IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys

kozakkenboys

De eerste uitwedstrijd in de tweede seizoenshelft betekent voor Rijnsburgse Boys een bezoek aan de trotse koploper: Kozakken Boys. Hoewel de ploeg van Danny Buijs, met zijn 32 jaar de jongste trainer van de Topklasse, dit seizoen ten doel had gesteld te eindigen tussen plek zes en negen, is het totaal anders gelopen. Vanwege een meer dan prima seizoensstart is de ploeg uitgegroeid tot titelkandidaat nummer één. Vanaf speelronde zes staan de Werkendammers op de eerste plaats in de rangschikking. Na een zeldzame uitglijder tegen GVVV (in Veenendaal werd met maar liefst 5-0 verloren) zakte de ploeg twee weken later tijdelijk naar de tweede positie. Maar één week later werd de koppositie weer heroverd. Het veroveren van de eerste periodetitel was vervolgens het eerste succes dit seizoen.
De tweede periode leverde voor Kozakken Boys een aaneenschakeling van overwinningen op. Maar ook Spakenburg deed volledig mee in het scoren van driepunters. Totdat de winterstop zich aandiende en Kozakken Boys in de laatste wedstrijd van 2014 onderuit ging (thuis werd met 1-3 van Capelle verloren) en Spakenburg in de eerste wedstrijd van 2015 een halve misstap maakte (een doelpuntloos gelijkspel tegen SC Genemuiden). De komende drie weken zal meer duidelijkheid moeten gaan geven. Met achtereenvolgens Rijnsburgse Boys, Spakenburg en GVVV worden deze drie wedstrijden als cruciaal bestempeld in Werkendam. Want stel, een nederlaag tegen Rijnsburgse Boys en vervolgens tegen Spakenburg en het gat van zes punten met de Blauwen uit Spakenburg zou zomaar verdwenen zijn!

kozakkenboys-rbb (1)

Maar hoe reëel is een Rijnsburgse overwinning in Werkendam? Capelle was dit seizoen tweemaal (!) Kozakken Boys de baas maar wist zowel thuis als uit niet van Rijnsburgse Boys te winnen. Afgelopen zaterdag mocht Rijnsburgse Boys zelfs het meest ontevreden zijn over het 1-1 gelijke spel. Tel daarbij op dat de geschorste Jeroen Hessing en Mark van den Boogaart weer inzetbaar zijn en de prima ingevallen Danny van der Vijver en Martin van Eeuwijk komende zaterdag wellicht in de basis kunnen starten….. Feit is echter ook dat de vijf ontmoetingen in de Topklasse tussen Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys alleen maar overwinningen voor de roodwitten hebben opgeleverd. En eerlijk is eerlijk: de Rijnsburgers wisten eigenlijk geen enkele keer voetballend iets te brengen tegen de Werkendammers die gewoon de meerdere waren. De laatste twee ontmoetingen leverden overigens ook betwiste rode kaarten op voor Jordy Strooker (in de uitwedstrijd van vorig seizoen) en Resham Sardar (in de thuiswedstrijd van dit seizoen).
Niet alleen het puntenverschil tussen Kozakken Boys (40 punten) en Rijnsburgse Boys (24 punten) is na 55% van de totale competitie groot. Ook het verschil in gescoorde doelpunten is enorm: 47 door Kozakken Boys en slechts 21 door Rijnsburgse Boys. Topscoorder bij de Werkendammers is Berry Powel die onlangs zijn contract op De Zwaaier verlengde. De spits kwam afgelopen zomer naar Werkendam en is de belangrijke spil in het spel van de koploper. Het goede spel van de voormalig speler van onder meer ADO Den Haag, FC Groningen, Heracles Almelo en Roda JC zorgde ervoor dat andere clubs uit de Topklasse interesse toonden. Zo voerde Powel een gesprek met IJsselmeervogels, voor hem als inwoner van Amersfoort om de hoek. Uiteindelijk besloot Powel zijn contract met een jaar te verlengen.
Vanwege haar positie op de ranglijst heeft Kozakken Boys zich moeten uitspreken over mogelijke promotie naar de Jupiler League. De club liet weten niet te willen promoveren naar het betaalde voetbal. Het bestuur was van mening dat er op dit moment nog geen goede basis zou liggen voor promotie. Ook zouden de gevolgen die dit zou hebben voor de club qua organisatie, speeldagen en accommodatie niet opwegen tegen de voordelen.

kozakkenboys-rbb (2)

Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)
Shirt: wit
Broek: rood
Kousen: rood
Sportpark De Zwaaier
Lange Wiep 1
4251 XZ  Werkendam
Telefoon: 0183-501770
Website: www.kozakkenboys.nl
Wapenfeiten Kozakken Boys in de Topklasse
2013 – 2014  7e plaats Topklasse
2012 – 2013  8e plaats Topklasse
Onderlinge resultaten in Topklasse
2014-2015
Rijnsb.Boys-Kozakken Boys: 1-5
Kozakken Boys-Rijnsb.Boys: ?-?
2013-2014
Rijnsb.Boys-Kozakken Boys: 1-2
Kozakken Boys-Rijnsb.Boys: 2-1
2012-2013
Rijnsb.Boys-Kozakken Boys: 2-3
Kozakken Boys-Rijnsb.Boys: 4-2
Totaalscore in Topklasse 2012-2015
5 wedstrijden
0 overwinningen
0 gelijk spelen
5 nederlagen
7 doelpunten voor en 16 doelpunten tegen
Programma zaterdag 24 januari 2015
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys (aanvang: 14.30 uur)
Overige wedstrijden:
Capelle – ONS Boso Sneek
FC Lisse – HHC Hardenberg
Hoek – GVVV
SC Genemuiden – Ajax
Scheveningen – Spakenburg
Sparta Nijkerk – Barendrecht
IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis
Stand Topklasse
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Kozakken Boys –  Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.