Nico Glasbergen

KNVB Beker: Rijnsburgse Boys – Almere City 0-2 (0-1) – Verslag

Verzilveren van kansen hèt grote euvel, Uien krijgen daardoor minder dan zou moeten

In de (officieel) eerste ronde van de KNVB Beker heeft Rijnsburgse Boys verloren van Jupiler League-club Almere City F.C. Een geheel onnodige nederlaag, want in de eerste helft hadden de Uien de wedstrijd onder controle. De nummer 14 van de Jupiler League speelde mede door toedoen van Rijnsburgse Boys een matte eerste helft. Vroeg storend wisten de Uien het Almere City lastig te maken, dat, opvallend, een substantieel van de eerste helft vrij ver van achteren speelde. Kansen waren er genoeg voor de mannen van Mulders. Helaas is dat niet het manco, wel het afmaken ervan. Voor de derde wedstrijd op rij namelijk wist geel-zwart de nul te houden… voorin wel te verstaan. En dat is zonde, gezien een aantal goede mogelijkheden die er waren. Zeker tegen een club uit de Jupiler League moet je dodelijk zijn. Dat waren de Uien niet en Almere City, dat minder goede kansen kreeg, wel. Desondanks kan Rijnsburgse Boys terug kijken op een eigenlijk heel behoorlijke wedstrijd. Met de inzet was niets mis, nu dat laatste stukkie nog. Dat gaat komen. Ruim voor Sinterklaas in Nederland arriveert, zo is de verwachting.

rbb-almere-city-2016-1

Foto: Hans Heemskerk


In de eerste twintig minuten gebeurde er weinig. Rijnsburgse Boys had een licht overwicht, zonder dat er kansen werden weggegeven door beide ploegen. Er was een lullig moment nodig om de wedstrijd open te breken. Een ingooi van Almere City werd wat ongelukkig verlengd door een speler van Rijnsburgse Boys. De ’10’ van Almere City, Arica, kwam in balbezit, draaide en produceerde bepaald geen kanonskogel. Het leek er op dat de bal nog werd getoucheerd. Feit is dat het opgevoerde rollertje in de uiterste hoek verdween:  0-1.
rbb-almere-city-2016-2

Foto: Hans Heemskerk


Misschien was deze tegengoal voor de wedstrijd wel goed. De Uien schakelden een tandje bij en begonnen met het creëren van kansen. Zo gaf Max Hudepohl een scherpe voorzet op Tjoek, die de bal hard inkopte, alleen recht op de keeper af.
Doelman Kramer leek sowieso wel een leermagneet in zijn handschoenen te hebben in de eerste helft. Jeffrey Jongeneelen kogelde namelijk een aantal keren op zijn vuisten. De precisie in de schoten moet beter, want er zijn wel degelijk mogelijkheden om daar uit te scoren. Marvin Wijks bijvoorbeeld passeerde op de voor hem zo karakteristieke wijze watervlug twee man, maar het schot dat volgde miste kracht en richting. En toen daarna Jeffrey Jongeneelen in de combi met Tjoek tot twee maal toe kon vuren leek de treffer te komen. De eerste vuurpijl werd geblokt, het tweede schot ging naast.
En nog was de schiettent niet gesloten. Jordy Strooker, aanvallend weer prominent aanwezig, gaf hard en scherp voor vanaf links. Tjoek leek makkelijk te kunnen scoren, maar op het laatste moment werd de bal net aangeraakt, zodat de kans lastiger werd dan   gedacht en dus naast het doel eindigde. De kans voor de kale spits die spoedig volgde had er zeker in gemoeten. De diepe bal op Gielisse werd door Roderick op Jongeneelen door gespeeld. Jongeneelen legde terug op Tjoek, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. Kramer keerde en dat was doodzonde.
En zo eindigde de eerste helft wonderbaarlijk genoeg in 0-1.
rbb-almere-city-2016-4

