Bram van Egmond

Column Bob Heeren

Piets veiling

Het businesshome zal al vol, terwijl de paasveiling pas veel later zou beginnen. De reden: Michael van Praag sprak de sponsoren toe.
Het ging over de KNVB en natuurlijk ook over Michaels rol bij de FIFA. Waar hij oprecht had gedacht voor het eindtoernooi van een WK te kunnen lobbyen met stroopwafels en tulpen. Terwijl in de achterkamers de echte prijzen aan de boeven met de meeste dollars werden uitgereikt.
Michael sprak over zijn avonturen als voorzitter van Ajax. Pal voor hem zat ónze voorzitter, Ad Hendriksen, eenzaam aan een tafeltje. Het was alsof hij een bos bloemen voor Michael in de aanslag had, terwijl hij diens woorden enigszins gelaten opzoog.

Michael van Praag leek zich in een pop-up store van bol.com te bevinden terwijl hij zijn imposante verschijning voor de honderden uitgestalde kavels voor de paasveiling heen en weer bewoog.

De sponsoren keken goedmoedig en vooral zwijgzaam toe. Later concludeerde ik dat dit met een vooruitgeworpen spanning voor de paasveiling te maken gehad moest hebben.
Want vanaf het moment dat speaker Hans Oudwater het eerste kavel aankondigde (een zwarte paraplu), ontstond een groot rumoer in het businesshome. Er werd driftig in veilingboekjes geschreven. Grote stukken slagroomgebak stonden langere tijd onaangeroerd. Koffie werd koud.
Veel mannen, maar ook de nodige vrouwen, staken geroutineerd en op het ritme van de stem van de veilingmeester hun handen (met daarin een gekleurd kaartje) omhoog. Ze keken daarbij zo neutraal mogelijk, omdat een pokerface nou eenmaal bij dit spel hoort. Door niets en niemand konden hun concentratie en passie worden gestoord.
Tot mijn grote vreugde zag ik hoe de enigszins moeilijk lopende Piet Broekhof naar het katheder was geholpen. Piet is namelijk mijn favoriete veilingmeester. De enige echte. Oud-voorzitter van VVSB en een door vriend en vijand geaccepteerd icoon. Een soort Dirk Kuijt, omdat iedereen van hem houdt.

Piet vertrouwt de werking van een microfoon maar matig. Of zijn passie voor het veilen is zo groot dat hij het volume van zijn stem geenszins wenst aan te passen aan de hem geboden versterking. Ik denk dat The Voice of Piet tot ver over de velden van de Middelmors te horen moet zijn geweest.
Een zwarte riem, aangeboden door Henny’s Rits mensen, je broek zakt er vanzelf van af, voor 25 uurootjes, wie biedt er meer dan 25 uurootjes, 30 uurootjes, 40 uurootjes, nou nou nou, wie meer dan 40 uurootjes, 50 uurootjes, 60 uurootjes, 70 uurootjes is er ook, ene maal, 80 uurootjes, wie meer dan 80 uurootjes, 90 uurootjes, ene maal, ander maal, verkocht!
Zo ging het verder. Van een pond paling met een fles Ketel-jenever tot stappen met Max Verstappen.
Het bleef nog lang onrustig in het businesshome van de Uien. De kas sloot om half twee in de nacht op € 72.000,-. Betaald met geld van mensen van de club voor kavels van mensen van de club.
Je hebt veilingen, maar er is maar een paasveiling.
Maar een paasveiling zonder Piet…