gerard

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 2-3 (0-1) – VERSLAG

Promotie!!

Vooraf beloofde het een hete middag te worden op de Westmaat, op de gedenkwaardige zaterdag 27 mei 2017. Het weerbericht sprak van hoge temperaturen, waar het kunstgras nog een paar graden bijplust. En de thuisclub was gebrand op revanche, na het 2-1 verlies in Rijnsburg. Spakenburg móest winnen voor lijfsbehoud, Rijnsburgse Boys kon promotie afdwingen. Een mooie wedstrijd werd het niet, maar wél bloedstollend heet en spannend. Het thrillerscenario kón niet beter. Voorsprong voor de Uien vlak vóór rust, een furieus Spakenburg dat na de rust de voorsprong wist over te nemen en een uiterst effectief Rijnsburgse Boys dat uiteindelijk de winst naar zich toetrok. Met winst thuis én uit op één van de aartsrivalen uit het zaterdagvoetbal mag Rijnsburg zich terecht de winnaar van de nacompetitie noemen en promoveert naar het hoogste amateurniveau!

Lelijke eerste helft
Rijnsburgse supporters waren in groten getale naar de Westmaat afgereisd. In een speciaal ingericht uitvak werd de ploeg vóór, tijdens en na de wedstrijd hartstochtelijk en luidkeels toegejuicht en gesteund. En ook nu liet het Rijnsburgse publiek zich van zijn beste kant zien. Wél lekker fel in de spreekkoren, maar gewoon normaal blijven doen. Top!
Nadat de versierselen waren aangeharkt, kon scheidsrechter Cairo om vijf over drie het startsignaal geven. Dat leidde lang tot een nogal trage wedstrijd, met veel foute passes. Rijnsburg hoefde niet en bij Spakenburg lukte het niet. Wel veel corners voor Spakenburg in het eerste half uur, maar weinig gevaar. Op één moment na, in de eerste minuut bij de eerste corner. Op een hard schot van de rand van de zestien wist Roderick Gielisse op de lijn een snelle goal voor de Blauwen te voorkomen.
Het was zelfs zo warm, dat er een drinkpauze werd ingelast. Verzorger Henk Bakker hield met een grote plantenspuit de hoofden van de jongens koel…
Een tweetal vrije trappen, meestal een prooi voor specialist Wesley Goeman, waren deze wedstrijd niet aan hem besteed.
Het duurde tot de 41e minuut voor de geelzwarten om effectief te worden. Masies Artien wist aan de rechterzijde een bal te onderscheppen en speelde diep op Joël Tillema. Tussen twee verdedigers wist Joël keeper André Krul in de verre hoek te verschalken. Rijnsburg kon met een 0-1 voorsprong gaan rusten en leek op rozen te zitten.

Het kan verkeren
Het is het hele seizoen al afwachten hoe de Uien uit de kleedkamer komen. Veelal duurt het een minuut of tien voordat de Boys weer in hun ritme zijn. Zo ook deze wedstrijd, maar dat werd hen bijna fataal. Spakenburg wist dat het voor de laatste kans vocht om degradatie naar de Derde Divisie te voorkomen en dat bleek uit de totaal andere instelling na de thee. Direct in de 48e minuut viel de bal tussen Hidde Prijs en Dirk Jan van den Oever, met Philip Ties daartussen. Het resultaat was dat de bal achter Richard van Nieuwkoop in de goal belandde. De speaker sprak van een eigen doelpunt, maar na afloop gaf Dirk Jan van den Over aan dat Ties er nog net met zijn voet aan wist te komen. Met 1-1 was er nog steeds niets aan de hand voor de ploeg van Pieter Mulders, maar Spakenburg rook bloed. Rijnsburg kwam niet meer onder de druk vandaan. In de 57e minuut kon Niels Buijtenhuis vanaf de rand van de zestien vrij aanleggen en liet Richard van Nieuwkoop kansloos. 2-1 voor Spakenburg en wég voorsprong.

Rust bewaren
Op dat moment in de wedstrijd tekenden de zorgen zich af op de Rijnsburgse gezichten. Het zoú toch niet? Het woord “WKE” viel op de tribune, maar dat werd door de omstanders snel de kop ingedrukt. Twee gebeurtenissen bleken een keerpunt. Pieter Mulders wisselde Verdam voor van Lunteren. Verdam speelde een prima wedstrijd, maar van Lunteren zorgde na de wissel met zijn loopacties voor onrust bij de Blauwen. En als tweede lastte scheidsrechter Cairo in de 66e minuut een tweede drinkpauze in. Tijd voor de Boys om even op adem te komen en elkaar toe te spreken. “Bewaar je rust”, moedigden Goeman en Gielisse hun vermoeide ploeggenoten toe. En dat hielp!

Dodelijk effectief
Het lukte Spakenburg na de drinkpauze niet meer om Rijnsburg zwaar onder druk te houden. Weliswaar kwamen de Uien nog steeds sporadisch van hun eigen helft af, maar écht gevaarlijk werd het niet meer voor de goal van Richard van Nieuwkoop. In de 78e minuut kwam de eerste bevrijding. Joël Tillema kon uitverdedigen op Jeffrey Jongeneelen, die de bal breed legde op Jorn van Lunteren. Jorn kon aan de rechterkant aan zijn tegenstander ontsnappen, terwijl Jeffrey naar de tweede paal snelde. De pass van Jorn was op maat! Alhoewel de uitvoering moeilijker was dan het eruit zag, kon Jeffrey de bal van dichtbij achter doelman Krul schieten. Het uitvak ontplofte!! Alles wat Rijnsburg was, zat al twintig minuten nagels te bijten en vreesde een verlenging. Met een goal uit het niets bleek Rijnsburg van een aanvallende ploeg opeens een dodelijk effectieve counterploeg te kunnen zijn.
Voor Spakenburg was dit het sein om helemaal “va banque” te gaan, maar de angel en het venijn waren eruit. Natuurlijk hadden de Boys moeite om onder de druk overeind te blijven, het seizoen was lang geweest, de middag slopend en het zoet van de overwinning was zó dichtbij…
En dan ook nog zes minuten blessuretijd, die door elke Rijnsburger zo ongeveer per seconde afgeteld werd. Tót de vijfde minuut in blessuretijd. Aanvoerder Wesley Goeman kon uitverdedigen op de inmiddels ingevallen Martijn Tjon-A-Njoek, die de totaal uitgeputte en geblesseerde Jordy Strooker had vervangen. Met een afgemeten dieptepass op Jeffrey Jongeneelen, die handig de buitenspelval wist te ontwijken, gaf Martijn zijn laatste assist van het seizoen. En scoorde Jeffrey Jongeneelen zijn laatste goal van het seizoen, goed voor een definitief toegangsbewijs tot de Tweede Divisie. PROMOTIE!!

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 23 (0-1)
41.     0-1     Joël Tillema
48.     1-1     Philip Ties
57.     2-1     Niels Buijtenhuis
78.     2-2     Jeffrey Jongeneelen
90.+4 2-3     Jeffrey Jongeneelen
Scheidsrechter: De heer L.P.S. Cairo
Toeschouwers: 2.200
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Giovalli Serbony
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Prijs, Artien, van den Oever, Verdam (62’ van Lunteren), Goeman@, Strooker (89’ Tjon-A-Njoek), Tillema, Jongeneelen, Serbony (90’+5 Hudepohl)
Opstelling Spakenburg: Krul, Dua (84’ Holder), Blijham, Nick Tol (75’ Hendriks), Kees Tol, Lanting, Buijtenhuis, Pilon (39’ Ties), Draganovic, Koelewijn, Belterman