Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 1-2 (0-1)

Tobbende toppers na negentig minuten in evenwicht – maar IJsselmeervogels wint.

Een moment van disorganisatie in de Rijnsburgse verdediging in combinatie met een moment van onoplettendheid aan de kant van de arbitrage zorgde er voor dat IJsselmeervogels in blessuretijd alsnog drie wedstrijdpunten mee naar Spakenburg kon meenemen. Geen gestolen overwinning voor de Vogels want ook de bezoekers speelden voor de winst. Voetballend was IJsselmeervogels de betere ploeg maar speelde niet goed genoeg om de overwinning te claimen. De thuisclub daarentegen verdiende het ook niet om te verliezen. In aanvallend opzicht kon de ploeg van Niek Oosterlee niet echt een vuist maken, verdedigend liet het echter één steek te veel vallen om uiteindelijk een punt op te eisen. Zo passeert IJsselmeervogels Rijnsburgse Boys op de ranglijst maar blijven beide clubs voorlopig tot de middenmoot veroordeeld. Zodoende kwam de vrolijke noot vanmiddag alleen van de Jong Flora Band dat collecteerde en musiceerde voor nieuwe uniformen.

1

Het duurt even voordat er echt sprake is van een wedstrijd. IJsselmeervogels opent sterkt en dwingt Mark van den Boogaart tot reddend handelen na een eerste hoekschop. Maar binnen vijf minuten slaat de vlam al in de pan. Raily Ignacio loopt in het voorbijgaan tegen Tony Tol aan die zich alle publiciteit rondom de Rijnsburgse spits herinnert en kermende ter aarde gaat. Geen van het arbitrale kwartet heeft echter iets onreglementair waargenomen. Scheidsrechter Hoekstra trekt twee minuten later wel geel voor Bennie van Noord die het vlammetje aanwakker door een overtreding met een rood randje ten opzichte van Mark van den Boogaart. Binnen het kwartier krijgt ook Ahmed Ali geel voorgeschoteld. Voor een type overtreding waarvan er zeker twintig in een wedstrijd gemaakt worden. Maar een kaartenfestival wordt het verder niet.

2

Na een kwartier gaat de bal dan echt normaal rond en weet Raily Ignacio voor het eerste deze middag aan zijn bewakers te ontsnappen. De verdediging van de Rooien weet hem ternauwernood af te stoppen. Vlak daarna is het Thomas Verheijdt die zijn verdediging een handje helpt door een inzet van Marvin Wijks te blokkeren. Duidelijk is dat er voor hands vandaag geen strafschop gegeven zal worden. Ook IJsselmeervogels mag z’n tweede kans noteren. Nick Kuipers schiet een vrije trap knap over de muur, Van Nieuwkoop redt in de hoek ten koste van een corner. Die leidt tot het nodige gevaar, Kevin Westmaas voorkomt bij de tweede paal een treffer.
3

Na een half uur spelen laat Resham Sardar de mogelijkheid op 1-0 liggen, hij ziet geen kans een voorzet van Raily Ignacio binnen te werken. Aan de andere kant is het Richard van Nieuwkoop die ver zijn doel uit komt om de bal boven Thomas Verheijdt vandaan te plukken. Diezelfde doelman ziet Mike van de Laar vanaf de rand van het strafschopgebied vlak voorlangs schieten. Een voorzet van Resham Sardar wordt door Raily Ignacio weliswaar ingeschoten maar via een dwarsliggende Vogel tot hoekschop verwerkt. Even is het heel druk in het strafschopgebied van doelman Patrick Zonneveld. Maar die ziet iedere Rijnsburgse doelpoging stranden alhoewel Rail Ignacio vlak voor rust rakelings naast schiet na een slimme loopactie vanaf rechts. De wedstrijd dreigt naar een 0-0 ruststand te gaan wanneer Richard van Nieuwkoop een inzet onschadelijk maakt met zijn vuisten en de bal wegstompt. Of hij nu te veel gehinderd werd en dus niet terug kon lopen, de Rijnsburger loopt in ieder geval voorwaarts om een inzet te blokkeren. In plaats daarvan wordt hij door een lob verslagen en kan Hanne Hagary de 0-1 binnenkoppen.

