Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 0-4 (0-2)

Sombere middag eindigt in een deceptie

Soms kan je over een wedstrijd heel duidelijk oordelen. Het heeft er dan nooit ingezeten. Het voetbal was niet goed genoeg. Er werd amper wat gecreëerd. De tegenstander was effectief. Het veld is niet goed.  De eindpass was niet zoals hij zijn moet. Enzovoort enzovoort. De laatste competitiewedstrijd van 2014, onder het ‘genot’ van een stevige wind en donkere omstandigheden, eindigde niet zoals de Uien de laatste tijd bezig waren. Er was hoop op een goede afsluiter, maar het eindigde in een symfonie in mineur. HHC Hardenberg bleek een tegenstander die weliswaar niet groots speelde, maar op de juiste momenten genadeloos toesloeg. De einduitslag laat helemaal niets aan de verbeelding over: 0-4 verlies. In eigen huis. Het is in lijn met een trend die heel wat jaren geleden is ingezet. Rijnsburgse Boys heeft verdraaid veel problemen met de laatste wedstrijd voor de winterstop. De kerstballen eindigden allemaal in de Uiengoal. Hard, maar waar. Hardenberg aanvaardde de lange terugreis met de drie punten in de zak. En als er iemand toch als verdiende winnaar moest worden aangewezen… dan waren zij het wel.

498A0258

Foto Jan Jungerius


De openingsfase was duidelijk voor HHC. Zowel Gouriye als oude bekende Lanjouw lieten zich zien, maar het sorteerde geen effect. Lanjouw schoot via Van Nieuwkoop over, Gouriye’s individuele actie kreeg niet het passende vervolg. Net toen de Uien onder de Overijsselse druk uit leken te komen, vloog de 0-1 om de oren. Jeroen Hessing, niet het meest gelukkig in zijn acties, kopte in een uiterste krachtinspanning een aanvallende bal weg. Lanjouw kreeg de bal precies voor zijn rechter en volleerde zeer knap langs Van Nieuwkoop: 0-1.
Het gekke was dat het verliezen van de toss al een slecht voorteken leek: het was een raar gezicht om de Uien in de eerste helft richting de kantine te zien spelen. Het zal niet in de hoofden van de spelers hebben gezeten, die met psychologie van de koude grond door de bank genomen niks op hebben. En aanvankelijk leek het bewijs ervoor geleverd: de Uien begonnen beter te combineren, zonder heel gevaarlijk te zijn. Het duurde wel even voor de enige mooie aanval van de middag op de mat werd gelegd.
498A0450

Foto: Jan Jungerius


Het was dan wel meteen een hele mooie: over een schijf of zeven, inclusief een aantal keren één keer raken, belandde de bal via Van Eeuwijk bij Ignacio. Dat de normaal gesproken zo gevaarlijke spits deze maal via doelman Danes over schoot (laag schot, van richting veranderd) was symptomatisch voor dit treffen. Rijnsburgse Boys had het vandaag gewoon niet. Weliswaar schoten zowel Breinburg (uit een corner die net naast ging) en Van den Boogaart (op de keeper) richting de goal, maar overtuigend was het niet.
Toen Rijnsburgse Boys na balverlies op het middenveld een corner tegen kreeg was dat de weg richting de uitgang. Natuurlijk, het werd zelf ingeleid en soms leggen arbiters de bal er niet voor op de stip, maar de penalty wegens vasthouden door Hessing was een buitenkans voor de al enkele jaren meest scorende middenvelder van de Topklasse. Hielke Penterman schoot raak, al zat Van Nieuwkoop er nog aan: 0-2.
RBB HHC Corinne_2231

