IJsbrand van Tilburg

FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-1)

Terechte bekeruitschakeling door Hoofdklasser FC Rijnvogels

Rijnsburgse Boys is door dorpsgenoot FC Rijnvogels uit het districtsbekertoernooi geknikkerd. Nadat een matige eerste helft een niet geheel onverdiende 0-1 voorsprong had opgeleverd, zakten de mannen van Niek Oosterlee in de tweede helft door het ijs. Het veel gretiger spelende FC Rijnvogels trok in de tweede helft de stand snel gelijk. De Hoofdklasser behield het initiatief maar wist dat niet te verzilveren. Ondanks dat een ieder zich leek te gaan opmaken voor een strafschoppenserie, dacht Mitchel Beyersbergen daar dus heel anders over. Zijn pegel, zeven minuten voor het einde, bracht FC Rijnvogels de verdiende voorsprong en daarmee de volgende ronde in het bekertoernooi. Een toernooi kennelijk dat de Rijnsburgers niet echt weet te inspireren. Anders kan de slappe tweede helft niet verklaard worden.

De start van het doordeweekse bekerduel was nog wel voor Rijnsburgse Boys. Javier Martina schoot over en Quincy van de Leuv kreeg in een één-op-één duel met keeper Gert-Jan Vlieland de kans om een vroege Rijnsburgse voorsprong op het scorebord te krijgen. Een corner was het maximaal haalbare. Het eerste gevaar voor FC Rijnvogels kwam na een vrije trap van Mitchel Beyersbergen. Nu was ‘bekerkeeper’ Rick van der Burg alert. Twee minuten later was de Rijnsburgse keeper wel gepasseerd maar de treffer van Martin Onderwater kwam voort uit een buitenspelsituatie.
De Topklasser en de Hoofdklasser hielden elkaar aardig in evenwicht voor wat betreft de mogelijkheden. Gert-Jan Vlieland kaapte de bal op tijd weg voordat Jeffrey Koemans gevaarlijk kon worden en Martin van Eeuwijk zag zijn inzet voorlangs gaan. Aan de andere kant verslikte Dirk Jan van den Oever zich wel erg opzichtig in Mitchel Beyersbergen. Een sublieme redding van Rick van der Burg voorkwam een vrijwel zekere voorsprong van FC Rijnvogels. Deze voorsprong kwam ook niet op het scorebord na een prima kopbal van, jawel opnieuw, Mitchel Beyersbergen. De bal ging nu naast. Nadat een vrije trap van Quincy van de Leuv, die de geschorste Raily Ignacio in de spitspositie verving, gepakt werd door Gert-Jan Vlieland, kwamen de Rijnsburgers in de 39ste minuut op voorsprong. Kevin Westmaas stond aan de basis van een fraaie aanval. Hij stuurde Jeffrey Koemans op links de diepte in. Zijn voorzet op Javier Martina werd keurig breed gelegd op Quincy van de Leuv die van dichtbij de 0-1 kon binnen schieten.

Vlak voor rust voltrok zich het noodlot voor Dirk Jan van den Oever. In duel met oud-ploeggenoot Rob Zandbergen raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn knie. Na zes minuten oponthoud moest hij per brancard van het veld. Uiterst triest voor de verdediger die sinds een aantal weken hersteld was van een langdurige enkelblessure. Zijn uitvallen betekende wel het officiële wedstrijddebuut van Rick van Duijn in het eerste van Rijnsburgse Boys. De eerste helft kreeg door het voorval acht minuten blessuretijd waarin een omhaal van Yuri Guijt het grootste gevaar bleek te zijn.
Het (te) slap beginnen aan de tweede helft, een fenomeen waar Rijnsburgse Boys in de competitie mee te maken heeft, was ook in het bekerduel op de Kooltuin een bittere constatering. Het scherper startende FC Rijnvogels meldde zich via Pieter van der Breggen in de Rijnsburgse zestien. Omdat hij maar niet tot een schot kon komen liet hij het over aan Rob Zandbergen. Zijn onhoudbare uithaal belandde in de kruising: 1-1. Opvallend was het uitbundige juichen van de oud-speler van Rijnsburgse Boys. Ingetogen jouw doelpunt vieren, zoals profspelers vrijwel altijd doen tegen hun oude ploeg, was er voor de rasechte Rijnsburger niet bij….

FC Rijnvogels voelde dat er meer te halen was en ging op jacht naar de voorsprong. In een ouderwets klutsmoment weigerde de ploeg echter te scoren, totdat Leon Tol voor opruiming kon zorgen. De grootste kans was voor Niels van Veen maar Rick van der Burg voorkwam erger. Collega doelman Gert-Jan Vlieland was op zijn beurt weer attent met zijn benen (schot van Quincy van de Leuv) en armen (afstandsschot van Leon Tol). De dreiging aan Katwijkse zijde was echter groter. Vijf minuten na zijn invalbeurt bracht Thomas Dijk Mitchel Beyersbergen in stelling. Zijn onhoudbare pegel leverde de 2-1 op.
Met de moed der wanhoop probeerde het te laat wakker geworden Rijnsburgse Boys te redden wat er te redden viel. Martin van Eeuwijk plaatste, na een fraaie individuele actie, de bal net over het doel, Javier Martina schoot de bal naast het lege doel en Quincy van de Leuv kopte een voorzet van Jeffrey Koemans op de paal. De open ruimtes bood FC Rijnvogels daarentegen de mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Maar kordaat ingrijpen van Rick van Duijn, ten koste van een corner,  voorkwam erger net als de reflex van Rick van der Burg na een vlammend schot van Martin Onderwater.

rijnvogels-rbb (4)

Na een prima te verteren gelijkspel tegen Quick Boys (2-2) en het zuur van een nederlaag (1-2 tegen Katwijk) kon FC Rijnvogels tegen de derde dorpsgenoot het zoet van een overwinning smaken. Voor Rijnsburgse Boys betekende de slappe wedstrijdinstelling het einde van het districtsbekertoernooi. Hopelijk gaat deze week de voorspelde regen geen roet in het eten gooien waardoor, wellicht met een goed competitieresultaat tegen HHC Hardenberg, de winterstop met een goed gevoel van start kan gaan…
39: Quincy van de Leuv: 0-1
49: Rob Zandbergen: 1-1
83: Mitchel Beyersbergen: 2-1
Scheidsrechter: L.E. Cantineau