Bram van Egmond

Update kunstgrasvelden (rubbergranulaat korrels)

Sinds de uitzending van Zembla op woensdagavond 5 oktober jl. is er veel ophef ontstaan over het rubbergranulaat op kunstgrasvelden, waarvan er maar liefst 1.800 in gebruik zijn bij de voetbalverenigingen in Nederland.
De media hebben zich massaal op dit onderwerp gestort en terecht. Immers voetbal is de grootste sport in Nederland; wekelijks trainen en spelen de meer dan 1,2 miljoen leden van de KNVB op de voetbalvelden waaronder dus die kunstgrasvelden.
Het bestuur van Rijnsburgse Boys is vanaf donderdag 6 oktober jl. direct in contact getreden met de KNVB, de gemeente Katwijk en de leverancier van de kunstgrasvelden en heeft hierover diezelfde dag bericht op de website.
Op 7 oktober heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overleg gevoerd met de KNVB en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en direct een extra onderzoek gelast naar de kunstgrasvelden waarop het zogenaamde rubbergranulaat ligt.
De Minister heeft een extra onderzoek gelast waarvan de resultaten voor het einde van het jaar publiekelijk bekend gemaakt zullen worden.
Daarnaast hebben de KNVB, het RIVM namens de Minister nadrukkelijk gecommuniceerd dat er vooralsnog geen aanwijzingen voor schadelijke gevolgen van het voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat zijn en er gewoon gevoetbald kan worden op deze velden.
Daarbij is wel als aanvullend advies meegegeven na afloop van trainingen en wedstrijden te douchen en schone kleren aan te trekken. Iets wat  ook gebruikelijk is in de voetbalwereld en bij Rijnsburgse Boys ook wordt geadviseerd.
Op dinsdag 11 oktober jl. heeft op het gemeentehuis van Katwijk overleg plaatsgevonden tussen wethouder Van der Spijk, de GGD en bestuurders van de vijf voetbalclubs in de gemeente Katwijk.
Hierover is op donderdag 13 oktober jl. bericht op onze website.
Het bestuur heeft op basis van de informatie die zij in de periode 5 oktober tot en met heden heeft ontvangen van de KNVB, de gemeente Katwijk, het RIVM/Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en  de leverancier van de kunstgrasvelden alsmede van de berichtgeving in de diverse media besloten de trainingen en wedstrijden op de kunstgrasvelden op Middelmors doorgang te laten vinden. Uiteraard heeft zij er begrip voor als leden of ouders van jeugdleden hierover een andere mening hebben en tot bekendmaking van de onderzoeksresultaten in december a.s. niet meer wensen te trainen en/of voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Mocht dit betekenen dat teams onvoldoende spelers hebben om een wedstrijd te spelen zullen wij de KNVB en de tegenstander hierover terstond informeren.
Wel heeft het bestuur afgelopen vrijdag 14 oktober jl., gelet op alle ophef over de kunstgrasvelden, de Uitjes (4- en 5 jarigen) per direct voor de zaterdagochtend in Sporthal Middelmors te laten voetballen.
Uiteraard is het bestuur altijd bereid eventuele vragen over dit onderwerp met bezorgde betrokkenen te bespreken.
Namens het bestuur van vv Rijnsburgse Boys
Huig den Hollander