte goed, Masies en Hidde deden het prima. Carlos en Wesley moesten daarvoor de mouwen opstropen en beuken. Dat deden ze goed. Want  de mensen daarvoor moeten het van hun voetballende kwaliteiten hebben. De velden worden steeds zwaarder soms en dus heb je power nodig. In de omschakeling hadden we het verder moeten afmaken. Maar we gaan met een lekker gevoel de bus in. “
Waarvan akte. Over die bus gesproken. Chauffeur Martin den Haan – leuk dat je reed Tinus! – had een groep dol enthousiaste gasten van de HKR in zijn bus. De lol droop er vanaf en is eigenlijk regelrechte promotie om ook met die bus mee te gaan. Natuurlijk helpen de resultaten mee, maar dat neemt niet weg dat de spelers, die de HKR in de bus kwamen bedanken, onze supporters enorm waarderen. Gezang, getrommel en aanmoedigingen kwamen louter uit Rijnsburgse kelen. Niemand zal er bezwaar tegen hebben als de HKR steeds groter wordt. Wil je ook met de bus mee ? Probeer het gewoon en meld je aan. Gezelligheid verzekerd, dat sowieso. Rijnsburgse Boys mag de HKR als een regelrechte verrijking voor de club zien. Ook namens deze weg, bedankt voor jullie steun boys!!!

Foto: Hans Heemskerk


De Treffers – Rijnsburgse Boys 1-3 (1-1) 
Toeschouwers: 700
Scheidsrechter: de heer S. Veekamp
Gele kaarten De Treffers: Tom Beissel, Pim Balkestein, Nick de Bondt
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Masies Artien, Hidde Prijs, Carlos Opoku
  5′  0-1 Donny van Oijen
10′  1-1 Pim Balkestein
39′  1-2 Jeffrey Jongeneelen
66′  1-3 Donny van Oijen
Opstelling De Treffers: Niels Kornelis (87. Jordy van de Kracht); Tom Beissel, Pim Balkestein, Joris Janssen, Bram Eltink; Robin Janssen (63. Coen Maertzdorf), Bas Hendriks, Eef van Riel; Nick de Bondt, Rafael Uiterloo, Cedric Badjeck.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Jordy Strooker, Masies Artien, Hidde Prijs, Roderick Gielisse; Joël Tillema, Carlos Opoku, Wesley Goeman; Jeffrey Jongeneelen (91. Jayson Halman), Donny van Oijen (86. Giovially Serbony), Maikey Parami (92. Max Hudepohl).