Foto: Hans Heemskerk


In de tweede helft was het zaak om in ieder geval niet snel op 0-2 achter te komen. Dat gebeurde niet, maar Almere City had wel meer in de melk te brokkelen. Richard van Nieuwkoop moest enkele keren handelend optreden om een verdere achterstand te voorkomen. De gevechten tussen Jordy Strooker en de fysiek beresterke Sherjill MacDonald waren boeiend, waarbij Jordy zich meerdere malen de slimmere toonde. En ook Sven Verlaan, voor het eerst in de basis maar meteen ruim voldoende spelend, maakte het de teruggekeerde spits Sven Braken lekker lastig. Het is geruststellend om te zien dat de door blessures (El Yaacoubi, Prijs) open gevallen plaatsen door andere jongens prima werden ingevuld. Een sterke bank maakt een elftal tenslotte stabieler. Eigenlijk ontbreekt er voorlopig vooral één ding aan, een essentieel punt, en dat is scoren. Ook de scherpe voorzet van Jongeneelen op Tjoek werd door laatste genoemde net aan gemist. Nog een verbeterpuntje: vrije trappen. De twee exemplaren die de Uien in de tweede helft kreeg werden zowel door Strooker als door Goeman veel te makkelijk over geschoten. Dat kunnen zij beter!
rbb-almere-city-2016-6

Foto: Hans Heemskerk


Een bijzonder moment na een minuut of 20 in de tweede helft. De warming-up van Joost Leonard werd met luid gejuich begroet. Een extra spits kan nooit kwaad, maar het zal voor Tjoek even een slik momentje zijn geweest. Martijn moet zich hier niet door uit het veld laten slaan; zoals elke spits heeft hij een zet over de drempel nodig en dat is de voor de hand liggende duw: zelf een paar keer overtuigend scoren. Kop omhoog en gewoon doordouwen Tjoekie. Moet gewoon lukken! De entree van Leonard kon helaas niet voor het gewenste effect zorgen. Sterker, Almeerder Arica gooide de deur in het slot. Zijn prachtige schot in de tachtigste minuut was wel een beetje de nekslag. De Uien probeerden het nog wel, maar het zat er niet meer in. Tjoek had op de valreep pech: zijn prima actie naar binnen besloot hij met een hard draaiend schot, dat rakelings langs de verkeerde kant van de kruising vloog. Die 1-2 hadden we zeker verdiend, maar je krijgt niet altijd waar je recht op denkt te hebben.
En zo eindigt het KNVB Beker avontuur al in de eerste ronde. Dat laatste zetje hè. Kwestie van tijd…
Oefenmeester Pieter Mulders was op het missen van de kansen na content met de prestatie van zijn ploeg: “Over de hele wedstrijd hadden we niet zoveel problemen met ze. Het zag er gewoon goed uit van onze kant. Gedisciplineerd en gedurfd. Gedurfder dan hun. We komen heel lullig achter. We hebben het nu wel anders gedaan dan tegen Lisse. Jeffrey Jongeneelen heeft de 10 positie goed ingevuld.”
Over Tjoek: “Een spits leeft van goals. Het is gewoon een kwestie van over het dooie punt heen komen. Maar dat geldt voor alle spitsen.”
rbb-almere-city-2016-3

Foto: Hans Heemskerk


“Al met al een pluim voor die jongens hoor. Bij 0-1 achter dit op de mat brengen tegen een BVO, wat lastig is, is knap. Als we op deze manier en in dit tempo doorgaan, dan gaat het goed komen. We hebben hen onze wil opgelegd. Ook de jongens die ingevallen zijn hebben het goed gedaan. Als je deze wedstrijd analyseert moeten we hem gewoon winnen. Die gasten zijn er ziek van.”
En over de jongens die er naast stonden of komen: “Knap van die jongens dat ze er toch staan. Ze krijgen een knauw als ze er naast staan of niet spelen. Ik heb op sommigen in moeten praten, maar dit hoort bij Derde Divisie niveau.”
Stug doorgaan boys, we komen er wel. En hopelijk vallen de echo voor Prijs (hamstring) en MRI voor El Yaacoubi (knie) deze week mee…
Rijnsburgse Boys – Almere City 0-2 (0-1)
19. 0-1 Yener Arica
80. 0-2 Yener Arica
Scheidsrechter: de heer S. van der Eijk
Toeschouwers: 750
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jongeneelen, Verdam
Gele kaarten Almere City: Ahannach, Salasiwa, Mirani
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Gielisse (77. Ossevoort), Artien (81. Leonard), Verlaan, Strooker; Goeman, Jongeneelen, Verdam; Wijks (85. Van Leeuwen), Tjon-A-Njoek, Hudepohl.
Opstelling Almere City: Kramer; Van Buuren, Ramsteijn, Nieuwpoort, Mirani; Salasiwa, Rijsdijk (45. Rijsdijk), Arica, MacDonald (90. Ten Voorde); Ahannach, Braken.