4

Gelijk na rust probeert Thomas Verheijdt Achmed Ahahaoui in stelling te brengen na balverlies in de omschakeling bij Van den Boogaard. Het loopt met een sisser af, evenals een volley van Raily Ignacio na een actie van de deze week vanaf het middenveld acterende Ahmed Ali. De gelijkmaker valt vervolgens na een individuele actie van Marvin Wijks. Op snelheid gaat hij het strafschopgebied binnen en wordt door Nick Kuipers vastgehouden. Vanaf elf meter schiet het slachtoffer zelf á la Van Persie raak (1-1). Met name Raily Ignacio krijgt vervolgens nog een paar kansjes toebedeeld maar weet Patrick Zonneveld niet te verschalken.

5

Komt het door de kleur van het shirt waar Bennie van Noord vroeger in speelde? Bij een voorzet van Martin van Eeuwijk omspeelt de oud-Rijnsburger zijn eigen doelman maar “vergeet” te scoren. Nu kent de Topklasse nog geen doellijntechnologie maar de assistent-scheidsrechter stond goed opgesteld om te constateren dat de bal niet over de lijn ging. Ook Maikel de Harder weet het net niet te vinden. De eerste keer stuit hij op Richard van Nieuwkoop, de tweede keer lijkt zijn inzet meer op een terugspeelbal. Met het inbrengen van Jeffrey Koemans is er weer sprake van enige verse aanvoer van voorzetten vanaf de flank. Zonder dat dit tot heel veel gevaarlijk leidt overigens. Maar ook IJsselmeervogels blijft op de winst spelen. Goed ingrijpen van Leon Tol voorkomt tien minuten voor tijd de inzet voor de 1-2. Ook het wapen van Bennie van Noord leidt niet tot resultaat, in de laatste minuut gaat zijn kopbal vlak voorlangs.
6

Op het moment dat er negentig minuten op het scorebord staan staat er tevens 1-1 als tussenstand. Drie minuten resteren er nog tot het laatste fluitsignaal en toch is zes minuten later de derde thuisnederlaag op rij een feit. Een snelle omschakeling van IJsselmeervogels wordt de Uien fataal. Was het vanaf de rechtervleugel Hanne Hagary die Bryan Burgerhout de diepte in stuurde? Dan stond Hagary buitenspel maar de vlag van de assistent bleef naar beneden. De invaller aan de kant van IJsselmeervogels kon vervolgens zo vrij als een vogel richting Richard van Nieuwkoop en liet met een schuiver in de linkerbenedenhoek de 1-2 aantekenen.
7

“Onbegrijpelijk” was de reactie van Niek Oosterlee na afloop. “De mensen met de meeste ervaring staan achterin en dan laat je zoiets gebeuren. Wanneer het bord met blessuretijd omhoog is geweest koester je een punt. Een speler mag er vanaf de middellijn dan niet zo doorkomen”. De teleurgestelde trainer geeft vervolgens aan waar volgens hem de schoen wringt. “Om dominanter te kunnen spelen moet het positiespel veel beter worden. Maar daarvoor leiden we teveel balverlies en zijn we veel te onrustig. We spelen soms heel opportunistisch maar de aansluiting ontbreekt dan vaak. Daarbij komt dat Raily soms niet alleen voor de tegenstander maar ook voor ons onvoorspelbaar is.”
Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 0-1 (1-2)
43: Hanne Hagary: 0-1
53: Marvin Wijks: 1-1 (strafschop)
90+2: Bryan Burgerhout: 1-2
Scheidsrechter: A. Dijkstra Toeschouwers: 1.300
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ahmed Ali, Mark van den Boogaart, Raily Ignacio