gerard

SV T.E.C. Tiel – Rijnsburgse Boys 1-3 (1-1) – VERSLAG

Bekerwinst in de verlenging

De seizoensopening van 2017/2018 was voor Rijnsburgse Boys een bekerwedstrijd in de tweede ronde van de kwalificatiereeks voor het grote KNVB-bekertoernooi. Plaats van handeling was sportpark de Lok in Tiel, waar de plaatselijke sv TEC residentie houdt. Een sportpark dat Rijnsburgse Boys nooit eerder aandeed, vooral omdat TEC hoog in de zondagcompetitie speelt. Maar dit seizoen is dat anders. Ook sv TEC speelt in de Tweede Divisie en ontving na loting ook de geelzwarten voor de KNVB-beker. Een wedstrijd die uiteindelijk een verlenging nodig had, waarbij de mannen van Pieter Mulders met 1-3 aan het langste eind trokken. De eerste van drie wedstrijden tegen TEC is alvast gewonnen.

Gelijk opgaande strijd
De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de eind mei overleden markante voorzitter Pieter van den Burg van TEC.
Bij de geelzwarten stond, na alle wisselende opstellingen in de oefencampagne, uiteindelijk vrijwel hetzelfde team op het veld als tijdens de seizoensafsluiting en promotiewedstrijd tegen Spakenburg. Alleen Carlos Opoku en Donny van Ooijen waren nieuwe namen in de opstelling, in plaats van Dirk Jan van den Oever (nu wisselspeler) en de vertrokken Donny Verdam. Opmerkelijk dat aan de zijde van TEC ook een speler in de basis stond, die in Spakenburg nog inviel bij de tegenstander, namelijk Robbie Holder.
In de openingsminuten werd direct al duidelijk dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Beide ploegen probeerden via combinatiespel tot aanvallen te komen. Aan Rijnsburgse zijde trapte Jeffrey Goeman een vrije trap in handen van de keeper en kon een mooie actie langs twee man van Jordy Strooker na diens voorzet nét uitverdedigd worden. Voor de goal van Richard van Nieuwkoop moest eerst Masies Artien snel ingrijpen en een paar minuten later was het Richard zelf die zich tot tweemaal toe als een leeuw voor een schot moest werpen om erger te voorkomen.
Uiteindelijk waren het de Rijnsburgers die het eerst succesvol waren. Via een relatief eenvoudige aanval vanaf links was het Serbony die de diepe bal terug kon leggen op Jeffrey Jongeneelen, die droog en zakelijk in de 13e minuut de 0-1 binnenschoot. TEC liet zich daardoor niet uit het veld slaan en bleef goed in de wedstrijd. Zeven minuten later leidde dat tot een aanval over meerdere schijven, waarbij elke betrokken Rijnsburger zijn tegenstander net iets teveel ruimte gaf. Matthijs van Gessel kon als vrije speler in de zestien makkelijk de kansloze van Nieuwkoop passeren, 1-1.
Voor het overige van de eerste helft probeerden beide ploegen met snel veldspel, veelal door het midden, hun laatste vrije speler te bereiken, maar keer op keer lukte dat niet. Leuk om naar te kijken, maar geen rendement. Scheidsrechter Paarhuis hield het hoofd koel, hield bij een paar acties op het randje de kaarten op zak en kon bij een 1-1 stand voor de rust gaan affluiten. De tweede helft kon alle kanten op.

Moeizame tweede helft
Ook in deze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen lijkt de verplichte theepauze de Boys geen goed te doen. In het eerste kwartier kwam Rijnsburg niet scherp uit de startblokken en had het geen antwoord op het sterke middenveld van TEC. Dat leidde tot meerdere mogelijkheden van TEC, maar zowel het prima verdedigende kwartet Gielisse, Opoku, Artien en Prijs als keeper van Nieuwkoop konden goed standhouden. Vooral van Nieuwkoop viel deze wedstrijd op met veel stompwerk. “Vooral vanwege de regen en de natte bal”, verklaarde keeperstrainer Hans Schot na de wedstrijd, “In dit soort omstandigheden wil je met veel spelers om je heen niet het risico lopen dat je een glibberige bal niet klemvast kan krijgen”.
Pas na een kwartier wist Jeffrey Jongeneelen een schot op het vijandige doel te lossen, dat rakelings overging. Eigenlijk bestond de hele tweede helft uit druk gedoe van beide kanten, maar echte “OEH”-momenten waren bij het publiek niet te horen.

