IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Ajax: 3-1 (1-0)

Droogte van twaalf weken op Middelmors eindelijk voorbij

Het heeft lang geduurd, maar daar was die dan: de tweede thuisoverwinning voor Rijnsburgse Boys. Twaalf weken na de overwinning op SC Genemuiden werden de amateurs van Ajax met 3-1 verslagen. Een verdiende overwinning dat het vertrouwen in eigen kunnen een positieve impuls zal geven. Het was nog geen wederopstanding van de ploeg van Niek Oosterlee, daarvoor speelde de ploeg nog niet de gehele wedstrijd zoals het zou moeten kunnen. Maar goed, het is een stap in de goede richting die weer hoop geeft. Een magere 1-0 ruststand werd direct na de pauze door geklungel simpel weggegeven. Een wereldgoal van Jeroen Hessing, na een hakje achter zijn standbeen, bracht binnen vijf minuten weer voldoende lucht. Pas zeven minuten voor het einde was het Raily Ignacio die met zijn tweede treffer de thuiszege definitief veilig stelde. De vloek die op Middelmors leek te rusten werd daarmee dus echt opgeheven.

Kopie van IMG_5608

Foto Hans Heemskerk

’Wij zijn er klaar voor’ en ‘wij gaan voor eerherstel’. Mooie en veelbelovende woorden vooraf vanuit het Rijnsburgse kamp maar daar was aanvankelijk weinig van te merken. Ajax begon scherper en beter aan de wedstrijd dan Rijnsburgse Boys. De Amsterdammers creëerde dan ook de eerste kans na drie minuten. Een schot van Kenneth Misa-Danso, de topscoorder bij de debutant, werd van richting veranderd. Met een uiterste krachtsinspanning wist Richard van Nieuwkoop een vroege achterstand te voorkomen. Terwijl Ajax wellicht dacht de openingstreffer dan maar later te produceren sloeg na een kwartier, vanuit het niets, Rijnsburgse Boys genadeloos toe. De allereerste aanval leverde direct de eerste treffer op. Marvin Wijks profiteerde van de ruimte aan de linkerkant en bereikte met zijn afgemeten voorzet Raily Ignacio. De Rijnsburgse topscoorder rondde koppend prima af: 1-0.
Kopie van IMG_5612

De ban leek gebroken en de voorsprong werkte zichtbaar bevrijdend voor de Rijnsburgers. De drie minuten na de treffer leverde elke minuut ook een kans op. Allereerst speelden Kevin Westmaas en Jeffrey Koemans op identieke wijze het scenario van de 1-0 na. Alleen de afronding bleek anders: Jeffrey Koemans kopte naast. Vervolgens veerde heel Middelmors op na een sublieme pass van Martin van Eeuwijk op Marvin Wijks. De sterk spelende vleugelaanvaller kon er geen doeltreffend vervolg aan geven. Tenslotte mocht Jeffrey Koemans uithalen na een assist van Raily Ignacio. Keeper Maurits Schmitz stond echter op zijn post.
Kopie van IMG_5660

Na de Rijnsburgse stormloop deed Ajax iets terug. Opnieuw was het een schot van Kenneth Misa-Danso dat geblokt werd ten koste van een corner. Vervolgens was het toch weer Rijnsburgse Boys dat de voorsprong nog voor rust wilde verdubbelen. Tweemaal was het Martin van Eeuwijk die probeerde het bekende gaatje. Maar zowel zijn schot vanuit een volle zestien als zijn vrije trap belandde in de handen van de keeper. Een zeldzaam foutje van de opnieuw goed spelende Kevin Westmaas bracht vervolgens Ajacied Ogur Kaya in scoringspositie. Zijn boogbal ging net naast. Voor het Rijnsburgse publiek was het bijna als vanouds om regelmatig goede combinaties op het veld te zien. Een prima voorbeeld daarvan deed zich vijf minuten voor rust voor. Het was Marvin Wijks die, nu vanaf rechts, richting het doel opstoomde. In plaats van zelf de bal met een lob over de keeper te schieten, koos hij ervoor om Raily Ignacio het werk af te laten maken. Zijn inzet werd echter verwerkt tot corner. De eerste Rijnsburgse corner leek zowaar direct rendement op te leveren: een kopbal van Ronald Breinburg belandde op de lat. De rebound was eveneens voor de verdediger en werd opnieuw tot corner verwerkt. Ook deze tweede corner bleek gevaar te bevatten; de inzet van Jeroen Hessing belandde net naast de paal.
Kopie van IMG_5636

