IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – SteDoCO 4-1 (1-1) – Verslag

Broodnodige overwinning met rood randje

Na acht weken wachten was hij daar dan eindelijk: een driepunter voor Rijnsburgse Boys. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er aan deze broodnodige overwinning wel een rood randje zat. Aan het eind van de eerste helft kreeg SteDoCo, binnen vier minuten, twee rode kaarten. Dit betekende de doodsteek voor de wedstrijd. Wist Rijnsburgse Boys direct na de eerste rode kaart een 0-1 achterstand weg te werken, na de tweede rode kaart duurde het wat langer om de voorsprong te pakken. Toen dat tien minuten na rust wel gebeurde was het over en uit voor de bezoekers uit Hoornaar. De Rijnsburgse honger naar doelpunten bleef uiteindelijk beperkt tot nog twee treffers: 4-1. Speculeren over hoe de wedstrijd zou zijn verlopen zonder de rode kaarten heeft geen zin. Met bijna een heel elftal spelers in de ziekenboeg en een broos vertrouwen na het vele puntenverlies van de laatste twee maanden, moet een overwinning gewoon gekoesterd worden. In ieder geval kan met een positiever gevoel van de herfstvakantie, die de competitie één week stilligt, genoten gaan worden.

rbb-stedoco-2016-1

De resultaten van de voorafgaande weken bracht Pieter Mulders ertoe om tegen SteDoCo anders te spelen. Met Joost Leonard, voor het eerst startend in de basis, als extra aanvaller naast Martijn Tjon-A-Njoek, beloonde de trainer de inspanningen van beide spelers tijdens de trainingen. Beide spitsen wisten elkaar daar namelijk goed te vinden. En dat moest nu ook maar eens op zaterdagmiddag op het hoofdveld gebeuren. De trainer toonde zich na afloop tevreden. Mulders: ’Hoe we wilden spelen kwam goed uit. Martijn moest wel opletten om in de buurt van Joost te blijven en moest niet de bal gaan ophalen’. De nieuwe speelwijze leverde in de openingsfase één grote kans op. Na tien minuten lukte het Martijn Tjon-A-Njoek echter niet om de bal van dichtbij, na een voorzet van rechts van Joost Leonard, over de doellijn te tikken.
Effectief
De eerste dreiging van SteDoCo kwam na twintig minuten spelen. Na een corner was het een afstandsschot van Jay-Jay Meierdres waarop Richard van Nieuwkoop alert reageerde door gestrekt naar de hoek te gaan. Het gebeurde juist in de fase waarin Rijnsburgse Boys de toon zette, of beter gezegd, probeerde te zetten maar toch moest constateren dat er niet altijd zuiver gespeeld werd. Metname de eindpass kwam maar niet goed aan. Een treffend voorbeeld was de veelbelovende actie vanaf het middenveld van Jorn van Lunteren die net niet Jordy Strooker bereikte. In de tegenstoot bleek SteDoCo zowaar wel uiterst effectief. In de eerste gecreëerde kans kwam de bal voor de voeten van Joran Schrӧder die deze in de verre hoek schoot: 0-1. De moed leek de Rijnsburgers in de schoenen te zakken. Zou het dan ook vandaag opnieuw verkeerd gaan aflopen?
rbb-stedoco-2016-5

