Bram van Egmond

Column Bob Heeren

banner-bob-heeren

RADIO RIJNSBURG INTERNATIONAAL

In de jaren zeventig bezocht ik ooit een drive-in show van Radio Rekken. Een piratenzender zoals er in die tijd vele waren. Maar Radio Rekken was anders. En vond zichzelf ook speciaal.
Waarschijnlijk was daarom het woord “Internationaal” aan de naam toegevoegd. Rekken, een gehucht van een paar honderd zielen en een tbs-kliniek, als radiocentrum van de wereld.
Op de zogenaamde deel van een boerenschuur stonden draaitafels en een mengpaneel. Ik voelde me als een koe in een overvolle veewagen. Met “kriebel in de konte”, dat wel. De opwinding van dieren die na een lange winter de wei weer in mogen.
Af en toe nam ik een slok ijskoud bier uit een pijpje Grolsch. Ik keek naar mezelf in slow motion door het flikkerende licht van een stroboscoop. Ik staarde gefascineerd naar de dj’s van Radio Rekken Internationaal die in hun speciaal ontworpen overhemden de plaatjes geroutineerd aan elkaar praatten. Opzwepende hits. Van Meatloaf en natuurlijk van Normaal.
“Jetzt kommen die Kanonen” van SRV Mannen zou er een absoluut grote hit zijn geweest. De muziek waarop sinds jaar en dag iedere thuiswedstrijd van onze Rijnsburgse Boys wordt ingeleid. Met daarop nieuw ingesproken teksten als ‘Super’ en vooral: ‘En daar, komen de Uien’.
Nadat die laatste zin was uitgesproken keek ik jarenlang tevergeefs naar de spelerstunnel. Tegenwoordig heeft ook de scheidsrechter gevoel voor entertainment en wordt de countdown gestart als vanuit de catacomben een sein is gegeven dat iedereen ook echt klaarstaat.
Welkom bij Radio Rijnsburg Internationaal.
radiokamer1
Het mediacentrum van de Rijnsburgse Boys bevindt zich in het dak van de hoofdtribune. Hans Oudwater is De Stem van de club. Een geluid dat je mist als hij er een keer niet is.
Hans draait opzwepende muziek. Vooral Nederlandstalig, want daar houden de Rijnsburgers zo van. Hij verwelkomt de gasten en hoopt dan altijd op een “sportieve voetbalmiddag”. Hij prijst de sponsor van de week aan als was het de Rabobank, jarenlang zijn trouwe werkgever. Af en toe leest hij een zelfgeschreven in memoriam als iemand van de club is overleden. Bij de opstellingen zijn de Marokkaanse achternamen met oei-oei-oei lastig uit te spreken, maar bekken de spelers uit Kaapverdië het best.
Als de mannen het veld opkomen draait Hans Koning Voetbal. Het liefste zou hij – zoals bij ZZ Leiden – ook tijdens de wedstrijd voor passende muziek zorgen. Maar voorlopig blijft het nog bij de aankondiging van de doelpuntenmakers. Waarbij hij het zelden mis heeft.
radiokamer2
Intussen bedient makker John Spekman het ledbord, waarmee de club een trendsetter werd. Een enorm scherm waarop foto’s, video en live tussenstanden worden geprojecteerd. John laat ook de reclameborden draaien. Bram van Egmond houdt de website actueel. Gezamenlijk voeden de heren het Twitteraccount van de club en maken ze interviews voor RBB TV.
Het geheel is een gelikte multimediale show die bij de gemiddelde eredivisieclub niet te vinden valt.
Onderdeel van deze vaste routine is het clublied. Afgekeken van Ajax, Sparta, Excelsior of PSV. Hans vindt dat de tekst een beetje belegen moet zijn. Op muziek van Jasper van Delft werd het dit:
Rijnsburgse Boys, zet hem op. Want we willen wel met jullie naar de top.
Zet je beste beentje voor. Rijnsburgse Boys, ga door.
Hans heeft gelijk. De tekst is belegen, maar op de inhoud valt niets af te dingen. Op de mannen in hun speciaal ontworpen overhemden in het mediahart van het stadion van de Uien evenmin. Al zijn de resultaten op het veld soms niet zoals iedereen hoopt, het spektakel in beeld en geluid klopt altijd.
In mijn eigen archief vond ik nog een tekst die ik in 2007 schreef op de melodie van “Brabant” van Guus Meeuwis. Het is mijn ode aan de club en aan de radiomakers uit Rijnsburg. Van Internationale allure.

De toren die pronkt, de ochtend begint
De karren, de bloemen, de klok die verbindt
De wagens geladen, de reis is heel lang
Toch is er die drive, en echt niemand is bang
Het corso, de feesttent, de vriendschap is groot
En ergens wordt ook weer een auto geshowd …

Voel je hart en geniet
Van wat Rijnsburg je biedt
De handel die bloeit
Het enorme krediet
En wie niet wordt vergeten:
De mens in de kou
Oh Rijnsburg, ja Rijnsburg
Wat hou ik van jou

De Middelmors brult, de Boys op het veld
Op zaterdag is het de voetbal die telt
Het spel is er schoon, en soms wel eens ruig
Op weg naar de winst en het grote gejuich
Als je vraagt naar het doel, nou dan is er één lijn
Die is steeds de beste van Katwijk te zijn

Voel je hart en geniet
Van wat Rijnsburg je biedt
De handel die bloeit
Het enorme krediet
En wie niet wordt vergeten:
De mens in de kou
Oh Rijnsburg, ja Rijnsburg
Wat hou ik van jou