IJsbrand van Tilburg

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0) – Verslag

Hete slotfase na tamme start eindigt in nederlaag

Rijnsburgse Boys is in Bunschoten-Spakenburg tegen de eerste nederlaag in de derde divisie opgelopen. Na een tamme eerste helft was er in de tweede helft van alles te beleven. Na de openingstreffer van Jeffrey Jongeneelen, na een uur spelen, leek de wedstrijd op een snelkookpan waarin van alles gebeurde. Scheidsrechter Serik had uiteindelijk zeven gele en twee rode kaarten nodig om de rust in het veld te herstellen. Een tijdelijk veldoverwicht leverde Rijnsburgse Boys echter geen resultaat op. Erger nog voor Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels toonde juist veerkracht. De ploeg scoorde tweemaal en won het duel met 2-1. Opnieuw moest Rijnsburgse Boys het vissersdorp met een nederlaag verlaten…

Alsof het een wandeletappe in de Tour de France betrof. De wedstrijd tussen IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys leek maar niet te ontbranden. En dat terwijl er na veertig seconden toch de nodige commotie was. Ali Akla, na een bovenbeenblessure debuterend in de basiself bij IJsselmeervogels, ging binnen de beruchte lijnen, na een duel met Jorn van Lunteren, naar de grond. Scheidsrechter Serik leek het niet verstandig om, zo vroeg in de wedstrijd, een penalty toe te kennen. Vanaf minuut twaalf vond er een tweede opleving plaats. Binnen vier minuten mocht de thuisploeg namelijk vier corners nemen. Geen van deze leverde gevaar op. Dit kwam pas na een kwartier toen Oktay Oztürk in de handen van Richard van Nieuwkoop kopte. Het Rijnsburgse antwoord bestond uit twee corners binnen twee minuten, maar deze waren ook totaal niet dreigend. Pieter Mulders constateerde achteraf dat zijn ploeg de bal gewoon niet vast wist te houden. Hij zag ook geen durf om naar voren te spelen.
Drinkpauze
Vanwege de warmte was er halverwege de eerste helft een drinkpauze ingelast. De povere wedstrijd bracht de speaker op het idee om de aanwezigen dan maar te laten applaudisseren voor de nieuw geplaatste trapleuningen op de hoofdtribune. Het is maar dat u het weet! Deel twee van de eerste helft bracht in ieder geval wel kansen voor beide ploegen. Oktay Oztürk kopte voorlangs en Martijn Tjon-A-Njoek kopte een prima voorzet van Joël Tillema omhoog in plaats van richting het doel. Ook Jorn van Lunteren miste net de juiste richting met zijn schot op doel, na een corner. De grootste kansen waren voor IJsselmeervogels, drie minuten voor het ingaan van de blessuretijd. Het was driemaal prijs schieten voor Ali Akla (tweemaal) en Oktay Oztürk. Alle schoten werden, bewust of onbewust, geblokt. Ferry Meijdam en Jordy Strooker deden dat met hun lichaam, dus bleven tijdelijk op de grond liggen. Tenslotte was het Sherwin Grot die de bal over het doel schoot. In de vijf minuten durende blessuretijd kreeg Martijn Tjon-A-Njoek een prima mogelijkheid om Rijnsburgse Boys op voorsprong te brengen. Hij kon echter niet zijn lichaam tegen de bal krijgen na een, wellicht te harde, voorzet van Rachid el Yaakoubi. Zou voetbal een jurysport zijn geweest, dan had IJsselmeervogels op punten gewonnen, maar met 0-0 waren beide ploegen tijdens de rust gewoon in evenwicht.

