Bram van Egmond

Column Hans Schot

Mooie gekte

Zaterdag 8 april 2017 was er weer zo eentje om in te lijsten: prachtig weer en volop voetbal om van te genieten. In de ochtend dacht ik nog eerst langs Meerburg in Zoeterwoude te gaan om onze C1 keeper te volgen maar dat werd toch te krap om Lisse 2 – RBB 2 te kunnen zien. In Lisse werd op het allerlaatst nog gelijkgemaakt 2-2, een beloning voor hard werken naar een duur verdiend en broodnodig punt. Na afloop nog met oud RBB keeper Tim gesproken over o.a. zijn volgende activiteit: samen met Frits de oudste jeugdkeepers van RBB trainen. Mooi dat hij dat wil gaan doen, hoe meer vakmensen hoe beter. Dan nog een korte chat met de vrienden van Scheveningen die vanmiddag in Lisse te gast zijn. Vervolgens met sluiproute tussen de prachtige bollenvelden naar Katwijk om de derby QB-RBB te zien.
Op de parkeerplaats zie ik mijn broer uit Hoek van Holland zijn fiets wegzetten, hij wil met ook heel veel anderen niets missen van dit regionale festijn. Wandelend richting hoofdveld en kleedkamers zie ik de warming up van ex RBB jeugdkeeper Stijn Driebergen; hij heeft mij al gespot en komt naar mij toe. Hij gaat waarschijnlijk van QB naar een Betaald Voetbal Organisatie verhuizen. Ik blijf hem volgen want je weet maar nooit over een jaar of wat.In de kleedkamer van RBB1 is de gezonde spanning volop voelbaar, het veld ligt er goed bij in de volle zon en de supporters stromen binnen. De laatste aanwijzingen van de trainers en de warming up start: geel zwart versus blauw witzwart kan beginnen. Met die kleuren als rookgordijn en confettikanonnen zien we even helemaal niets en opeens zijn de spelers zichtbaar in het presentatierijtje. Trainer Pieter tikt mij aan en wijst omhoog naar een geelzwart vliegtuig met spandoek dat fijntjes herinnert aan de ook al memorabele 7-1 thuiswedstrijd. Gave support-act vanuit de lucht mannen.Binnen 10 minuten 1-1 en zo blijft het tot aan de rust, dan moet ik er vandoor op zoek naar keeperstalent voor volgend jaar. De 2e helft van de wedstrijd der wedstrijden maak ik niet live mee en op locatie aangekomen de RB trui gewisseld voor een neutraal model.
Dat heeft eigenlijk geen zin want direct na de toegangspoort wordt al gevraagd om vooral van hun keeper af te blijven “want die is niet goed genoeg”.
Dat zullen we nog wel eens zien, die beoordeling maak ik zelf wel. “Het staat inmiddels 2-4 hoor in Katwijk” krijg ik mee in mijn gang naar een strategische positie rond het veld. Ik maak mijn aantekeningen en wordt geïnformeerd dat het uiteindelijk 3-4 geworden is in Katwijk met een QB rode kaart en goals van Joost. De derby wordt ruim op afstand ook gevolgd en hoe gek kan het nog worden op een beginnende zaterdagavond. De verleiding is er om na afloop van die scoutwedstrijd nog iets van de bbq te nemen maar ik heb al andere afspraken die avond en het is nu wel mooi geweest. Dat denk je maar dan barst WhatsApp los met teksten, filmpjes, foto’s, drones en bizarre opmerkingen. Spelers en staf hebben met supporters de winst der winsten uitgebreid gevierd in Katwijk en later ook nog op de Middelmors. Ik was er niet bij maar heb een prima beeld kunnen vormen van de ontstane blije gekte. Mooie zaterdag en ook op zondag rolt er nog van alles binnen, onbetaalbaar zijn die momenten en het is net of we weer kampioen geworden zijn.
Ik moest terugdenken aan de toch sippe GVVV gezichten in Veenendaal vorig jaar mei na onze laatste-kans-wedstrijd. Bij het verlaten van de kantine daar kreeg ik nog mee “voor ons hoeft het niet die 2e divisie want daar komt geen publiek, liever zitten we bij jullie met die mooie clubs, supporters en derby’s”.
Ruim 4000 man aan de Zuid Hollandse kust in een mooie, gekke zaterdagmiddagpot; genieten met 3 punten en lekker in de flow blijven om het seizoen goed af te ronden.