Rode kaarten
Met een afstandsschot, twee minuten na de openingstreffer, probeerde Marvin Wijks Ritchie Steinmann te verrassen. De keeper stond echter op de voor hem juiste plaats. De werkelijke verassing kwam zes minuten later. Na een corner van SteDoCo leek Rijnsburgse Boys zich te gaan opmaken voor de tegenstoot. Scheidsrechter Schaper legde echter de wedstrijd stil na een oproep van zijn grensrechter. Deze had geconstateerd dat bij het nemen van de corner Shelton Martis een elleboogstoot had uitgedeeld. Eigenlijk zonder protest richting de scheidsrechter verliet de aanvoerder van SteDoCo direct het veld, zijn ploeggenoten vertwijfelend en stuurloos achterlatend. Rijnsburgse Boys profiteerde hier direct van. Een prima vrije trap van Wesley Goeman werd door Joost Leonard doorgekopt op Martijn Tjon-A-Njoek die beheerst afrondde: 1-1. De gelijkmaker zorgde voor nog meer frustraties bij SteDoCo. Twee minuten later werd dat zichtbaar in de overtreding van Roy Weber op Jordy Strooker. De scheidsrechter toonde zich onverbiddelijk. Hij beoordeelde de actie roodwaardig en trok dus opnieuw de rode kaart. Met nog vijf minuten te spelen in de eerste helft rook Rijnsburgse Boys bloed. Het leverde geen treffer maar wel twee mogelijkheden op. Joost Leonard kopte vanuit een corner van Wesley Goeman over en Marvin Wijks schoot met een afstandsschot net naast.
rbb-stedoco-2016-4

Belegering
Pieter Mulders had voor aanvang van de wedstrijd nog gezegd dat zijn ploeg voer nodig had en dat SteDoCo daarvoor gebruikt zou gaan worden. Vanaf de start van de tweede helft kregen zijn elf spelers, tegen de negen van SteDoCo, daar natuurlijk alle gelegenheid toe. De belegering van het doel van Ritchie Steinman was begonnen. Het was afwachten hoe lang SteDoCo stand zou weten te houden. En het was afwachten of de Rijnsburgers het geduld konden bewaren om het gaatje te vinden in de dichtgetimmerde defensie. Nadat Jordy Strooker het tweemaal geprobeerd had was het Max Hudepohl die op de solo-tour ging. Een overtreding buiten de zestien bracht hem niet van de bal, de daaropvolgende tik in de zestien maakte wel een einde aan zijn actie. De keus van scheidsrechter Schaper om geen penalty maar een vrije trap voor de eerste overtreding te geven was natuurlijk discutabel. Leverde de vrije trap van Wesley Goeman nog geen gevaar op, een minuut later was dat vanuit de volgende standaardsituatie, een corner, wel. Wesley Goeman, wat is de gelegenheidsaanvoerder toch goud waard voor de Uien met zijn traptechniek, plaatste de bal op Roderick Gielisse. In tweede instantie kon de aanstaand vader tot een schot komen. In het woud van spelers belandde zijn schot in de rechterhoek, net naast de paal: 2-1.
rbb-stedoco-2016-2

Bevrijdend
De voorsprong werkte zichtbaar bevrijdend. Twee minuten later was het opnieuw raak vanuit een corner van Wesley Goeman. Nu was het Joost Leonard die van dichtbij koppend de 3-1 op het scorebord liet verschijnen. Bewust of onbewust, Rijnsburgse Boys wilde niet echt of vond het wel prima met de ruime voorsprong. Een monsterscore lag in het verschiet maar dat zat er toch niet in. Een inzet van Jorn van Lunteren ging over, niet veel later kopte de middenvelder in de handen van de keeper, Roderick Gielisse schoot naast, Sven Verlaan kopte vanuit een corner over en een inzet van Martijn Tjon-A-Njoek werd gepakt. SteDoCo loerde nog wel op een enkele uitbraak. Een schot op een leeg doel vanaf vijfendertig meter van Remco Buist bleek het gevaarlijkst. Twee minuten voor het einde kwam toch de vierde Rijnsburgse treffer. Na een goed lopende aanval over links werd de bal door Martijn Tjon-A-Njoek op Joost Leonard gespeeld die de bal alleen maar hoefde binnen te lopen. Hij deed dat dus ook en bepaalde de eindstand daarmee op 4-1.
Zonder extra tijd bij te trekken kwam er een einde aan het duel welke in de tweede helft geen wedstrijd meer kon en uiteindelijk ook niet was geworden. Ondanks het feit dat zijn ploeg in de veredelde training uit de tweede helft te weinig had gescoord toonde Pieter Mulders zich wel tevreden. Na de vakantieweek zal bij Harkemase Boys, die zijn achtste achtereenvolgende nederlaag leed, de lijn voor wat betreft het goede resultaat, moeten worden doorgetrokken.