Evenwicht
In de tweede helft hielden de ploegen elkaar in eerste instantie ook goed in evenwicht. Beide ploegen kregen het eerste kwartier twee corners en een vrije trap te nemen. Alleen de vrije trappen leverden gevaar op. Jeffrey Jongeneelen had de pech dat er geen enkele Rijnsburgse voet aanwezig was om zijn scherpe bal in het doel te schieten. Aan de kant was het Ali Akla die, nadat de vrije trap op hem was breed gelegd, net over de kruising schoot. Na een fase waarin IJsselmeervogels erg slordig was in de eindpass, leek Jeffrey Jongeneelen het goudhaantje te gaan worden voor Rijnsburgse Boys. Na een één-tweetje met Martijn Tjon-A-Njoek was het de technisch vaardige voetballer die met een droge schuiver in de linkerhoek Jaimy Schaap verraste: 0-1. Met drie treffers in drie duels loopt hij dus nog steeds één op één.
Rood
Met de, wellicht niet geheel verwachte, voorsprong was het voor de Rijnsburgers zaak om de wedstrijd slim uit te spelen. Maar dat lukte dus niet. De achterstand leek IJsselmeervogels juist wakker te schudden. Vol strijdlust moest nu jacht gemaakt worden op de gelijkmaker. En die viel al na zeven minuten. Een prima steekpass van Bryan Burgerhout, slechts drie minuten na zijn invalbeurt, bracht Sherwin Grot op weg naar het Rijnsburgse doel. Na het centrale verdedigingsblok te hebben omspeeld schoot hij, al vallend, de 1-1 binnen. IJsselmeervogels had zijn eerste thuistreffer binnen en wilde nu ook meer. Maar de wedstrijd werd ook grimmiger. Wellicht vanwege de warmte, maar er ontstonden allerlei irritaties. Nadat Rachid el Yaakoubi, na een onbesuisde actie, geel had gekregen, bleek de toegekende vrije trap ook veel onrust op te leveren. Op advies van zijn grensrechter deelde scheidsrechter Serik, voordat de uiteindelijke vrije trap genomen kon worden, eerst nog kaarten uit. Een opstootje in de zestien leverde Joël Tillema geel en doelpuntmaker Sherwin Grot zelfs rood op. Nadat de vrije trap genomen was bleek het grootste gevaar niet voor IJsselmeervogels maar voor Rijnsburgse Boys te zijn. In de counter hadden de Rijnsburgers een overtal. Jeffrey Jongeneelen had de keuze om de bal naar Rachid el Yaakoubi of Jordy Strooker te plaatsen. Hij koos voor de laatste maar zijn inzet ging hopeloos over. De unieke kans om, in een man-meer-situatie, op voorsprong te komen was vergooid. En dat zou de Rijnsburgse ploeg duur komen te staan. Tot ergernis van Pieter Mulders ging zijn ploeg ook nog eens knullig verdedigen. Invaller Bryan Burgerhout bleek niet alleen goed voor een assist, tien minuten voor tijd wist hij Joël Tillema te verrassen, en de ploeg in ondertal naar 2-1 te schieten.

Wissels
Pieter Mulders moest alles op alles zetten en paste drie wissels toe. Grote pech was  de tweede gele kaart, dus ook rood, voor aanvoerder Donny Verdam. Bij een toegekende vrije trap gooide hij de bal, te hard, naar Shanon Carmelia. Deze trok zich terug zodat de bal doorrolde. Slimmigheid en dommigheid bij twee spelers. Maar ook een absolute inschattingsfout van de scheidsrechter. Van de invallers ging de meeste dreinging uit van Marvin Wijks. Helaas werd driemaal een voorzet van hem door zijn medespelers niet juist ingeschat. Na een kleine vier minuten blessuretijd was de tijd voorbij om alsnog één punt uit het vuur te slepen. Een punt dat echt wel verdiend was en ook wel het hoogst haalbare zou zijn. Pieter Mulders vond echter dat zijn ploeg de drie punten over de streep had moeten trekken. Hij moest nu zuur constateren dat het uitje naar Spakenburg niet alleen drie verliespunten maar ook heel wat gele kaarten had opgeleverd. En de meeste daarvan waren toch echt niet nodig geweest.…..
IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0)
62: Jeffrey Jongeneelen: 0-1
69: Sherwin Grot: 1-1
80: Bryan Burgerhout: 2-1
Scheidsrechter: D. Serik
Toeschouwers: 1.500
Rode kaart IJsselmeervogels: 77: Sherwin Grot
Rode kaart (twee keer geel) Rijnsburgse Boys: 85: Donny Verdam
Gele kaarten IJsselmeervogels: Oktay Oztürk en Maikel de Harder
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Donny Verdam, Jorn van Lunteren, Rachid el Yaakoubi, Joël Tillema en Donny Verdam
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Shanon Carmelia, Ralph Hovestad, Dennis Hollart, Henri de Graaf, Achraf Nejmi, Oktay Oztürk, Ferry Meijdam (46: Maikel de Harder), Christiaan van Hussen (66: Bryan Burgerhout), Sherwin Grot en Ali Akla
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Joël Tillema, Hidde Prijs (81: Max Hudepohl), Masies Artien, Jordy Strooker, Jorn van Lunteren (87: Cas Knoester), Donny Verdam, Wesley Goeman, Jeffrey Jongeneelen, Martijn Tjon-A-Njoek en Rachid el Yaakoubi (85: Marvin Wijks)