Foto: Corinne Jungerius


Na rust begonnen de Uien redelijk. Het was maar voor heel even. Een van richting veranderd schot van Westmaas gaf Breinburg de kans om om te halen. De bal ging net over. Het was zo ongeveer het enige wapenfeit van de Boys in de tweede helft. Opvallend was de – vandaag – magere afstemming tussen Ignacio en Van Eeuwijk,. De laatste was slordig in de inspeelpass, waardoor potentieel gevaar door eigen toedoen werd afgewend. Zonde, want de heren zijn in goede doen levensgevaarlijk. Zeker Martin zou gerust wat meer gewoon kunnen schieten in plaats van de voetballende oplossing kunnen zoeken. Het laatste siert hem, maar een kanonskogel – en die heeft hij – is soms beter op zijn plaats.
Zonder zo geweldig te voetballen haalde HHC Hardenberg het optimale rendement. De 0-3 was een uitstekend voorbeeld van hoe het moet: Penterman schoot kort en hard raak in de korte hoek, al was de pass die hem daartoe in staat stelde misschien nog wel mooier. De Sallanders stonden organisatorisch uitstekend, hoefden niet meer en speelden het soeverein uit.
Helaas moest – het doet mee om de Uien Dieptepunt Trofee – een triest voorval toen nog komen. De ingevallen Resham Sardar, al sinds jaar en dag bekend als één van de netste spelers in de selectie, moest met rood van het veld. In een duel om de bal ging Resham er vurig in, zoals hij altijd doet. Iedere Rijnsburgse supporter weet dat Sardar het fatsoen zelve is, maar helaas werd de situatie met rood beoordeeld. Het zag er misschien uit of Sardar over de bal heen trapte, maar het was louter een fel duel om de bal. Het beeld van de diep teleur gestelde Sardar, met gebogen hoofd van het veld lopend, was symbolisch. Het zat er niet in, mede door eigen toedoen, het zat niet mee, wat je dan altijd zal zien. De 0-4 paste perfect in het plaatje. Leon Tol werd onbestraft vast gehouden, de eruit resulterende aanval werd door Van Hezel feilloos afgerond: 0-4.
RBB HHC Corinne_2586

Foto: Corinne Jungerius


Na afloop was het oordeel van Oosterlee klontje klaar. Het verlies was geheel terecht, het was een zeperd en de Uien hadden nergens aanspraak op. Rijnsburgse Boys kwam nooit in zijn spel. Eén echte kans creëren is veel te weinig. Er was veel te weinig precisie in het positiespel. Uiteraard is het slechte veld hier debet aan. Hardenberg speelde ook niet zo goed, maar peurde wel het optimale rendement uit hun mogelijkheden. Dat de omstandigheden (harde wind en een zompig veld) niet bijdragen aan goed spel moge duidelijk zijn. Daar hebben beide teams last van, al is het niet nadelig als je 0-2 voor staat bij rust.
Jeroen Hessing was even duidelijk: “dit was een collectieve off-day”. Onder het genot van een rokertje en een kaassoufflétje was de voetballende groenteboer nuchter over het vertoonde spel. Het zat er vandaag gewoon niet in. We moeten het niet dramatischer maken dan het is. Na een goede serie was dit een magere afsluiter van 2014. Op naar de feestdagen! Met het nieuws dat Tol, Hessing en Van Nieuwkoop voor één jaar hebben bijgetekend, sluiten we toch nog enigszins in majeur af.
Mede namens de andere wedstrijdverslaggevers, IJsbrand van Tilburg en Piet Hemminga, wensen wij u prettige feestdagen en een voorspoedig 2015. Zoals wijze mensen wel eens zeggen: “Alles komt goed…!”

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg: 0-4 (0-2)
14. Willem Lanjouw 0-1, 41. Hielke Penterman 0-2, 74. Hielke Penterman 0-3, 87. Tiemen van Hezel 0-4

Scheidsrechter: de heer E.P.W. Thijs
Toeschouwers: 1.200

Geel Rijnsburgse Boys: Van den Boogaart, Hessing
Rood Rijnsburgse Boys: Sardar

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Breinburg, Hessing, Tol, Westmaas (76.Troost); Van den Boogaart, Van Eeuwijk, Ali (63. Sardar); Martina, Ignacio, Wijks.
Opstelling HHC Hardenberg: Danes; Bakker, Pol, Werkman, Manuhutu; Kobussen, Penterman (78. Penterman), Van Hezel; Klok, Lanjouw (76. Van der Ley), Gouriye (60. Krohne).