Bram van Egmond

Resham Sardar stopt maar blijft bij Rijnsburg

Middenvelder Resham Sardar zet deze zomer na acht seizoenen bij Rijnsburgse Boys een punt achter zijn voetballoopbaan. Het goede nieuws is dat de speler, die in juni 32 wordt, aan de club verbonden blijft als trainer van de Jongens Onder 17. Ook gaat hij zich bezighouden met de persoonlijke ontwikkeling van alle jeugd. Naar aanleiding hiervan een interview met Resham.

Is het geen raar idee dat je voetbalcarrière over een paar maanden ten einde is?
“Het echte besef dat ik stop moet nog komen denk ik. Ik moet wel zeggen dat ik vorig seizoen al twijfelde. Nu is het gemakkelijker om die beslissing te nemen omdat ik niet in de basis sta. Ik wil niet na acht seizoenen Rijnsburg ergens anders opnieuw beginnen, dus dan is stoppen een logisch besluit.”
Hoe kijk je terug op je loopbaan?
“Grote vraag is natuurlijk of ik alles uit mijn carrière heb gehaald wat erin zat na mijn jeugdopleiding bij Feyenoord en een periode bij FC Dordrecht. Misschien had ik het langer moeten proberen in het betaalde voetbal. Maar daar staat tegenover dat ik het geluk had om bij Rijnsburg te kunnen gaan voetballen, een soort profclub in het klein waar alles top geregeld is en een leuke club met aardige mensen. Daardoor was het eigenlijk geen stap terug. Ik heb mooie jaren gehad, al is het wel jammer dat we nooit kampioen zijn geworden in de topklasse, want we waren in die periode wel de beste zaterdagclub en misten de titel maar net.”  
En nu dus jeugdtrainer bij dezelfde club!
“Dat ik zolang ben gebleven, zegt genoeg denk ik. Door mijn manier van spelen met veel inzet en werklust, passen we goed bij elkaar. In die acht jaar heb ik echt een band opgebouwd, ondanks het feit dat ik geen jongen van het dorp ben zoals bijvoorbeeld Peter Freke. Ik voel me verbonden met Rijnsburg, daarom is het lekker dat ik hier kan doorgaan als jeugdtrainer.”
Wanneer heb je besloten trainer te worden?
“Vorig seizoen ben ik erover gaan nadenken, in overleg met mijn vrouw. We hebben twee kids en het is voor haar soms wel zwaar dat ik hele dagen weg ben. Maar ze heeft me altijd gesteund en dat is ook bij deze keuze het geval, waar ik haar heel dankbaar voor ben. In september ben ik begonnen met het TC3-diploma dat tegenwoordig UEFA-C heet, een diploma waarmee je de jeugd mag trainen. Ik loop stage bij Excelsior Rotterdam en doe daar de Jongens Onder 15, die op vrij hoog niveau spelen. Ik hoop in mei mijn diploma te halen.”
Je wordt behalve trainer van de JO17 (B1) ook performancetrainer. Wat houdt dat in?
“Ik ga inderdaad bij Rijnsburg de Jongens Onder 17 trainen, waarbij jeugdcoördinator Ruben Plu met me gaat meelopen, zodat ik met hem kan sparren over werkwijze en visie. Daarnaast ga ik me bezighouden met de individuele ontwikkeling van alle jeugd. Dat houdt in: het stimuleren en faciliteren van de totale persoonlijke ontwikkeling op grond van gestelde doelen, waardoor spelers beter worden. Wat de behoefte is en hoe we hieraan precies invulling gaan geven, ga ik de komende tijd bekijken samen met Ruben Plu. Profclubs doen dit al, nu begint dit ook bij amateurclubs.”
Tot slot: wat zijn je ambities op trainersgebied?
“Ik vind het leuk om voor een groep te staan en mijn ervaringen die ik heb opgedaan bij onder andere Feyenoord over te dragen. Ook in mijn werk als diëtist begeleid ik mensen en geef ik voorlichting aan jongeren. Het is mooi om dat nu in de voetballerij te gaan doen en te kunnen helpen met het omhoog krikken van het niveau van de Rijnsburgse jeugd. Ik ga bekijken hoe dat bevalt en wil volgend jaar mijn TC2-diploma gaan halen. Misschien dat ik op termijn ooit een eerste team ga trainen. Ja, het zou mooi zijn als dat dan bij Rijnsburg is. Ik denk dat we bij elkaar passen.”