IJsbrand van Tilburg

Huizen – Rijnsburgse Boys 1-2 (0-1) – VERSLAG

Zakelijke overwinning in extremis

‘Een slechte wedstrijd winnen, dan doe je het goed.’ Duidelijker kon trainer Pieter Mulders het na afloop van het duel tegen Huizen niet verwoorden. Rijnsburgse Boys dacht op halve kracht een vroege voorsprong veilig te kunnen stellen. Dit ging goed, tot tien minuten voor het officiële einde van de wedstrijd. De rode lantaarndrager van de derde divisie kwam toch nog langszij, waardoor het een valse herstart van de competitie leek te gaan worden voor de Uien. Totdat in de vierde minuut van de extra tijd Joël Tillema, na een assist van Jeroen Hessing, zijn en Rijnsburgs tweede treffer scoorde: 1-2. Rijnsburgse supporters, die teleurgesteld het sportpark aan het verlaten waren, konden dat opeens toch nog juichend doen. ‘Een dikke strik om de drie punten, en lekker de bus in’ vervolgde Pieter Mulders zijn analyse. En gelijk heeft hij. Genieten van onverwachte punten, het geeft altijd een heerlijk gevoel.
De uitwedstrijd van Rijnsburgse Boys tegen Huizen begon niet op sportpark De Wolfskamer maar op Middelmors. Roderick Gielisse was een aantal minuten te laat voor de wedstrijdbespreking. Pieter Mulder was onverbiddelijk: zijn rechterverdediger moest plaats nemen op de reservebank. En zo werd, sneller dan iedereen had verwacht, de rentree van Jeroen Hessing een feit. Masies Artien schoof vanaf zijn centrale verdedigingspositie door naar de rechtsbackpositie. Voor de rest bleef de basiself van voor de winterstop in het nieuwe kalenderjaar ongewijzigd.

Openingstreffer
Rijnsburgse Boys speelde niet alleen met zwarte rouwbanden, ook werd voor de aftrap één minuut stilte in acht genomen. Het overlijden van André Heemskerk, de vader van assistent-trainer Dick Heemskerk, werd daardoor op indrukwekkende wijze herdacht. Dat de knop direct omgezet kon worden bleek in de eerste minuut. De eerste Rijnsburgse corner was een feit en het eerste afstandsschot, welke net naast ging, kwam op de naam van aanvoerder Donny Verdam. Echt smullen werd het in de vijfde minuut. Een schitterende, afgemeten, crosspass vanaf de middenlijn van Wesley Goeman op Joël Tillema kreeg een fraai vervolg. De revelatie van voor de winterstop passeerde zijn directe tegenstander, stoomde door richting het doel en gaf doelman Johan Verkerk het nakijken: 0-1. Net als in de laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen Jong Almere City FC, nam Joël Tillema in exact dezelfde minuut de openingstreffer voor zijn rekening. Een sterk staaltje ’de lijn van voor de winterstop door trekken’ heet dat.
Scherpte
Na de treffer zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Jeroen Hessing: ‘Wij gingen mee in hun slome spel. Hun manier van spelen nam onze scherpte weg’. Over het feit dat hij onverwachts in de basis stond was hij duidelijk. ‘Het was voor mij echt niet vreemd om weer te spelen hoor. Ik heb dertig jaar gespeeld dus dat ik er een half jaar niet bij was maakte voor mij niet veel uit’. En dat straalde hij ook uit. En het ging ook allemaal goed, tot minuut 38. Door een foute pass van hem kwam Huizen in balbezit waarna Guido de Graaf kon gaan uithalen voor de gelijkmaker. Richard van Nieuwkoop had nog niets hoeven doen maar bewees bij deze eerste test direct zijn klasse. Hij tikte de bal uit het doel. Rijnsburgse wapenfeiten bleken in de eerste helft schaars. Uit twee corners in dezelfde minuut ging eerst een schot van Jeffrey Jongeneelen, via de rug van een verdediger, naast en vervolgens schoot Wesley Goeman, in de aansluitende corner, over.

