karly

Keeperspost

Na lange tijd weer een keeperspost. De reden dat ik weer achter de PC zit is als volgt: ik ben jarenlang als keepers trainer bezig geweest met de keepers. Dit jaar is mijn rol meer het begeleiden van de keepers trainers en het zoeken naar de talentvolle keepers, die wij kunnen opleiden voor de toekomst. Ook wil ik jullie, de lezers, wat meer inzicht geven in het keepersvak en in deze keeperspost richt ik mij vooral op het mentale aspect. Wij hebben allemaal naar de Olympische spelen gekeken en hebben daar mogen genieten van de successen en de teleurstellingen van de individuele sporters.
Zo is het ook voor de keepers, winst en verlies wordt (vaak) alleen verwerkt.
Een trainer van keepers, is dat nu zo bijzonder dat we daar een stuk tekst aan moeten weiden? Een keeper is toch gewoon één van de elf? Alleen heeft hij/zij een ander shirt aan, en hij/zij mag de bal met de handen pakken, is dat speciaal? Ja en nee. Een keeper is één van de elf en is de sluitpost. Maar binnen het team is hij vaak eenzaam. Bij een doelpunt staat hij alleen te juichen, bij een tegengoal moet hij dit (vaak) alleen verwerken, er is (vaak) niemand die hem steunt. Op de training krijgt hij bij het afwerken binnen 10 minuten 150 schoten op zijn doel, het ene schot nog harder dan het andere, en dan verwacht de trainer ook nog dat hij ze bijna alle 150 tegenhoudt.
Dit alleen al maakt dat de keepers trainer heel anders met een keeper traint dan de veld trainer, die meer bezig is met het team en team belang. De trainer van de keeper is niet alleen bezig met het verbeteren van de technische handelingen, maar ook aan het mentale aspect wordt veel aandacht besteed, Dit gebeurd door veel te praten. Het is een voordeel als de trainer zelf op niveau heeft gekeept, dat geeft al een band, want je weet waar je over praat; je heb het zelf allemaal al eens meegemaakt.
Wat bedoel ik met het mentale aspect? De basis word gevormd door vertrouwen tussen de trainer en de keeper. Als dit goed is, dan gaan de gesprekken vaak erg diep. Keepers weten het zelf ‘dondersgoed’ als ze een fout maken, ze zijn over het algemeen erg kritisch over hun eigen spel. Een fout die de keeper maakt levert vaak een tegendoelpunt op. Hoe verwerkt de keeper dit? Hoe pakt hij na een fout de draad weer op? Hoe reageert de keeper op de supporters die de keeper afrekenen op een “fout”? Dat zijn zaken waar de trainer en de keeper uren lang mee bezig kunnen zijn.
Waar die gesprekken dan over gaan? De keepers die ik train en getraind heb zullen dit glimlachend herkennen. Het woord wat ik altijd gebruik is vertrouwen, vertrouwen in jezelf. Blijf in jezelf geloven, altijd! Al maak je tien fouten, sta op, recht je rug en laat de tegenstander nooit maar dan ook nooit merken dat je een fout hebt gemaakt. Kijk hem recht aan met een blik van ”moet je wat”? Als de keeper een fout maakt, moet hij niet stil blijven staan bij die ene foute actie, maar denken aan de laatste paar goede reddingen en acties en vanaf daar de draad weer oppakken. Met een positieve mindset.
Als je dit zo leest lijkt het allemaal erg makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Als er 1500 toeschouwers staan te kijken en je maakt in hun ogen een fout, dan moet je sterk in je voetbalschoenen staan om zo maar weer door te gaan. In wedstrijden zien wij dat jonge keepers het veel moeilijker hebben op dit vlak. Vaak begrijpen we het niet want op de training pakt hij/zij de moeilijkste ballen, trapt ze waar hij/zij wil, maar op het veld gaat het opeens minder en maakt hij fouten die hij nooit op de training maakt. Om hier mee om te leren gaan en dit te verbeteren heeft de keeper een speciale trainer nodig, maar ook hulp van de trainer en spelers van zijn team en jullie als publiek. Positief zijn, achter je spelers, trainer en team staan, ook al gaat het wel eens anders dan we willen.
Veel succes in dit nieuwe seizoen.
Henk Postma
Kan ik direct van de gelegenheid gebruik maken om te vertellen dat wij nog wel op zoek zijn naar trainers voor de keepers uit de overige O13- en O15-jeugd! Heeft u interesse of wilt u wat meer weten hierover? Mail mij dan via henkpostma@hotmail.com