Bram van Egmond

Column Ad Hendriksen: Een lesje ethiek


Als zevenjarige mannetje werd ik lid van v.v. Meerburg met haar fantastische complex aan de Laan van de Goede Herder gelegen aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude. Ik voetbalde in de jeugd op zaterdag en ging zondag naar het eerste kijken, dat in mijn beleving toen nog voetbalde in de Leidse onderbond en onder andere uitkwam tegen clubs als VNA, VNL, Oranje Groen, ZLC en VVOA. Mooie tijden waarbij lokale helden hartstochtelijk werden toegejuicht. Na een overwinning vloeide het bier rijkelijk in de kantine en later op de avond waren onze helden steevast te vinden in de KPJ in Zoeterwoude-Dorp. Ook toen vermoedelijk met veel bier en vrouwelijke fans.
Ondanks deze uitspattingen bleven wij als jonge spelers op zondag onze ‘vedettes’ luidkeels aanmoedigen en vergaven wij hun dit gedrag.  We mochten ze overigens alleen aanraken als ze kampioen waren en dat gebeurde in die tijd nog niet zo vaak. Idolen of liever gezegd één idool had ik ook. Johan Cruijff was in mijn kinderjaren als voetballer degene die je op straat wilde zijn. Helaas wilden dat er meer, zodat we voordat het partijtje begon al een minuut of tien kwijt waren aan het bekvechten hierover.
Waarom deze introductie?  Ik zou het niet weten maar Voetbal in de Bollenstreek bij monde van Bram Meurs had bedacht dat zo’n opening als opgang naar voorbeeldgedrag en trots binnen onze vereniging, een mooie aanzet was.
Afgelopen weken is het bestuur van Rijnsburgse Boys door diverse media benaderd om een nadere toelichting te geven op het vertrek van Giovialli Serbony bij VVSB en in het verlengde hiervan zijn komst naar Rijnsburgse Boys. Telkenmale hebben wij daarbij aangegeven dat wij over het vertrek van Giovialli geen mededelingen doen omdat:

  • er tussen hem en VVSB een afspraak was gemaakt dit niet naar buiten te brengen;
  • VVSB en Giovialli deze kwestie naar tevredenheid van beiden hebben afgewikkeld.

Het grote gissen naar deze kwestie was vanaf zaterdag 7 januari jl. in de regionale sportpers een belangrijk item. In het onderhavige stuk op de website van VIDB stelt Meurs maandag dat er gegronde redenen waren waarom Serbony bij VVSB per direct weg moest bij VVSB. Hij weet dus meer dan wij en de overige regionale sportpers, maar meldt niet wat die gegronde redenen dan waren.
Op dinsdag 17 januari ontving ik via een WhatsApp-berichtje van Tom van der Wilt, eveneens als journalist verbonden aan VIDB, een verzoek om een nadere verklaring te geven voor de bijzondere omstandigheden van de transfer van Serbony, want die waren volgens VIDB namelijk aanwezig.  Uiteraard Tom dezelfde dag netjes teruggebeld en hem in hoofdlijnen uitgelegd dat wij enorm blij zijn met de komst van Serbony; dat we liever hadden gezien dat dit per 1 juli 2017 was gebeurd en dat zij voor de reden van vertrek bij VVSB en/of Serbony moesten zijn. Afgelopen donderdagmiddag publiceerde Tom zijn stukje, nadat hij die ochtend tevergeefs nog een poging had ondernomen bij een medebestuurslid om nadere details over het vertrek van Giovialli Serbony los te krijgen.
Vervolgens geeft Meurs een ‘gratis’ lesje ethiek aan Rijnsburgse Boys, met als suggestieve kop ‘Rijnsburgse Boys de grote verliezer’, nadat hij heeft geconcludeerd dat Serbony fraude heeft gepleegd zonder dit verder te benoemen. Een heel betoog over waarden en normen. Een prachtig verhaal van Bram, maar mij bekruipt het gevoel dat vanwege de weinig bereidwillige houding om informatie te delen met VIDB Rijnsburgse Boys publiekelijk geslachtofferd moest worden. Hoe het ook zij, in mijn ogen is niet Rijnsburgse Boys maar VIDB de grote verliezer in deze.
Tot slot. Wij zijn in Rijnsburg lekker nuchter en kijken open de wereld in. Uiteraard met normen en waarden waaraan iedereen binnen onze club zich dient te houden. Dit geldt zowel voor onze leden waaronder de spelers van ons eerste elftal, maar ook voor supporters, sponsoren en andere bij de club betrokkenen en ook externen. We onderhouden met alle betrokkenen in de voetbalwereld uitstekende relaties en dat willen we graag zo houden.