Twee keer verlengen
Na het laatste fluitsignaal van Paarhuis waren de meningen op de tribune verdeeld. Eerst verlengen of direct strafschoppen? Het bleek eerst een reguliere verlening van twee keer 15 minuten te worden. Pieter Mulders had nog steeds zijn oorspronkelijke team op het veld staan. Achteraf zei hij: “Gedurende de wedstrijd was niemand vermoeid of geblesseerd. Iedereen kon door. Voor de eerste verlenging gaven alleen Serbony en van Ooijen aan dat ze misschien niet de verlenging konden uitspelen. Daarom heb ik alleen hen gewisseld (voor Hudepohl en Halman, red.). Ik had volgens de nieuwe regels in de verlenging nog een vierde wissel mogen toepassen, maar dat was niet nodig. De groep is fit.”

Slim en effectief
De eerste verlenging bracht eigenlijk niets. Wel weer veel strijd op het veld, maar zonder echte uitgespeelde kansen. Ook de tweede verlenging leek zo uit te pakken en op de tribune begon men al te denken aan strafschoppen. Tot de 8e minuut in de tweede verlenging. Na een toegekende vrije trap voor Rijnsburg op een meter of 25 van het doel leek het alsof iedereen stond te wachten tot de muur op zijn plek stond. De scheidsrechter had echter geen wachtsignaal gegeven, waardoor Jeffrey Jongeneelen de bal slim naar rechtsvoor schoof, waar Joël Tillema direct de bedoeling snapte. Tillema stoof de zestien meter in en kon keeper van der Sman verschalken. TEC kon niets anders dan een verwoed slotoffensief starten om de wedstrijd nog te redden. Dat leidde niet echt tot gevaar, maar wel tot een prima onderschepping van Wesley Goeman, die Tillema en Halman vrije doortocht gaf. Beiden zouden buitenspel hebben gestaan, ware het niet dat ze allebei nog op hun eigen helft stonden. Het uitspelen van de keeper en de te laat terugkomende verdedigers zag er goed uit. Tillema gunde Halman de laatste intikker en zijn eerste goal in het geelzwarte shirt. En daarmee was de 1-3 overwinning en een ticket voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker een feit.

Puike wedstrijd
Pieter Mulders was na afloop zeer tevreden. “We zijn de wedstrijd begonnen door eerst de kat uit de boom te kijken. Ik had de jongens voorgehouden dat we hier niet hoefden te verliezen, maar dat TEC wel een goede ploeg heeft. Ik vond ons in de eerste helft gelijkwaardig. De tweede helft begonnen we moeizaam, vooral omdat naar mijn mening ons middenveld wat te overmoedig was. Dat leidde tot veel balverlies. Uiteindelijk konden we tot het eind gewoon blijven voetballen. Iedereen wilde door, op Donny en Giovanni na die zelf aangaven vermoeid te zijn. Alleen die heb ik hoeven wisselen.”
Pieter stond stil bij een paar zaken die hem opvielen. “Na de toch moeizame voorbereiding vind ik het knap dat we deze pot op de mat konden leggen. Richard speelde met klemvaste en stompende acties een puike wedstrijd. Ik ben ook tevreden over de puike verdediging. Er “staat” wel wat daar achterin. Ik kon verder geen zwakke plekken ontdekken. Dit elftal is gewoon een goede basis. Maar ook Max viel lekker in. Hij heeft door lange studieverplichtingen weinig vakantie gehad, dus hem gaan we rustig brengen. Halman valt natuurlijk lekker in met een beslissende goal. Ik wilde daarna nog twee wissels toepassen, maar de scheids floot al af. De andere wisselspelers bleven warmlopen, want ik wilde ze a la minute kunnen wisselen als dat nodig was. Petje af voor die jongens.”

De loting voor de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi vindt plaats op zaterdag 26 augustus. De wedstrijden zijn op 19-21 september. Mocht Rijnsburgse Boys een betaald voetbalclub loten, dan speelt het thuis.
SV T.E.C. Tiel – Rijnsburgse Boys 1-3 (0-1)
13’     0-1 Jeffrey Jongeneelen
20’     1-1  van Gessel
113’   1-2  Joël Tillema
119’   1-3  Jayson Halman
Scheidsrechter: De heer M.G. Paarhuis
Toeschouwers: 450 (waarvan veel Rijnsburgers)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Opoku, Artien, Prijs, Goeman@, Strooker, Tillema, Jongeneelen, Serbony (105’ Halman), Van Ooijen (96’ Hudepohl)
Opstelling SV T.E.C. Tiel: vd Sman, Zeller, Disveld, Westerlaken, Koç (64’ Makiavala), Maria, (100’ de Windt) Holder (112’ Balrak), van Gessel, Vink, Onyeike, Shakison (85’ Viereck)