IJsbrand van Tilburg

Spakenburg – Rijnsburgse Boys: 0-0 (0-0)

Rijnsburgse Boys doet zichzelf tekort

Voor het vijfde achtereenvolgende seizoen wist Rijnsburgse Boys niet te winnen aan de blauwe zijde van de Westmaat, de thuishaven van Spakenburg. Beide ploegen wisten niet te scoren zodat de beginstand ook de eindstand werd: 0-0. Rijnsburgse Boys deed daarmee zichzelf tekort. Wanneer er een kans was om met een driepunter uit het voormalige vissersdorp te vertrekken, dan was het dit jaar wel. Spakenburg speelde immers zwaar onder de maat. De ploeg draait een moeizaam seizoen en dat heeft invloed op de spelers en alle geledingen binnen de club. Iedereen in Spakenburg lijkt er klaar mee te zijn, ook met elkaar. En dat werd duidelijk zichtbaar op het veld. Zonder beleving en strijd was het elftal van scheidend trainer Jochem Twisker geen echt team. De aanwezige kwaliteiten werden in ieder geval niet zichtbaar. Rijnsburgse Boys daarentegen opereerde wel als een team maar kwam wel tekort om het povere Spakenburg echt te verontrusten. ’Je ziet vandaag opnieuw dat wij problemen hebben met doelpunten maken. Dat is helaas moeilijk op te lossen’, aldus Niek Oosterlee na afloop. Omdat GVVV, toch wel verrassend, won bij Katwijk is de opdracht helder volgens de trainer. ‘Tweemaal winnen, en we hebben ons doel bereikt, de tweede divisie.’ Terwijl hij dat vertelde werd in Spakenburg een kortdurend vuurwerk afgestoken. Spakenburg had zich immers met het gelijke spel verzekerd van een ticket voor de tweede divisie.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Het begin van de wedstrijd stond in het teken van opmerkelijk veel balverlies. En wel bij beide ploegen. Echt verwonderlijk was het dan ook niet dat de eerste serieuze mogelijkheden ontstonden door fouten van de tegenstander. In de tiende minuut kreeg Resham Sardar, weer terug in de basis na zijn blessure, zomaar de bal in zijn voeten gespeeld. Wellicht geschrokken, of was het toch bedoeld als voorzet, maar de bal ging in ieder geval over. Niet veel later leverde Danny van der Vijver, aan de andere kant van het speelveld, ook de bal in. Naamgenoot Danny van den Meiracker profiteerde niet van dit buitenkansje en schoot de bal naast.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Halverwege de eerste helft was er een korte fase waarin Rijnsburgse Boys het heft in handen nam. Jeroen Hessing stuurde Joost Leonard de diepte in. Ondanks de zee van ruimte besloot de spits deze niet te benutten en schoot te gehaast, en van afstand, hoog over. Twee minuten later wist Jeffrey Vlug de opgekomen Roderick Gielisse aan te spelen. Ingeklemd tussen maar liefst drie verdedigers wist hij zich, met de bal aan zijn voet, heel slim om te draaien zodat hij volkomen vrij oog-in-oog met doelman Richard Arends kwam te staan. De reservedoelman wist met zijn voet de Rijnsburgse openingstreffer te voorkomen. Alsof hij niet onder wilde doen voor zijn collega, deed Richard van Nieuwkoop drie minuten later hetzelfde. Verdediger Ismo Vorstermans dook namelijk vrij op voor de Rijnsburgse doelman, maar ook deze inzet werd onschadelijk gemaakt.
Het waren zeldzame hoogtepuntjes in een tempoloze wedstrijd waarin Rijnsburgse Boys moest oppassen zich niet al te gemakkelijk te laten meenemen in de spelopvatting van Spakenburg. Vlak voor de rust was er nog enige opwinding toen Richard Arends een diepe bal van Nick Kuipers opving maar vervolgens buiten de zestien stapte. Via de toegekende vrije trap kon Nick Kuipers het nogmaals, maar nu op kortere afstand, direct op doel proberen. De bal belandde echte in de muur, de rebound van Niek Ossevoort ging over.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