Volkomen onnodig sneed Rijnsburgse Boys zich twee minuten na de rust in eigen vingers. Ahmed Ali leverde zomaar de bal in bij Ogur Kaya. Zijn voorzet bleek pardoes een doelpoging te zijn die, tot verbazing van alles en iedereen, via de binnenkant van de paal het doel inrolde: 1-1. Rijnsburgse Boys herpakte zich zowaar wonderbaarlijk snel. Vijf minuten na de tegenvaller kwam namelijk de voorsprong opnieuw op het scorebord. Opnieuw was het Marvin Wijks die zijn voorzet beloond zal worden met een treffer. De mee naar voren opgestoomde Jeroen Hessing trakteerde zichzelf, zijn familie en alle Rijnsburgse supporters op een fantastische treffer. Een hak balletje achter zijn standbeen verraste de doelman van Ajax: 2-1. De verhoudingen tussen beide ploegen waren weer hersteld!
Kopie van IMG_5781

Drie minuten later konden Marvin Wijks en Jeroen Hessing op herhaling. In een identieke situatie was het nu echter ingrijpen van de Amsterdamse verdediging. De val van Jeroen Hessing werd niet ’penalty-waardig’ bevonden. Direct aansluitend was het Marvin Wijks die het nu zelf wilde proberen. Zijn boogbal ging net naast. Natuurlijk was de Rijnsburgse voorsprong te mager om te verslappen. Jeroen Hessing wilde zijn gescoorde treffer niet laten verbleken met opnieuw een Amsterdamse tegentreffer. Zijn ingrijpen, na een doorbraak van Ogur Kaya, was daardoor niet alleen begrijpelijk maar ook noodzakelijk. Een ruimere voorsprong zou natuurlijk meer lucht geven. Pogingen daartoe van Marvin Wijks (schot voorlangs) en Ahmed Ali (schot over de kruising) leverden vooralsnog niets op. Ajax bleef in leven en ging één-op-één spelen en hoopte op de gelijkmaker. De beste kans kreeg Kenneth Misa-Danso maar zijn schot was toch echt te slecht ingeschoten.
Kopie van IMG_5796

Invaller Javier Martina bewees opnieuw zijn meerwaarde in het afleveren van voorzetten die een goal opleveren. Geholpen door het zomaar inleveren van de bal door Lars Middelwijk, bracht hij met zijn pass op maat Raily Igancio in scoringspositie. Met een bekeken schuiver schoot hij Rijnsburgse Boys definitief naar de winst: 3-1. In de reguliere speeltijd kregen Javier Martina (schot werd gepareerd) en Marvin Wijks (bal belande op het dak van het doel) de gelegenheid om ook een goaltje mee te pikken. Ondanks dat er geen blessurehandelingen waren, en ook geen gele kaarten, werden toch drie minuten blessuretijd bijgeteld. De verklaring lag dan ook in de wissels; zowel bij Rijnsburgse Boys als Ajax driemaal in de tweede helft. De extra tijd leverde zowaar een hoogtepunt op: een omhaal van Raily Ignacio werd door Thomas Metzemaekers van de lijn gehaald. Maar goed, drie goals na twee opeenvolgende wedstrijden zonder Rijnsburgse treffers; het was prima zo!