IJsbrand van Tilburg

Jong FC Groningen – Rijnsburgse Boys 2-2 (1-0) VERSLAG

Opnieuw onverwachte ontknoping in blessuretijd

Het bedenken van een kop voor het wedstrijdverslag van Jong FC Groningen-Rijnsburgse Boys was niet moeilijk. Deze kon namelijk één op één worden overgenomen van het verslag van het duel op Middelmors van zaterdag 1 oktober. Met natuurlijk wel de toevoeging: opnieuw. Want net als in het eerste duel kwamen de Rijnsburgers heel snel op achterstand. En net als in dat bewuste duel had Rijnsburgse Boys de gehele wedstrijd achter gestaan en had het, bij het ingaan van de blessuretijd, twee doelpunten nodig om een gelijkspel af te dwingen. Dat dit scenario zich opnieuw voordeed kwam doordat Jong FC Groningen, één minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd, op een veilige 2-0 voorsprong leek te komen. Maar op bewonderingswaardige wijze knokten de elf Rijnsburgers zich toch nog langszij door een treffer van Hidde Prijs in de vierde en van Jeffrey Jongeneelen in de vijfde minuut van de blessuretijd. Een onverwachte en spectaculaire ontknoping dus. Maar toch. Net als vorige week, thuis tegen de beloften van Jong FC Volendam, opnieuw een gelijkspel en daar werd van tevoren toch echt meer winstpunten voor ingecalculeerd…
Vijf uur voor de aftrap van het duel had de Rijnsburgse selectie zich verzameld op Middelmors. Alle tijd dus om zich goed voor te bereiden op en toe te leven naar het duel met het beloftenteam uit het hoge Noorden. Maar de eerste speelminuut was nog net niet voorbij of de eerste tegentreffer was een feit. ‘Zo knullig hoe wij dat in de achterhoede deden’, aldus Pieter Mulders na afloop. ‘We hebben het nog zo besproken met elkaar, en toch gebeurt het.’ De trainer zag het met lede ogen aan: de eerste corner, onnodig weggegeven, en een boomlange spits van 20 jaar die, volledig ongedekt, koppend de openingstreffer voor zijn rekening kon nemen:
1-0.

Achterstand
Zo vroeg in de wedstrijd op achterstand komen. De gedachten gingen niet alleen terug naar de thuiswedstrijd van drie weken eerder tegen Scheveningen maar dus ook naar het thuisduel tegen Jong FC Groningen. Toen viel de eerste Groningse treffer in de derde minuut. Terwijl in die wedstrijd de eerst volgende kans opnieuw een doelpunt opleverde, namelijk de tweede voor Jong FC Groningen, had ook afgelopen zaterdag de eerste kans na de snelle openingstreffer een doelpunt moeten worden. Maar nu echter voor Rijnsburgse Boys. In de vijfde minuut kon Max Hudepohl meters maken richting het doel van Stefan van der Lei, de enige dispensatiespeler die Jong FC Groningen had opgesteld. Noem het ontbreken van killersinstinct of domweg te lang treuzelen, feit was dat de gelijkmaker niet werd gescoord. Het leverde wel de eerste Rijnsburgse corner op waaruit de, ook deze wedstrijd, altijd gevaarlijke Roderick Gielisse kon uithalen. Het leverde een tweede corner op waaruit geen dreiging zou ontstaan. Binnen tien minuten was het opnieuw Roderick Gielisse die, nu na corner nummer drie, mocht schieten maar ook nu weer naast de verkeerde kant van de paal.

Gewaagd
Het werd wel snel duidelijk dat de twee ploegen goed aan elkaar gewaagd waren. Terwijl Rijnsburgse Boys op jacht ging naar de gelijkmaker, probeerde Jong FC Groningen de voorsprong te vergroten. Ondanks een buitenspelsituatie mocht Tim Waterink, de maker van de 1-0, vrij richting Richard van Nieuwkoop lopen. Goed uitkomen van de Rijnsburgse doelman voorkwam een tweede Groningse treffer. Terwijl scheidsrechter Tim de Gast in het uitduel van Rijnsburgse Boys tegen een ander beloftenteam, namelijk Jong FC Volendam, niet beroerd was gebleken om twee strafschoppen aan de Rijnsburgers toe te kennen; in Groningen was hij echter de thuisploeg gunstiger gestemd. Ondanks dat Max Hudepohl eerst aan het shirt werd getrokken en vervolgens onderuit werd gehaald, werd de roep om een penalty weggewuifd. Twee minuten later leek aan de andere kant van het speelveld de tweede treffer van de middag te gaan vallen. Terwijl Masies Artien anticipeerde op buitenspel, mocht Tim Waterink toch door spelen en passeerde Richard van Nieuwkoop met zijn inzet. Hidde Prijs, vorige week nog geblesseerd uitgevallen maar dat viel achteraf gelukkig alles mee, was goed meegelopen en handelde uiterst alert door de bal, nog net op tijd, voor de doellijn weg te schieten.