De tweede helft zou in het teken staan van het testen van de deklat. De eerste keer was al na vier minuten. Vanaf rechts wist Jeffrey Vlug Joost Leonard te bereiken die de bal, heel dienend, doorkaatste op Resham Sardar. Hoewel de hoek moeilijk was, wist hij wel een schot te produceren, maar deze ging via de lat over. Omdat na vijf minuten spelen scheidsrechter Ron Karremans met een blessure van het veld stapte, werd de wedstrijd twaalf minuten stil gelegd. Vierde official Menno Lagerwey maakte vervolgens de wedstrijd af. Door het extra oponthoud wist de technische staf al vroeg in de tweede heft dat GVVV niet verzaakt had bij Katwijk en drie punten had binnengehaald. Het compact spelende Spakenburg moest nu met een dubbele wissel – Cas Knoester voor Jeffrey Vlug en Martin van Eeuwijk voor Marvin Wijks – bestreden worden. Het pakte gunstig uit. De creatieve voetballers wisten met hun spel meer ruimte te creëren. En er was opnieuw pech. Na eerder Resham Sader was het nu Martin van Eeuwijk die een vrije trap op de lat uiteen zag spatten. Hoewel Rijnsburgse Boys de druk opvoerde, was het wel oppassen geblazen voor de Spakenburgse tegenstoot. Uit het niets stevende Nathan Bijl op een 100%-doelkans af. Een oplettende Nick Kuipers greep, net op tijd, correct in. Met drie corners binnen twee minuten leek Spakenburg rijp voor de sloop. Maar de ploeg bleef overeind en wilde, na het bekend worden van de overwinning van GVVV, koste wat kost niet verliezen om het ticket voor de tweede divisie maar in het bezit te hebben. Zo ver is het vertrouwen in een goede afloop van het seizoen is al gezakt.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


De fraaiste Rijnsburgse aanval was een kwartier voor het einde over rechts waarbij Roderick Gielisse de bal op Danny van der Vijver speelde. In duel met Niels Buijtenhuis ging de Rijnsburgse aanvaller naar de grond maar zijn claim om een penalty werd niet toegekend. In de slotfase werd duidelijk dat de krachten aan het wegvloeien waren. Echt gevaarlijk wist Rijnsburgse Boys niet meer te worden. Het was juist Spakenburg dat vlak voor tijd, via een inzet van Kees Tol, zomaar de overwinning had kunnen stelen.
Door het puntenverlies is GVVV weer uitgelopen op Rijnsburgse Boys. Het vertrouwen in een goede afloop is echter niet verdwenen. Tweede divisie of derde divisie: het lot ligt nog gewoon in eigen handen, aldus Niek Oosterlee en zijn spelers na afloop…..
Spakenburg – Rijnsburgse Boys: 0-0 (0-0)
Scheidsrechter: R.H. Karremans (50: M. Lagerwey)
Toeschouwers: 1.700
Gele kaart Spakenburg: Nathan Bijl
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Resham Sadar
Opstelling Spakenburg: Richard Arens, Tom Oostinjen, Ismo Vorstermans, Tim Sanders, Adi Draganovic, Nathan Bijl, Michael Lanting, Niels Buijtenhuis, Sargon Gouriye (74: Matthijs Blijham), Kees Tol en Danny van den Meiracker (65: Peter de Lange)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Niek Ossevoort, Nick Kuipers, Jeroen Hessing (85: Leon Tol), Roderick Gielisse, Renee Troost, Resham Sarar, Danny van der Vijver, Jeffrey Vlug (59: Cas Knoester), Joost Leonard en Marvin Wijks (59: Martin van Eeuwijk)