IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – VVSB 2-3 (1-0) – VERSLAG

Zekere overwinning glipt Rijnsburgse Boys uit handen

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Na afloop van de derby tegen VVSB liep iedereen van Rijnsburgse Boys rond met deze vraag. Tot twintig minuten voor het einde leken de Uien met een 2-0 voorsprong op rozen te zitten. Omdat beide ploegen totaal niet in de wedstrijd zaten prezen de Rijnsburgers zich gelukkig met een driepunter als beloning voor een draak van een wedstrijd. Totdat een niet meer verwachte aansluitingstreffer als doping werkte voor de ploeg uit Noordwijkerhout. In de slotfase werd namelijk niet alleen de gelijkmaker maar, als klap op de vuurpijl, ook nog de winnende treffer gemaakt: 2-3. De angst die in de Rijnsburgse ploeg was geslopen werd daarmee keihard afgestraft. Het leerproces in de tweede divisie is dus nog volop gaande….

Laag tempo
In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels had Pieter Mulders één wijziging doorgevoerd: Giovialli Serbony verving Max Hudepohl. Een begrijpelijke wissel. Rijnsburgse Boys speelde nu immers met twee ex-spelers van VVSB omdat ook Maikey Parami opnieuw in de basis stond. Maar goed, dit waren bespiegelingen vooraf. In de praktijk bleek de eerste derby in competitieverband tussen beide clubs maar niet te willen ontbranden. Alsof het een veredelde oefenwedstrijd betrof welke beide clubs de afgelopen jaren veelvuldig tegen elkaar speelden. Door een veel te laag tempo werd de eerste helft een slaapverwekkende vertoning. Het defensief ingestelde Rijnsburgse Boys liet VVSB het spel maken. Met een cornerverhouding van 1 tegen 5 halverwege de eerste helft was wel duidelijk wie het meeste aanspraak maakte op de openingstreffer. Metname Vladimir Jozic was er dichtbij toen hij eerst vrij voor Richard van Nieuwkoop opdook en drie minuten later een gevaarlijke vrije trap nam. Maar in beide situaties kon de Rijnsburgse doelman het dreigende gevaar verijdelen.

Voorsprong
Het Rijnsburgse gevaar moest uit corners komen. Kopte Joël Tillema na een kwartier uit de eerste corner nog over, uit de derde, tien minuten voor rust, was het wel raak: 1-0. Geen kans gecreëerd hebben en toch op voorsprong komen. Het leek de ploeg van Pieter Mulders goed te doen. De schroom leek er namelijk een beetje vanaf te worden gegooid. Een boogkopballetje van Giovialli Serbony, na een voorzet van Roderick Gielisse, was een serieuze poging om de voorsprong te vergroten. Keeper Ruben Valk tikte de bal echter over de lat. Nadat beide ploegen opnieuw twee corners hadden genomen, maar zonder dreigend gevaar, was het tijd voor de thee. Om een beetje van op te warmen, zowel voor de spelers als het teleurgestelde publiek.

Binnenkomer
De tweede helft kende zowaar een lekkere binnenkomer. Na veertig seconden wist Maikey Parami dreigend op te stomen langs de linkerkant en een voorzet af te leveren. Na een onvervalste scrimmage, waarin Giovialli Serbony de bal niet lekker voor zijn voeten kreeg, gold dat wel voor Joël Tillema die vervolgens de 2-0 kon binnen schieten. VVSB moest nu nog meer komen, maar het bleef alleen dreigend omdat er niet veel kansen ontstonden. Achteraf bezien hadden de Rijnsburgers de eigen kansen en mogelijkheden, die zich ook voordeden, moeten benutten voor een derde treffer. Maar dat gebeurde dus niet. Carlos Opoku kopt uit een vrije trap over,   Joël Tillema verprutste de kans die ontstond na een steekpass van Jeffrey Jongeneelen en tenslotte was het Jeffrey Jongeneelen zelf die met een afstandsschot, terwijl het hele speelveld voor hem open lag, de te ver uit zijn doel staande Ruben Vlak probeerde te verschalken.

Ommekeer
De ommekeer in de wedstrijd leek te komen na de aanvallende wissel van VVSB. Verdediger Jordy Zwart werd vervangen door aanvaller Loyd van der Wilden. Het onmachtige VVSB bleek zowaar tot meer in staat. Terwijl bij Rijnsburgse Boys iedereen naar achteren ging lopen, zette VVSB een tandje bij. En er was zowaar een opbouw in dreigingsniveau. Een schot van Vladimir Jozic ging eerst naast, vervolgens redde Richard van Nieuwkoop met zijn lichaam op een inzet van Tommy Bekooy, maar op een uithaal van de gevaarlijke Mohamed El Osrouti had de Rijnsburgse verdediging geen antwoord: 2-1. Wat er vervolgens met Rijnsburgse Boys gebeurde was onbegrijpelijk. Wellicht verklaarbaar omdat Maikey Parami werd vervangen door Dirk Jan van den Oever en dus defensief ging denken. Als angsthazen die door het felle led licht van de boarding waren verblind, was het toe kijken hoe VVSB jacht probeerde te maken op meer doelpunten. In alle Rijnsburgse linies werden te veel duels verloren en het leek een kwestie van tijd wanneer het onheil zou toeslaan. Plaaggeest Mohamed El Osrouti soleerde in de zestien maar ging te gemakkelijk naar de grond. Een schot van Vladimir Jozic werd uit de lucht geplukt door Richard van Nieuwkoop, Carlos Opoku moest een schot van Loyd van der Wilden onschadelijk maken en schoten van Frans van Niel en invaller Pieter Koopman werden door Richard van Nieuwkoop uit het doel gerammeld.

Noodlot
In de slotfase sloeg het noodlot alsnog toe. Wesley Goeman trok in de zestien Tomas Arroyo aan zijn shirtje, dus penalty aldus scheidsrechter Van der Laan. Dat er net daarvoor hands was gemaakt, dat was hem helaas ontgaan… Tommy Bekooij wist dit buitenkansje te benutten en schoot de twee ploegen in evenwicht: 2-2. Maar VVSB rook bloed. In de allerlaatste minuut, de vergelijking met Veenendaal en Lienden is snel gemaakt, schreef invaller Loyd van der Wilden zijn jongensboek. Terwijl hij in eerdere acties buitenom ging, besloot de tweebenige speler een keer binnendoor te gaan. De vrijheid die dit hem opleverde was genoeg voor een doeltreffende uithaal met rechts: 2-3. In de vier minuten blessuretijd wisten de Rijnsburgers, ondanks het inbrengen van extra spits Jayson Halman voor Hidde Prijs, geen gevaar meer te stichten. De dreun van de pijnlijke nederlaag zal hopelijk niet lang doorwerken….
Rijnsburgse Boys – VVSB: 2-3 (1-0)
36: Joël Tillema: 1-0
46: Joël Tillema: 2-0
70: Mohamed El Osrouti: 2-1
87: Tommy Bekooij: 2-2 (strafschop)
90: Loyd van der Wilden: 2-3
Scheidsrechter: J.W.M. van der Laan
Toeschouwers: 1.300