Nico Glasbergen

Hoek – Rijnsburgse Boys 2–2 (1-0)

Uien rollen zijwaarts, maar eindigen rechtop…

Op bezoek in Zeeuws-Vlaanderen: het is niet de ideale middagbesteding van de gemiddelde speler en supporter. Om de reis en het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, dien je er minimaal vol voor te gaan en jezelf c.q. de meegereisde supporters te belonen met 100% inzet. In een wedstrijd met een saaie en een meeslepende kant werd aan deze opdracht redelijk voldaan. De eerste helft was er één in de categorie ‘douw in de doos, dichttapen en in het kanaal’. Weinig tot geen hoogtepunten in meerdere opzichten. De tweede helft begon voor de Uien desastreus, maar een snelle aansluitingstreffer deed de geel-zwarte harten opvlammen. In een zwaar kantelend tweede deel van de tweede helft gebeurde er van alles. Van winstperspectief naar zwijnen. Het zat er allemaal in deze middag. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wind en veld een goede wedstrijd onmogelijk maakten. En dat achteraf veel Uien blij waren met het punt.

Er zijn al veel woorden vuil gemaakt aan de staat van het eerste veld op sportpark Middelmors, maar in Hoek vinden de veldkeurmeesters het equivalent van de Rijnsburgse knollentuin. Ineens opspringende ballen waren schering en inslag. Kortom, onze mannen moeten het ‘vertrouwd’ aan hebben gevoeld, daar in Hoek. Tel er een straffe wind schuin over het veld bij op, voor de Uien in de eerste helft ’tegen’ en je hebt niet alleen een gevecht tegen de tegenstander, maar ook tegen de elementen. Het zorgde voor een hele matige eerste helft van Rijnsburgse Boys. In het eerste kwartier gebeurde vrijwel niets, alleen hoofdrolspeler Renee Troost dreigde enkele malen gevaarlijk te worden, wat helaas mislukte. Toen het eerste kwartier net voorbij was, kreeg topscorer Clinckemaillie in de zestien een gestopt schot voor de benen. De Belg faalde niet: 1-0.

Zoals alle tegenstanders in de Topklasse bleek dat ook Hoek geen verzameling krotenkokers is. Het met een stevige Vlaamse saus overgoten elftal herbergt een aantal snelle jongens en mannetjesputters, waar de Uien redelijk wat moeite mee hadden. Eén van de weinige kansen voor Rijnsburgse Boys was een bal vlak voor de goal op Van Eeuwijk, die net tekort kwam om binnen te schieten. Aan de andere kant eindigde een knappe actie van Nick de Groote in het zijnet. Geklungel achterin zorgde nog enkele malen voor gevaarlijke situaties, maar het liep gelukkig goed af.

In de tweede helft, met wind mee, moest het dan maar gebeuren. We waren nog niet zo lang onderweg toen keeper Van Nieuwkoop een nachtmerrie voor een keeper beleefde. Een voorzet leek hij vast te hebben en de meeste supporters keken al automatisch naar voren. Richard liet de bal helaas voor hem en iedere geel-zwarte de bal los. Voor spits De Munter was het een zeer simpele klus om de bal binnen te schuiven: 2-0. Het lot van een keeper is dat zo’n fout vrijwel altijd fataal is. In een wereld waarin ieder enigszins ontwikkeld wezen fouten maakt, is hem deze mispeer vergeven. Het overkomt de besten…

Geluk bij een ongeluk was dat de wedstrijd vrijwel meteen kantelde. Nog geen twee minuten later werd Danny van der Vijver naar de grond getrokken. Een duidelijke penalty, maar de beslissing van de arbiter om door te laten spelen was een juiste. In het vervolg van deze actie kreeg Van Eeuwijk de bal voor zijn technisch begaafde voeten. Zijn schot was genoeg om De Jonghe te verschalken: 2-1.

De wedstrijd had nu zijn vuurwerk dat het daarvoor ontbeerde. In een wilde actie van Clinckemaillie op Sardar solliciteerde de eerstgenoemde naar rood, wat hij niet kreeg. Sardar, bij gelegenheid rechtsback, kweet zich overigens ruim voldoende van zijn taak.