Hautain
Scheen in de eerste helft nog de zon, in de tweede helft zorgden hagelbuien voor een winters tafereel. Het gladde kunstgras, dat juist ’s morgens in 2½ uur tijd sneeuwvrij was gemaakt, maakte het voetballen niet gemakkelijk. Maar het was niet voldoende voor een excuus. Van de Rijnsburgse afspraak om voor de 0-2 te gaan kwam niet veel terecht. Pieter Mulders: ‘Ik vond mijn team hautain. Mijn spelers dachten op 0-1 te kunnen spelen. Ze hadden de houding dat het zo wel goed was. Er werd te weinig energie geleverd door onze lopende spelers op het middenveld.’ De minimale Rijnsburgse instelling wilde niet zeggen dat toch nog de voorsprong vergroot had kunnen worden. Jordy Strooker schoot net naast en Max Hudepohl zag zijn afstandsschot in de handen van Johan Verkerk belanden. Masies Artien, ondanks zijn nieuwe positie de beste man aan de kant van Rijnsburgse Boys, zag ook dat zijn kopbal door de keeper gepakt werd.

Corners
Huizen bleef door de minimale achterstand natuurlijk in leven en maakte bij tijd en wijle de nodige reuring in de Rijnsburgse zestien. Attent ingrijpen van Jeroen Hessing en later van Donny Verdam voorkwamen erger. Uit vijf corners in ruim twintig minuten tijd kwam uit de vijfde het grootste gevaar. De indraaide bal verliet via de lat het veld. Direct in de tegenstoot zorgde ook Jordy Strooker voor gevaar. Zijn schot werd door Johan Verkerk uit de kruising getikt. Dat op doel schieten best wel eens gevaarlijk kan zijn, dat leek Huizen vervolgens ook door te hebben. In minuut tachtig probeerde Arnoud van Toor het maar eens. Richard van Nieuwkoop zag de bal niet aankomen maar moest deze wel uit het net halen: 1-1.

Blessuretijd
De gelijke stand betekende voor beide ploegen het sein om op jacht te gaan naar de winnende treffer. Jordy Strooker leek na vijf minuten succes te hebben maar zijn uithaal belandde op de lat. Aan de andere kant schoot Danny Benning Huizen-hoog over. Hij is dan ook een verdediger….. Het Rijnsburgse tijdrekken in de tweede helft, waardoor scheidsrechter Clay Ruperti vijf minuten blessuretijd bijtelde, bleek uiteindelijk in eigen voordeel uit te pakken. In de vierde minuut van de extra tijd mocht Jeffrey Jongeneelen een vrije trap nemen. Nadat deze niets had opgeleverd moest deze toch opnieuw genomen worden omdat de muur van Huizen nog niet klaar stond. Het bleek een cruciale beslissing van de scheidsrechter want nu bereikte Jeffrey Jongeneelen wel het hoofd van Jeroen Hessing. De verdediger kopte de bal voor de voeten van de inlopende Joël Tillema. De 1-2 binnen schieten was niet moeilijk, en zo geschiedde! Vier wedstrijden achtereen scoren en direct na de winterstop zelfs tweemaal, waaronder de winnende goal, diep in blessuretijd. Dat betekent waarschijnlijk deze week elke dag gebak in huize Tillema!

Rachid el Yaakoubi
Behalve de vreugde om de vierde zege op rij, was er ook de prettige constatering dat Rachid el Yaakoubi weer helemaal terug is. Zeventien (!) weken na zijn uitvallen in de thuiswedstrijd tegen FC Lisse is er nu echt een einde gekomen aan zijn blessureleed. In de 73e minuut mocht hij van Pieter Mulders Max Hudepohl vervangen. Danny Benning en Wouter Vente zag je verschrikt opkijken. Was dat, ja  dat was inderdaad de speler die de twee verdedigers in de wedstrijd in Rijnsburg voor schut zette door twee panna’s achter elkaar! Kortom, de Rijnsburgse selectie is op volle sterkte voor de drie krachtmetingen die gaan komen: IJsselmeervogels, FC Lisse en DVS’33. Drie clubs waartegen iets recht gezet moet worden; geen van deze wedstrijden werd immers in de eerste competitiehelft gewonnen. Maar het kan ook zomaar zijn dat de verwachte kou een extra winterstop inlast…
Huizen – Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-1)
05: Joël Tillema: 0-1
80: Arnoud van Toor: 1-1
90+4: Joël Tillema: 1-2
Scheidsrechter: C. Ruperti