Nico Glasbergen

GVVV – Rijnsburgse Boys 2–1 (2-1)

Uien na twintig jaar niet meer op het hoogste amateurniveau

Ja, u leest het goed. Rijnsburgse Boys is er uiteindelijk niet in geslaagd het felbegeerde laatste ticket voor de Tweede Divisie binnen te slepen. In een wedstrijd die qua voetbal eigenlijk alleen in de eerste helft een wedstrijd was waren de Veenendalers toch wel de bovenliggende partij. Het aanvallende gehavende Rijnsburgse Boys had in de tweede helft moeite een vuist te maken en langzaam maar zeker werd het steeds duidelijker: de doelstelling voor dit seizoen zou niet gehaald gaan worden. Een bittere teleurstelling. Wie echter kritisch dit seizoen in ogenschouw neemt, moet concluderen dat het gewoon te weinig was. Of soms te veel. Het is maar hoe je het ziet. Te weinig overtuiging en het gevoel dat er niks te halen viel tegen ons. Te veel goals tegen. Teveel onrust, te weinig scherpte. Te lang niet winnen. En de enige ’te’ die normaal gesproken goed is, is er niet. Tevreden. Dat mogen we als Rijnsburgse Boys niet zijn. Ondanks een laatste eindsprint in maart en april is het seizoen zonder beloning ten einde gekomen. In plaats van de Krom wacht Nieuw-Zuid. En Hardenberg verruilen we voor bijvoorbeeld Harkema. Welkom in de klasse van de niet allerbesten. Het is weer naar nul en opnieuw bouwen…

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


En het begon nog wel zo aardig op het volgepakte en sfeervolle sportpark Panhuis. Rijnsburgse Boys had namelijk in het begin het initiatief en had snel voor moeten komen. Een schitterende actie van Van Eeuwijk, twee man passeren en scherp voorzetten, kon door Marvin Wijks niet tot doelpunt worden gepromoveerd. En dat zat er wel in, zo vlak voor doelman Jansen. Met Martin van Eeuwijk noemen we de smaakmaker van de eerste helft aan geel-zwarte zijde. De stilist verving de helaas afwezige Leonard in de spits en deed dat zeker in de eerste helft heel goed. Sterk aan de bal, knap wegdraaiend en passerend en zijn fluwelen techniek etalerend was hij een lust voor het oog.
Op de eerste kans voor Wijks volgden nog een kopbal van Danny van der Vijver in de handen van doelman Jansen en een schot van Wijks dat net over vloog, na een fraaie assist van Joël Tillema. En dat allemaal in de eerste tien minuten.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


“We gaan scoren” dacht menige Ui. Dat scoren gebeurde alleen bijna aan de andere zijde.
Een uitgooi van Van Nieuwkoop op Kuipers werd door de laatste niet aangenomen maar in de loop meegenomen. Oeps, staat daar ineens Martin van Eck. Van Eck kon zo richting Richard, schoot hard in maar onze doelman stopte kundig. Dat had makkelijk fout kunnen gaan ! Als antwoord hierop kogelde Gielisse op de vuisten van Jansen, maar weer kon GVVV bijna gaan scoren na geklooi achterin. Niet opletten bij een ingooi zorgde voor een knappe kans, maar ook nu was Richard paraat. En toen daarna Kuipers ternauwernood een levensgevaarlijke voorzet met zijn borst nèt naast en nèt langs de goede kant van de paal kon krijgen leek ook een Blauwe openingstreffer in de maak. Zeker omdat vervolgens Van Eck namens GVVV net naast kopte. Het ging over en weer in de eerste helft, bijvoorbeeld toen Van Eeuwijk na een prachtige lange bal van Kuipers weer een topactie in huis had. Zijn schot was echter te slap…
Het lot viel heel even de goede kant op voor de Uien toen uitgerekend Danny van der Vijver in zijn laatste wedstrijd in Rijnsburgse Boys 1 van dichtbij kon binnen schuiven na een prachtige aanval en weer mooie assist van Tillema: 0-1. De half duizend meegereisde Uien waren echter nog niet uitgejuicht of het was alweer gelijk. Een vallende kopbal, oei hij had wel veel ruimte die Brouwer, werd door Van Nieuwkoop nog aangeraakt maar de bal ging in het zijnetje: 1-1.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


