IJsbrand van Tilburg

FC Lienden – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0) – VERSLAG

Slotfase opnieuw fataal voor Rijnsburgse Boys

Net als twee weken eerder tegen GVVV ging Rijnsburgse Boys ook in het uitduel tegen FC Lienden in de slotfase onderuit. Werd in Veenendaal de winnende 2-1 in de derde minuut van de blessuretijd gescoord, in Lienden verscheen dezelfde eindstand één minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd op het scorebord. Hoewel een gelijkspel voor beide ploegen een passende beloning zou zijn geweest, dacht Danny van den Meiracker, ex-Spakenburg, daar toch anders over. Ondanks dat hij vrijwel de gehele wedstrijd onzichtbaar was, wist hij de winnende treffer binnen te koppen, daarmee de Rijnsburgers in mineur achterlatend. ‘De laatste fase in een wedstrijd moeten we beter gaan spelen’ aldus de teleurgestelde Pieter Mulders die ook vond dat niet al zijn spelers top waren. ‘Het gewenningsproces aan de tweede divisie moet nu wel over zijn, anders is het vechten tegen de bierkaai.’
Wijzigingen
In vergelijking met de laatste wedstrijd had Pieter Mulders twee wijzigingen doorgevoerd. Donny van Oijen en Marciano Aalders, herstellende na zijn scooter ongeluk maar gelukkig ook aandachtig toeschouwer op de tribune, waren vervangen door Dirk Jan van den Oever (op het middenveld) en Niek Ossevoort (in de verdediging). De grootste wijziging was echter de tweemanvoorhoede en een versterkt middenveld. Deze tactische zet pakte in de eerste helft, in aanvallend opzicht, niet goed uit. Omdat de bal voorin niet werd vast gehouden, en de rest van de ploeg vrij behoudend en teruggetrokken speelde, werd er te weinig gevaar gesticht. Aan de andere kant, de verdediging gaf weinig tot niets weg. Het gevaar van FC Lienden moest metname uit de dode spelmomenten komen: drie vrije trappen en drie corners in de eerste helft. Doelpunten leverde het niet op want de ballen gingen voorlangs, werden geblokt en overgetikt door Richard van Nieuwkoop.

Spaarzaam
In een aantal spaarzame momenten meldde Rijnsburgse Boys zich in de zestien. Jeffrey Jongeneelen probeerde het met een solo, gevolgd door een schot op doel. Omdat keeper Jan Schimmel de bal niet klemvast had leek de afvallende bal een intikkertje te worden voor Joel Tillema, ware het niet dat hij buitenspel stond. Een goed lopende aanval, opgezet door Roderick Gielisse waarna de bal via Giovialli Serbony ongelukkig voor de voeten van Joel Tillema kwam, had ook iets moois op kunnen leveren. Maar dat gebeurde dus niet. Net als de vrije trap van Wesley Goeman die in de handen van de keeper verdween. Wie zijn handen ook wel dicht mocht knijpen was Carlos Opoku. Tien minuten voor de rust ging hij opzichtig in de fout waarna Jawad Bellahsan een vrije schietkans kreeg. Maar hij verprutste deze mogelijkheid door de bal toch naast het doel te schieten.
Strafschop
De tweede helft leverde direct vuurwerk op. Jordy Strooker kwam vanaf het middenveld goed opzetten totdat hij in het zestienmetergebied in botsing kwam met Emilio Samsey. Hoewel hij gewoon zijn schouder erin draaide vond scheidsrechter Smit het voldoende om een strafschop toe te kennen. Buitenkansje of niet, Wesley Goeman wist daar wel raad mee en schoot snoeihard in de linkerbovenhoek: 0-1. Dit tot grote woede natuurlijk van Hans Kraay jr. In de eerste helft had de scheidsrechter namelijk een Rijnsburgse handsbal in het strafschopgebied weggewuifd. Echt lang kon Rijnsburgse Boys niet genieten van de voorsprong; zes minuten later stond namelijk de 1-1 op het scorebord. Nadat Masies Artien een overtreding had begaan ten opzichte van Erik van Eem, werd aan FC Lienden op een gevaarlijke plek een vrije trap toegekend. Richard van Nieuwkoop wist het schot van Danny van den Meiracker uit de linkerhoek te tikken, maar de scheidsrechter liet de bal opnieuw nemen omdat hij nog niet gefloten zou hebben. Nu was het echter Mo Bendadi die schoot, en wel in de andere hoek. De lastige bal, er zat een stuit in, werd door Richard van Nieuwkoop in eerste instantie wel gekeerd maar kwam wel voor de voeten van verdediger Jermo Wilsterman die er als de kippen bij was om het leer tegen het net te schieten.

Open wedstrijd
De tweede helft was inmiddels een veel meer open wedstrijd geworden. Rijnsburgse Boys benutte de ruimtes veel beter en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. Vijf minuten na de gelijkmaker stond Joel Tillema, na een fraaie steekpass van Jeffrey Jongeneelen, oog in oog met keeper Jan Schimmel. De juiste scherpte, of wellicht het beetje geluk, ontbrak deze middag zodat de bal niet in het doel verdween. Maar ook FC Lienden was gretig genoeg om voor de overwinning te gaan. Mo Bendadi krulde de bal over de kruising en Richard van Nieuwkoop redde toen Leon Broekhof uit een corner gevaarlijk wist te koppen. Het spel golfde nu op en neer want de volgende kans was voor Rijnsburgse Boys. Na een subtiel hakje van Jeffrey Jongeneelen had Joel Tillema een vrij veld voor zich maar mikte toch op de keeper. In de rebound had Cagri Kodalak, zeven minuten na zijn invalbeurt voor Niek Ossevoort, zijn waarde voor geelzwart kunnen bewijzen. Helaas ging zijn schot jammerlijk naast.

Slotfase
Beide ploegen probeerden in de slotfase alsnog de overwinning uit het vuur te slepen. Invaller Loed Keizer was namens FC Lienden gevaarlijk met een kopbal die met een stuit over het doel ging. Jeffrey Jongeneelen had pech toen hij een voorzet van Jordy Strooker in één keer vol op de schoen nam maar recht in de handen van Jan Schimmel schoot. Zuur en fataal bleek zijn balverlies op het middenveld in de voorlaatste minuut. Vanaf links kon Mo Bendadi de bal strak voorzetten, precies op het hoofd van Danny van den Meiracker: 2-1. In een alles of niets offensief kopte eerst Carlos Opoku over en vervolgens kreeg Wesley Goeman, op een voor hem ideale plek, een vrije trap te nemen. Helaas liet zijn klasse hem bij deze vrije trap in de steek en verdween de bal hoog over. Zijn alert optreden toen Frank Wiafe, na een inschattingsfout van Jordy Strooker, op weg leek om de 3-1 binnen te schieten, kon zijn grote teleurstelling en woede na afloop van het duel niet wegnemen.
De KNVB beker wedstrijd tegen Heracles is komende dinsdagavond een mooi moment om, in het volle licht, revanche te nemen…
FC Lienden – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0)
48: Wesley Goeman: 0-1 (strafschop)
54: Jermo Wilsterman: 1-1
89: Danny van den Meiracker: 2-1
Scheidsrechter: N.B. Smit