UDI ’19 – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-1) – Verslag

DE GOEDE HOEK

Na afloop van de wedstrijd UDI ’19 ging het eigenlijk alleen maar over de 50e, 51e en 52e minuut. Alhoewel achteraf bleek dat de beslissing al eerder was gevallen, waren dit de “minutes of fame” van Richard van Nieuwkoop. Randy Hofmeijer, de aanvoerder van UDI ’19 mocht in die minuten twee keer een penalty nemen. In beide gevallen dook Richard resoluut naar de goede hoek en voorkwam de gelijkmaker. Dat was uiteindelijk de sleutel naar de volgende ronde in de KNVB-beker.

Foto Hans Heemskerk

Toch nog aardig wat Rijnsburgse fans hadden de reis naar het Brabantse Uden gemaakt. Samen met de supporters van UDI ’19 gaf dit voorafgaand en tijdens de wedstrijd een gezellige en gemoedelijk bekerambiance in Brabantse sferen. Ondanks het bloedserieuze karakter van het KNVB-bekertoernooi, had dit ook gewoon een zomeravondvoetbalwedstrijd kunnen zijn. Ergens achter op de Zonneveldslaan in Valkenburg, zoals in vervlogen jaren..
Rijnsburgse Boys maakte al heel snel duidelijk dat het naar Uden was gekomen om te winnen. Vanaf de eerste minuut werd een veldoverwicht gecreëerd, waar UDI ’19 maar weinig aanvallends tegenover kon stellen. Eigenlijk hadden de Uien het eigenlijk alleen aan zichzelf te wijten dat het meer dan een half uur duurde voordat de score werd geopend. Een schuiver van van Lunteren voorlangs in de 13e minuut, een gemiste intikker door “Tjoek” 7 minuten later en een ternauwernood door keeper Maas gestopte inzet van Jongeneelen, na een mooie rush van Joel Tillema. Dat ging allemaal vooraf aan een prachtige snelle aanval in de 33e minuut. Na een afgeslagen aanval van UDI’19 bediende Richard van Nieuwkoop via een geplaatste uittrap Jeffrey Jongeneelen. Jeffrey legde handig breed op van Lunteren, die precies in de loop met een mooie dieptepass Rachid el Yaakoubi lanceerde. Rachid wist op snelheid op te stomen naar de rand van de zestien en verschalkte keeper Sander Maas met een bekeken geplaatst schot in de verre hoek. Daarmee kwam de ploeg van Pieter Mulders op een verdiende 0-1 voorsprong.
Een eerder in de wedstrijd opgelopen blessure hinderde el Yaakoubi zo ernstig, dat hij zich direct liet wisselen voor Max Hudepohl. Na de wedstrijd bleek hij last te hebben van een liesblessure, met een nog stijve lies tot gevolg. Wat dat betekent voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen IJsselmeervogels, kon desgevraagd door de technische staf niet worden aangegeven.

In het vervolg van de eerste helft waren er wat kleine speldenprikken van beide zijden, maar het spel werd van beide kanten rommelig met weinig doelgerichtheid. De voetballiefhebber kon na de mooie 0-1 eigenlijk achterover blijven zitten tot aan de rust.
Tijdens de rustpauze realiseerde UDI ’19 blijkbaar dat de speluitvoering van de eerste helft niet tot doorbekeren zou leiden. De tweede helft startte met een offensief van UDI’19. Rijnsburg liep hierdoor wat achteruit en krijg een vrije trap om de oren op de rand van de zestien. Lars van Geelkerken kon twee keer afdrukken, maar vond twee keer een Rijnsburgs lichaam tussen hem en het doel. Zo snel als het offensief begon, stopte het na een paar minuten ook weer. Rijnsburg kon twee keer gevaarlijk uitkomen tot in de zestien van UDI’19, maar meer dan schotjes leverde dat niet op.
En toen brak de 50e minuut aan… Masies Artien (spelend met een onheilspellend masker door een neusbreuk) liep wat onhandig op de rand van het Rijnsburgse strafschopgebied een speler van UDI ’19 tegen de grond. Scheidsrechter van der Laan besloot daarop tot een vrije trap net buiten de zestien en een gele kaart voor Masies. Protesten van UDI ’19 en vervolgens een zwaaiende grensrechter deden van der Laan zijn beslissing herroepen tot een penalty. De daaropvolgende Rijnsburgse protesten leverden Jongeneelen en Verdam een gele kaart op.

Richard van Nieuwkoop besloot om er eens even goed voor te gaan staan. Aanvoerder Hofmeijer schoot de bal in de linkerhoek, waar Richard gedecideerd het leer uit de goal sloeg. Die heldendaad van Richard leek teniet gedaan te worden. Van der Laan besloot tot het overnemen van de penalty, vanwege een te vroeg ingelopen Rijnsburgse speler. De tweede penalty leverde exact hetzelfde beeld op. Hofmeijer schoot weer links, Richard ramde het leer nogmaals uit de goal. De ontlading in het team was groot. En terecht, want later bleek dit de sleutel tot de overwinning te zijn.
Het vervolg van de wedstrijd was vermakelijk. Rijnsburgse Boys twijfelde tussen de 0-1 verder verdedigen en de score uitbouwen, waardoor UDI ’19 ruimte en kansen begon te krijgen. UDI ’19 ging naarstig op zoek naar een doelpunt, waardoor Rijnsburg ruimte en kansen begon te krijgen.

Aan beide kanten hadden doelpunten kunnen vallen, maar gemiste kansen leveren geen punten op. Richard kweet zich in de 85e minuut nogmaals van zijn taak en kon een doelpuntrijpe inzet van Tuithof nog net naast tikken.
Aan de andere kant hadden Goemans, Jongeneelen en van Lunteren net niet de scherpte of het geluk om het net te vinden.
Het bleef nog lang spannend, maar uiteindelijk won Rijnsburg verdiend de volgende ronde in het bekertoernooi.

Pieter Mulders toonde zich na de wedstrijd uiteraard tevreden met de winst. “Ik vond ons in de eerste helft beter, met meer durf om te voetballen. Maar uiteindelijk is het houden van de nul natuurlijk heel goed. Richard was bij de twee penalty’s goed geconcentreerd en dat pakte prima uit”.
Op de vraag of hij in de loop van de wedstrijd toch wat nerveus werd, antwoordde Pieter ontkennend. “Ik werd wel wat geïrriteerd. Want we gaven te veel ruimtes weg en dat was niet nodig. We hadden afgesproken om niet meer volle bak te gaan als het lang 0-1 zou blijven, om niet te veel energie te verspelen. Door de ruimtes weg te geven, moesten we toch meer arbeid verrichten dan nodig.”
UDI ’19 – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-1)
33. 0-1 Rachid el Yaakoubi
51’ Penalty gestopt door Richard van Nieuwkoop
52’ Penalty gestopt door Richard van Nieuwkoop
Scheidsrechter: de heer J.W.M. van der Laan