gerard

SteDoCo – Rijnsburgse Boys 1-4 (1-3) – VERSLAG

Revanche op Tweede Paasdag

Na het teleurstellende verlies in en tegen Lisse kon winst bij STeDoCO het paasweekeinde nog goed maken. Onder het motto “Beter een half ei dan een lege dop” gingen de mannen van Pieter Mulders op het toch wel frisse sportpark in Hoornaar tegen STeDoCo aan de slag. Een 1-0 achterstand werd uiteindelijk omgebogen in een terechte 1-4 overwinning. En daarmee stijgt Rijnsburg van de zesde naar de vierde plaats op de ranglijst. “We gaan voor de derde plaats en de derde periodetitel”, verklaarden zowel Pieter Mulders als Jordy Strooker na de winst op STeDoCo.
Twee strafschoppen in de openingsfase
Rijnsburg kwam goed uit de kleedkamer en zette met Serbony, Jongeneelen en Leonard in de voorhoede direct de aanval in. Dat leidde in de eerste tien minuten tot twee kansen voor Jongeneelen, maar zijn eerste poging ging over en de tweede voorlangs. Na bijna een kwartier spelen kreeg Gielisse de bal wat ongelukkig op zijn arm in het eigen strafschopgebied. De goed leidende scheidsrechter van der Laan kon niet anders dan naar de stip wijzen. Spits van der Wilt van STeDoCo wist daar wel raad mee. Hard en hoog verschalkte hij Richard van Nieuwkoop en zette de zwart-roden aan de leiding. Rijnsburg bleef echter het beste van het spel hebben. Na een kwartier spelen leverde Jongeneelen een voorzet in de zestien af, maar Leonard en Serbony vlogen er rakelings langs. Ondertussen was Jordy Strooker vanaf zijn linksbackpositie regelmatig gevaarlijk met diepe rushes.
Na ruim 20 minuten spelen stevende Serbony op het doel van Steinmann af. Alhoewel de bal buiten zijn bereik was, tikte de keeper toch zijn been aan, waardoor Serbony ten val kwam en een strafschop verdiende. Aanvoerder Wesley Goeman kwijtte zich vakkundig van zijn taak en schoot zijn ploeg met een hard en laag schot in de linkerhoek naast de thuisclub.

Eerste helft al dik voldoende
Diezelfde Goeman werd in de 27e minuut met een mooie breedtepass van Jongeneelen op 20 meter van de goal aangespeeld. Goeman kon vrij uithalen en koos dezelfde hoek als de strafschop van een aantal minuten eerder. De 1-2 zat er lekker in.
En uiteindelijk versierde Rijnsburg vóór rust ook nog de 1-3. Strooker ging goed door in de zestien, kon de bal voorgeven en zeker drie Rijnsburgers waren in de juiste positie om te scoren. Verdediger Molkenboer van STeDoCo was echter zo ongelukkig om dat karwei zelf af te maken en scoorde de 1-3 in eigen doel. Daarmee kreeg Rijnsburg een prima uitgangspositie voor de tweede helft en scoorde een dikke voldoende in de eerste helft.

Monsterscore blijft uit
In de tweede helft creëerde Rijnsburg voldoende kansen om verder uit te lopen. Maar de een-tegen-drie en twee-tegen-vier situaties werden niet slim uitgespeeld. Doordat STeDoCo noodgedwongen de aanval zocht, kon Rijnsburg veelvuldig counteren. In de 61e minuut liepen twee aanvallers elkaar in de weg. Daarna schoot Jongeneelen eerst voorlangs en daarna op de paal. Aan de andere kant van het veld kon STeDoCo twee keer écht gevaarlijk worden, maar de eerste keer ontbrak de scherpte bij een strakke voorzet voorlangs en de tweede keer kon Jordy Strooker vanaf de doellijn wegkoppen.
Uiteindelijk werd het publiek pas in de 85e minuut beloond met een doelpunt. Jeffrey Jongeneelen en Wesley Goeman waren bij een kort genomen corner in de hoek een beetje aan het klooien met twee STeDoCo-verdedigers. Plotseling wist Jongeneelen zich daaraan te ontworstelen en kon vrij het strafschopgebied binnenlopen. Zijn bekeken schuiver liet keeper Steinmann kansloos en daarmee beloonde Jongeneelen zichzelf en zijn team met een 1-4 overwinning. In de laatste minuten bracht Pieter Mulders zijn enige wissel van de wedstrijd. De goed spelende Jorn van Lunteren mocht uitrusten op de bank ten faveure van Marc Magan. Pieter Mulders zei daar na de wedstrijd het volgende over: “Ik hoefde niet eerder te wisselen. We stonden goed en conditioneel zag ik geen problemen. Marc doet het de laatste weken erg goed en ik wilde hem belonen met speelminuten. Dat ik zo laat wisselde dat te maken met de late 1-4, anders had ik dat al eerder kunnen doen.

