IJsbrand van Tilburg

VVOG – Rijnsburgse Boys: 3-0 (1-0) – verslag

Harderwijkse hattrick zorgt voor Rijnsburgse vier op een rij

Na Hendrik-Ido-Ambacht, Harkema en Scheveningen heeft ook het uitje met de bus naar Harderwijk geen punten opgeleverd voor Rijnsburgse Boys. Vier nederlagen op rij in een uitwedstrijd, een psycholoog lijkt nodig om er voor te zorgen dat de ploeg van Pieter Mulders zich geen uit-complex laat aanpraten. Net als vorige week tegen Scheveningen creëerden de Rijnsburgers tegen VVOG veel te weinig kansen. Wanneer vervolgens door persoonlijke fouten de tegenstander in het zadel wordt geholpen, en daar drie keer van weet te profiteren, ga je gewoon keihard met 3-0 onderuit tegen een promovendus als VVOG. De gevierde man aan de kant van de Harderwijkers was Pernelly Biya. Na vijf achtereenvolgende wedstrijden waarin hij genoegen moest nemen met een invalbeurt, verzilverde hij zijn basisplaats tegen Rijnsburgse Boys met een heuse hattrick. De zwaar teleurgestelde Rijnsburgers in mineur achterlatend….

2016-11-26 rbb 1 (15 van 26)

Foto Jan Jungerius

De ontmoeting tussen VVOG en Rijnsburgse Boys betrof een duel tussen een thuisploeg welke slechts eenmaal een thuisduel had gewonnen en een uitploeg met slechts één uitoverwinning op zak. De wedstrijd leek zich te ontwikkelen tot een gezapige wedstrijd waar de vonken niet van af spatten. Rijnsburgse Boys mocht het spel maken terwijl VVOG op de counter loerde. De thuisploeg vond het wel prima dat de bezoekers de bal rustig rondspeelden zonder echt gevaarlijk te worden.
Hands
Het eerste wapenfeit betrof een vrije trap van Wesley Goeman. Scheidsrechter Ruperti had namelijk na tien minuten de aanraking van de bal door Samir Merraki als bewust hands beoordeeld. Een gele kaart was de enige schade voor VVOG; de vrije trap belandde immers in de handen van de doelman. Vijf minuten later was er opnieuw reuring in de zestien van VVOG. Eerst schoot Max Hudepohl over, vervolgens leek een inzet van Masies Artien af te ketsen op een Harderwijkse arm. Was de scheidsrechter eerder niet beroerd om een vrije trap toe te kennen, het appel voor een strafschop werd nu door hem weggewuifd. Net als bij Rijnsburgse Boys kwam ook bij VVOG het eerste gevaar via een vrije trap. Omdat iedereen met een groen shirt de inzet van Samir Merraki miste kon Richard van Nieuwkoop de bal toch nog eenvoudig voor zich opeisen. Na een half uur spelen kon Jeffrey Jongeneelen binnen drie minuten twee doelpogingen op zijn naam schrijven. Resultaat leverde het niet op want het eerste schot ging over, de tweede ging naast.
2016-11-26 rbb 1 (2 van 26)

Afbijten
De laatste tien minuten van de eerste helft leek VVOG meer van zich te gaan afbijten. De dreigende spits Jeremy de Graaf, met dertien treffers de topscorer van de derde divisie, kreeg binnen vier minuten drie grote mogelijkheden om nummer veertien achter zijn naam te schrijven. Zijn eerste poging leek in het doel te belanden totdat Masies Artien op de doellijn de bal wegschoot. In de doorlopende aanval kopte hij vervolgens over de kruising om vervolgens in een nieuwe aanval naast te schieten. Het had een wake-up call moeten zijn voor de Rijnsburgers. Maar tien seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd ging het toch mis. Samir Merraki moest door de gehele Rijnsburgse verdediging worden tegengehouden, maar in plaats van de bal weg te schieten werd deze door Donny Verdam in de voeten van Pernelly Biya gespeeld. Koelbloedig wist hij dit cadeautje uit te pakken: 1-0.
Omzetting
In de tweede helft paste Pieter Mulders een wijziging toe in zijn basiself, welke de laatste vier wedstrijden ongewijzigd was gebleven. Jeffrey Jongeneelen ging als rechtsbuiten spelen zodat Joël Tillema een linie zakte. De omzetting zorgde in ieder geval voor meer dreiging. Binnen tien minuten leek de gelijkmaker te gaan vallen. De voorzet van Jeffrey Jongeneelen kon door de zwaar gehinderde Joost Leonard half gekopt worden en belandde voor de voeten van Joël Tillema. Zijn inzet rolde echter via een Harderwijks been over de achterlijn. En dan zal je zien dat het bij de tegenpartij wel wil lukken. Onnodig balverlies van Donny Verdam op het middenveld, die zich daarbij ook nog blesseerde, bracht VVOG voor de eerste keer na de thee voor het doel van Richard van Nieuwkoop. Werd dit eerste gevaar van Jeremy de Graaf nog ten koste van een corner verijdeld, het vervolgens vrij laten koppen van de kleinste man van het veld, Pernelly Biya, was zo onnodig maar leverde wel een 2-0 achterstand op.
2016-11-26 rbb 1 (24 van 26)

Risico’s
Rijnsburgse Boys moest nu risico’s gaan nemen en ging aanvallend wisselen. Sven Verlaan werd vervangen door Martijn Tjon-A-Njoek. Binnen het minuut leek zowaar de aansluitingstreffer te vallen. Een fraai schot van Wesley Goeman spatte echter keihard uiteen op de paal. Ook Jordy Strooker had geen geluk met zijn acties. Tweemaal mocht hij uithalen maar zijn inzet werd door doelman Frans Koornberg over getikt. Ook Jeffrey Jongeneelen zag zijn inspanningen niet beloond. Loerend op elke gaatje in de zestien zag hij kans het vijandelijke gebied binnen te lopen maar zijn voorzet annex doelpoging ging voorlangs. Ook Wesley Goeman zag zijn schot naast gaan. Tien minuten voor het einde mocht Rijnsburgse Boys met een man meer situatie spelen. Invaller Richard Gooijer had Joël Tillema in scoringspositie naar de grond geduwd en kon met rood gaan douchen. Echt profiteren hiervan deden of konden de Rijnsburgers niet. Wat dat betreft was de uitbraak van VVOG veel effectiever; Pernelly Biya mocht na een halve draai uithalen voor zijn derde goal deze middag: 3-0. Vreugde dus aan de kant van VVOG dat zijn tweede thuisoverwinning pakte. Doelman Frans Koornberg vierde dit na afloop zelfs met drie ratslagen achter elkaar.
Huiswerk
Teveel Rijnsburgse spelers speelden in Harderwijk onder hun kunnen. Gecombineerd met onnodige fouten wordt het dan lastig om wedstrijden winnend af te sluiten. Leverden de laatste twee thuiswedstrijden tegen Quick Boys en ODIN ’59 nog elf treffers op, in de daaropvolgende twee uitwedstrijden tegen Scheveningen en VVOG werd in 180 minuten voetbal geen enkele keer gescoord. En met 29 tegentreffers, alleen Harkemase Boys en Jong Almere City FC kregen er meer tegen, hebben dus zowel de Rijnsburgse aanvallers als verdedigers het nodige huiswerk. Geen wonder dat na afloop Pieter Mulders vertelde van week tot week te gaan leven.

VVOG – Rijnsburgse Boys: 3-0 (1-0)
45: Pernelly Biya: 1-0
60: Pernelly Biya: 1-0
85: Pernelly Biya: 1-0
Scheidsrechter: C. Ruperti