Hidde Prijs
Niet alleen in de verdediging maar ook in de voorhoede mogen alle Rijnsburgers zich rijk rekenen met de inzet van een speler als Hidde Prijs. De eerste twee doelpogingen namelijk die zich vervolgens voordeden, kwamen van de Rijnsburgse centrale verdediger. Eerst kopte hij een vrije trap voorlangs en kort daarna produceerde hij een afzwaaier richting het doel van Groningen. Ook Wesley Goeman had pech dat zijn corners en vrije trappen geen doeltreffend resultaat kenden. En zo wist Jong FC Groningen met een voorsprong te gaan rusten. Dat het daarbij veel overtredingen nodig had die veelal onbestraft waren gebleven, was voor de vele meegereisde Rijnsburgse supporters een zure constatering.

Bovenliggende partij
Ging de eerste helft nog gelijk op, in de tweede helft was het totaal anders. Het leek alsof Jong FC Groningen niet meer durfde te voetballen waardoor Rijnsburgse Boys duidelijk de bovenliggende partij was. Het eerste kwartier leverde dat, op een vrije schietkans van Jeffrey Jongeneelen na, nog niet veel Rijnsburgse kansen op. Dat veranderde pas na het inbrengen van Joost Leonard voor Niek Ossevoort. De druk op het Groningse doel werd nu echt flink opgevoerd. Een vrije trap van Wesley Goeman werd door Stefan van der Lei gestopt en niet veel later schoot Joël Tillema, die opnieuw met veel dreiging in zijn spel speelde, uit de draai recht op de keeper. Marvin Wijks, ingevallen voor Max Hudepohl, had na drie minuten spelen de grootste kans op de gelijkmaker. Helaas schoot hij te laag, dus tegen het lichaam van Stefan van der Lei. Drie minuten later mocht de jubilaris van vorige week het opnieuw proberen, maar nu schoot hij naast. Giovialli Serbony, die flinke duels moest uitvechten met de ijzersterke Joël Amakodo, wist met een voorzet net niet Joost Leonard te bereiken. En ook Jeffrey Jongeneelen had de pech dat zijn schot op doel over ging. Zelf heer en meester zijn en dan net voor tijd toch de deksel op de neus krijgen. Het leek de slotconclusie van de wedstrijd te gaan worden toen Gijs Jasper, invaller en tevens topscoorder aan de kant van Jong FC Groningen, in een onvermijdelijke uitbraak profiteerde van de ruimte en de 2-0 binnenschoot.

Blessuretijd
Het veelvuldig tijd rekken in de tweede helft kwam Jong FC Groningen uiteindelijk duur te staan. Wat Rijnsburgse Boys in de reguliere speeltijd maar niet lukte, gebeurde wel in de extra tijd: scoren. Op pure wilskracht bleef de ploeg er in geloven en zodoende was de uithaal van Hidde Prijs in de vierde minuut van de blessuretijd, 2-1 via de binnenkant van de paal, niet alleen de aansluitingstreffer maar ook het sein voor het geloof in een stunt. En daar was Jeffrey Jongeneelen zeker voor in. Een magistraal schot, waarin alle frustratie zat van alles wat maar niet lukte in deze wedstrijd, belandde één minuut later achter Stefan van der Lei in het doel: 2-2. Met nog een kleine twee minuten blessuretijd te spelen leek de winnende ook nog bijna mogelijk. Maar zover kwam het toch niet. ‘Bekijk je de hele wedstrijd dan hebben we tekort gehad’, aldus Jeffrey Jongeneelen, ‘maar als je naar het scoreverloop kijkt dan mag je toch ook weer je handen dichtknijpen met dit ene punt.’
Supporters
Het geloof van de ploeg van Pieter Mulders in toch nog een positieve uitslag staat in schril contract met die van een aantal Rijnsburgse supporters. Zo ver moeten reizen en dan na de 2-0 teleurgesteld het Groningse sportpark verlaten. Zijn er nu supporters balend thuisgekomen die tot hun schrik, en vreugde natuurlijk, moesten vernemen dat er toch nog een gelijkspel was behaald? Ze mogen zich melden bij Pieter Mulders….
Jong FC Groningen – Rijnsburgse Boys: 2-2 (1-0)
  1: Tim Walterink: 1-0
89: Gijs Jasper: 2-0
90+4: Hidde Prijs: 2-1
90+5: Jeffrey Jongeneelen: 2-2
Scheidsrechter: T. de Gast