En dat beste lezers, dat somt precies op waar Rijnsburgse Boys dit seizoen voor heeft gestaan. Voor soms echt leuke dingen, maar bovenal voor instabiliteit. Weggeven van kansen, voorsprongen niet vast kunnen houden. Het zal u dan ook niet verbazen dat het enkele minuten na de gelijkmaker nog erger werd. Wéér Brouwer liep weg uit de rug van Van der Vijver en rondde beheerst af. Het is natuurlijk zeker niet altijd de bewaker zelf, maar ook het hele voortraject waarin veel te veel mis gaat. Het is het verhaal van een seizoen waarin we aanvallend te onmachtig zijn geweest en defensief vaak een hang naar Sinterklaasavond toonden.
Met 2-1 achter dus tijdens de rust dus en dan weet je dat het lastig wordt tegen een goed combinerend en voetballend zeer sterk GVVV, dat met de jonge Pilon voorin een hele lastige klant had lopen. Een rust die overigens niet werd gehaald voordat er twee dubieuze overtredingen werden gemaakt – in zowel de eigen als de vijandelijke zestienmeter – en hachelijke situaties voor de doelen.
De eerste helft had absoluut een hoge amusementswaarde!
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Na rust ontspon zich een ander type spel. Er was door beide teams al veel gegeven en dat werd beter zichtbaar. Rijnsburgse Boys móest en GVVV wilde het natuurlijk afmaken. GVVV kopte al snel over, waarna een tegenslag voor de Uien volgde. Eén van de beste spelers aan Rijnsburgse zijde, Roderick Gielisse, moest eraf met een hamstringblessure. Voor hem kwam Troost en het spel ging voor Rijnsburg richting pompen of verzuipen. De gelijkmaker leek er te komen, toen tot twee maal toe de bal van de lijn werd gehaald door GVVV. Dat had hem moeten zijn, want echte kansen zijn er daarna niet meer geweest voor de Uien. De ruimtes werden steeds groter en het was inmiddels vrijwel alleen maar de lange bal die de klok sloeg. GVVV kreeg zeeën aan ruimte, maar speelde het soms hopeloos slecht uit. Toen Wijks (schot) en Ossevoort (in de rebound) het tij ook niet konden keren was het kaarsje echt uit. GVVV speelde het uit en wist dat de vette kluif vlak voor de neus hing. En toen kwam daar de wilde kluif, Hessing. Jeroentje werd dit seizoen zeer terecht Speler van het Jaar, maar verloor zijn hoofd en pakte rood. Het was een déjà-vu, niet in het minst omdat een paar seizoenen geleden GVVV uit eindigde in rood voor Van den Boogaart en Olenski. Dat waren ook van die nuttige (…) kaarten, inclusief schorsing tot in het nieuwe seizoen. Zo ontzettend zonde, want men hoeft er niet raar van op te kijken als Hessing pas in september zijn eerste bindende wedstrijd speelt. Tegen Jong FC Groningen uit of zo.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Na zeven seizoenen is er een einde aan het Tijdperk Niek gekomen. Niek baalt enorm van het missen van de Tweede Divisie, zo is wel duidelijk. En in zijn lange eindmonoloog, met de feestmuziek van GVVV op de achtergrond (moet je tegen kunnen!), kwam hij op conclusies die de trouwe supporter ook heeft kunnen trekken. Bijvoorbeeld dat we aanvallend te weinig brachten c.q. hadden dit jaar. Tegen GVVV ontbraken er vier aanvallers en dat is eigenlijk niet op te vangen. “Ik vond ons in de eerste helft uitstekend spelen! Maar in de tweede helft zie je dat we met verdedigers en middenvelders voorin moeten gaan spelen. Het was een noodgreep, ik had niks anders. In de tweede helft voelde je op een gegeven moment dat hij niet meer zou vallen.”
En: “we hebben in het hele seizoen te vaak geblesseerden en geschorsten gehad. En in de 44 wedstrijden die we gespeeld hebben heb ik geen moment rustig op de bank gezeten. Het gebrek aan rust is ons manco. En we krijgen er veel te veel tegen. Excelsior Maassluis wordt niet voor niks kampioen, ze krijgen de minste goals tegen.”
Uw verslaggever heeft hier niet veel aan toe te voegen. Het was domweg kwalitatief niet goed genoeg dit seizoen. Weliswaar nèt niet. Maar toch niet. En dat doet best zeer.
Maar het is niet anders. Vandaag accepteren en vanaf morgen verbeteren.
Rest niks anders dan GVVV te feliciteren met de behaalde promotie. En nee, niet van harte. Maar wel verdiend.
En beste Niek, hartelijk dank voor de geweldige wedstrijden die we onder jouw leiding in zeven seizoenen hebben mogen aanschouwen. Die waren namelijk veruit in de overhand. Je bent een ontzettend eerlijk en sympathiek mens, voor mensen van de pers een zegening om mee om te gaan. Met jouw kwaliteiten komt er op zeker een mooie club, misschien na wat meer geduld dan je lief is. Bedankt voor alles. Dat het je heel erg goed moge gaan !
En last but not least, beste Danny ‘de Vijver’, jij ook bedankt voor je niet geringe inbreng in al die jaren Rijnsburgse Boys 1. Een scorende middenvelder, altijd inzet, heel veel loopwerk, geen zeikerd, vrijwel nooit kaarten en ook gewoon een lekker gewone gast. Zo’n zestig goals gemaakt in veertien seizoenen eerste elftal. Een sieraad voor onze vereniging. Veel plezier volgend jaar bij die toppers van 6!
GVVV – Rijnsburgse Boys  2-1 (2-1)
39. 0-1 Danny van der Vijver
40. 1-1 Simon Brouwer
44. 2-1 Simon Brouwer
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Jeroen Hessing
Rode kaart Rijnsburgse Boys: Jeroen Hessing
Scheidsrechter: de heer W. Bronsvoort
Toeschouwers: 2600
Opstelling GVVV: Jansen; Adnane, Hulsbos, den Hartog, Van der Voort; de Leeuw (90. Alisic), Terschegget, Brouwer; Pilon (85. Heesakkers), Van Meegdenburg, Van Eck
Opstelling Rijnsburgse Boys:  Van Nieuwkoop; Ossevoort, Hessing, Kuipers, Gielisse (58. Troost); Sardar (65. Freke), Celen (81. Knoester), Van der Vijver, Tillema; Wijks, Van Eeuwijk.