Het was nu Rijnsburgse Boys wat de klok sloeg. Koemans poeierde net naast en Danny ging alleen op de keeper af. De één tegen één eindigde op De Jonghe. Ook Renee Troost deed een duit in het zakje, maar zag zijn schot uit een voorzet van Koemans geblokt. Het was niet de wedstrijd van Van der Vijver. Marvin Wijks, die prachtige duels uitvocht met zijn zeker niet trage bewaker, wist vlak voor de achterlijn voor te geven op Danny. Op luttele meters van de goal wist hij de bal geen volwaardige duw richting goal te geven…

Het was sowieso niet de dag der volbloed uien: Richard is al vermeld, Danny had een zware middag tegen zijn koppend en fysiek zeer sterke directe tegenstander.

Een wat nonchalante vrije trap van Van Eeuwijk wekte vlak daarna wat irritatie, maar hij maakte het vervolgens ruimschoots goed. Renee Troost liep leep vrij, Van Eeuwijk passte subtiel, Troost rondde beheerst af: 2-2. Met de man uit Almere, Troost, hebben we een speler genoemd die na de winterstop één van de beste Uien is en ook vandaag verdiende hij misschien wel het hoogste cijfer van allemaal.

Hoe dan ook, de stand was 2-2 en de Rijnsburgse supporter ging er eens goed voor zitten. Het gekke was dat deze 2-2 eerder verlammend werkte dan opbeurend. Binnen vijf minuten na deze goal kantelde de wedstrijd. De ruimtes werden groter, Hoek wisselde en bracht de loeisterke en snelle reus Doesburg en Rijnsburgse Boys leek het soms niet meer te kunnen belopen. Het zorgde voor hachelijke situaties. In het zicht van de blessuretijd kreeg Hoek een kans voor vrijwel open doel, maar tot verbazing van iedereen werd deze buitenkans over geschoten. De spierverslappers konden bij de neurotische supporters nu uit de kast. Drie minuten blessuretijd volgden. Hoek ging pompen en rook de 3-2. Toen in de 92ste minuut Doesburg op een meter of twee de bal voor het inschuiven leek te hebben zagen de Uien hun hoofd al van het hakblok gescheiden worden. Hoe hij het voor elkaar kreeg weten we nog steeds niet, maar Doesburg lukte het de bal er niet in te schieten. De ultieme reddingspoging van enkele Uien had ternauwernood effect. Met de tong op de schoenen werd een 2-2 uit het vuur gesleept…

Niek Oosterlee wist na afloop nou niet of hij blij moest zijn of teleur gesteld. “Onder deze omstandigheden is goed voetbal onmogelijk. Door de wind bleef de bal vaak hangen. En ook het veld werkte niet mee.” Uiteraard geldt dit voor beide ploegen, maar het hielp geenszins mee aan goed spel. Na de 2-2 sloeg de wedstrijd om en werden we als het ware verdeeld in blokken. Het veld werd veel te groot, waardoor het heel moeilijk te belopen was. We hebben vervolgens gezwijnd.”

De minst blije Rijnsburger was uiteraard Richard van Nieuwkoop. Zijn fout leidde de 2-0 in. Maar laten we wel zijn, aanvallers kunnen soms als een drol spelen zonder dat het gevolgen heeft, keepers zijn dan altijd ‘De Sjaak’. Het maakt de taak van doelman tot een mentaal zware. En het maakte de opmerking van Oosterlee na afloop, toen hij Richard naar de kleedkamers begeleidde, een terechte: “kop omhoog, kan gewoon gebeuren”. Zo is het. Volgende week gewoon weer knallen Ries!

Hoek – Rijnsburgse Boys 2-2 (1-0)
17. Guillaume Clinckemaillie 1-0
52. Sam de Munter 2-0
54. Martin van Eeuwijk 2-1
75. Renee Troost 2-2

Gele kaart Hoek: Kuzmicki, Fitsch
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Troost
Scheidsrechter: de heer B.B. van den Helder
Toeschouwers: 525
Opstelling Hoek: De Jonghe; Van den Houten, Siereveld, Vandepitte, Wilson; Fitsch, De Groote (87. Eryürük), Kuzmicki, Dönmez (74. Martens); De Munter (68. Doesburg), Clinckemaillie.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Sardar, Troost, Hessing, Westmaas; Van den Boogaart, Van Eeuwijk, Van der Vijver; Koemans, Ignacio, Wijks.