Strooker lekker bezig
Het team van Pieter speelde over het geheel een prima pot, waarbij zeker ook het goede spel van Jordy Strooker opviel. We spraken hem na de wedstrijd. “Ik vond het best nog een zware wedstrijd. Na zaterdag had ik nog zware benen, maar het ging uiteindelijk wel heel lekker. Ik kon lekker veel aanvallen en had de rechtsbuiten goed onder controle. We kwamen weer achter, maar we zijn inmiddels gewoon goed met het wegwerken van achterstanden. In de tweede helft werd het gat tussen de verdediging en de aanval wel erg groot. Daardoor werd het middenveld heel lang en dan moeten we best veel energie leveren om de afstanden te overbruggen. De verdedigers kozen ervoor om achterin te blijven en de aanvallers kozen juist de ruimte naar voren. Dat moeten we de volgende keer beter doen.” “We hadden in de tweede helft wel eerder moeten scoren”, gaf Jordy tot slot aan, “Daardoor bleef er een kans op de 2-3 en dan kan het nog een hele andere wedstrijd worden. STeDoCo moest wel, want zij strijden nog tegen degradatie. Uiteindelijk trokken we toch de winst naar ons toe”.

Passlijn
Ook Pieter Mulders was tevreden na de wedstrijd. “We hebben ons goed gerevancheerd na zaterdag. De eerste helft speelden we goed, maar in de tweede helft had ik een hogere score verwacht. We benutten de kansen die we uit de omschakeling kregen niet goed. De 1-4 is op zich een prima uitslag, maar we hadden meer aan ons doelsaldo kunnen werken.” Pieter blikte ook nog terug op de wedstrijd tegen Lisse. “We hebben Lisse eigenlijk zelf in het zadel geholpen. Bij de 1-1 nam ik het risico om Tjoek te brengen om de winst binnen te halen. De stand bij Harkema was ons bekend en het zat er nog in. Achteraf gezien had ik misschien dat risico niet moeten nemen. Dan hadden we meer kans gehad om de 1-1 over de streep te trekken door niet achterin een-op-een te gaan spelen. Maar ja, dat is achteraf”, aldus een reële Pieter Mulders die hiermee zichzelf de maat nam. “Dat we na dat verlies van zaterdag nu drie punten pakken, is goed voor de teamspirit. Als we hier niet hadden gewonnen, wandelen we een beetje mee in de derde divisie. Nu doen we nog steeds mee om de bovenste plaatsen en de derde periode”. Tot slot nog een ‘weetje’. In de eerste helft riep Pieter tegen Joël Tillema om bij een vrije trap van STeDoCo “op de passlijn” te gaan staan. Voor mij was dit een nieuwe term, dus ik vroeg aan Pieter wat de passlijn is. “Dat is de rechtstreekse lijn van de speler aan de bal naar de spits. Die wilde ik afgeschermd hebben”, legde Pieter geduldig uit. Weer wat geleerd….
STeDoCo – Rijnsburgse Boys 14 (1-3)
14’     1-0     Maurice van der Wilt (strafschop)
22’     1-1     Wesley Goeman (strafschop)
27’     1-2     Wesley Goeman
39’     1-3     Luke Molkenboer (eigen doel)
85’     1-4     Jeffrey Jongeneelen
Scheidsrechter: De heer J.W.M. van der Laan