Spakenburg – Rijnsburgse Boys: 4-0 (2-0)

Rijnsburgse Boys opnieuw onderuit in seizoensopener

De openingswedstrijd in de Topklasse en Rijnsburgse Boys. Het wil maar niet lukken. Na de gelijke spelen tegen Excelsior’31 en HHC en de nederlagen tegen HHC en Kozakken Boys leverde ook de competitiestart in het eerste lustrumjaar van de Topklasse een teleurstellend resultaat op. Op bezoek bij landskampioen Spakenburg werd met duidelijke cijfers verloren: 4-0. Knullig verdedigen leverde binnen acht minuten al een 2-0 achterstand op. Omdat Spakenburg weigerde het onthutsend zwak spelende Rijnsburgse Boys in de eerste helft op een nog grotere achterstand te zetten, kreeg Raily Ignacio direct na de rust zowaar de mogelijkheid de aansluitingstreffer te scoren. Maar ook het benutten van een penalty was deze middag teveel gevraagd. Rijnsburgse Boys speelde zich wel terug in de wedstrijd maar kwam tekort om echt gevaarlijk te worden. De risico’s die genomen werden om toch wat te forceren leverden in de slotfase nog twee Spakenburgse treffers op. De 4-0 uitslag bleek ook de grootste van alle duels van de eerste competitieronde. Rijnsburgse Boys belandde daardoor op een positie waar het nog nooit heeft gestaan in de Topklasse: de allerlaatste plaats…

IMG_8759

Foto Hans Oudwater

De week voorafgaand aan de wedstrijd had Niek Oosterlee nog geen idee waar zijn ploeg nu eigenlijk stond. Het antwoord op de vraag kon hij na afloop zelf geven. ‘We stonden in het begin niet goed. We zouden met twee man in de mandekking spelen en één daarachter om de diepte uit het spel van Spakenburg te halen. Maar we bleven op één lijn staan’. Elke bal viel zodoende achter de verdedigers Jeroen Hessing, Renee Troost en Ronald Breinburg. Binnen zeventig seconden kreeg Maurice van der Wilt alle vrijheid om uit te halen maar zijn schot ging naast. Vijf minuten later was het wel raak. Een diepe bal van Niek Ripson, een niet goed klappende buitenspelval, een prima breed  spelende Mark de Loor en tenslotte een doeltreffende Kees Tol, ofwel: de vroege Spakenburgse 1-0 voorsprong. Twee minuten later was er opnieuw een pass van de aanvoerder van Spakenburg, nu direct op Kees Tol. In duel met Jeroen Hessing zette hij de oud-Spakenburger wel erg gemakkelijk te kijk en rondde beheerst af: 2-0.
Het scorebord deed wegens een technische storing geen dienst en kon de keiharde realtiteit niet weergeven, maar de valse competitiestart van Rijnsburgse Boys was weldegelijk een feit. De ploeg was ook niet bij machte om zich onder de Spakenburgse druk uit te voetballen. Goed keeperswerk van Richard van Nieuwkoop behoedde Rijnsburgse Boys voor een nog grotere achterstand. Driemaal wist hij een inzet van Kees Tol te keren. Het was lang wachten op het eerste Rijnsburgse wapenfeit maar tien minuten voor rust kwam die er dan. Een vrije trap van Bart Freke bereikte Raily Ignacio. Vanuit de draai schoot de voormalige topscoorder van de Topklasse in het zijnet. Een minuut later bereikte Ahmed Ali met een fraaie pass Marvin Wijks. Zijn dreigende uithaal kon net niet door Raily Ignacio koppend worden afgerond.
IMG_8791

De rust werd door Niek Oosterlee gebruikt voor heel wat omzettingen. Naast het inbrengen van Kevin Westmaas voor Renee Troost werden de taken voor vier spelers op het middenveld en in de verdediging herverdeeld. Vanaf de aftrap werd duidelijk dat Rijnsburgse Boys er weer een wedstrijd van wilde maken. Het gevaar kwam van links waar binnen twee minuten ook tweemaal Marvin Wijks de combinatie met Raily Ignacio opzette. Leverde de eerste nog geen kans op, de tweede was dat wel totdat Niels Buijtenhuis ingreep. Hij liep Raily Ignacio finaal in de rug. Omdat dit in de zestien gebeurde betekende het fluitsignaal van scheidsrechter Van der Roest ook direct een penalty. Het slachtoffer nam zelf de strafschop en schoot dwars door het midden. Barry Ditewig, die al een hoek had gekozen, wist toch met een reflex de bal uit het doel te stompen. Na aflloop verzekerde Raily Ignacio ook een volgende keer niet voor zijn verantwoordelijkheid weg te lopen en er gewoon weer te staan.
IMG_8877

Na de gemiste kans op de aansluitingstreffer kregen beide ploegen in het eerste kwartier een grote kans op een treffer. Na een rush van Kees Tol bracht hij zijn collega-spits Maurice van der Wilt in stelling maar zijn volley ging naast. Vervolgens was het Bart Freke die, net voordat hij geblesseerd uitviel, Raily Ignacio met een diepe bal wegstuurde. Na balcontrole op zijn borst leverde zijn uithaal, na een fraaie safe van Barry Ditewig, niet meer op dan een corner. Vervolgens zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Rijnsburgse Boys bleek toch machteloos om de Spakenburgers, die het wel geloofden, te verontrusten. Juist op het moment dat Jeroen Hessing naar voren werd gestuurd profiteerde Spakenburg van de geboden ruimte. Na balverlies van Jeffrey Koemans bereikte een prima dieptepass van Dominique Scholten Kees Tol. Uiterst beheerst controleerde hij de bal en haalde doeltreffend uit: 3-0. Vier minuten werd de eindstand bepaald. Kees Tol gaf de bal mee aan invaller Jordy Strooker die hard op weg leek zijn oud-ploeggenoten op een tegentreffer te tracteren. Totdat een andere Spakenburgse invaller, Peter de Lange, de bal het laatste zetje gaf: 4-0. Het is dat Jeroen Hessing, na een waar flipperkastmoment in de laatste minuut, de bal van de doellijn haalde, anders was de nederlaag nog groter uitgevallen.
Direct na afloop van de wedstrijd werden drie spelers van beide teams opgeroepen deel te nemen aan een dopingcontrole. Na loting werd voor Rijnsburgse Boys, naast Richard van Nieuwkoop, hoe toevallig ook, Raily Iganacio en Jeroen Hessing opgeroepen…..
6: Kees Tol: 1-0
8: Kees Tol: 2-0
84: Kees Tol: 3-0
|88: Peter de Lange: 4-0
Scheidsrechter: M. van der Roest
Toeschouwers: 2.100
Gele kaarten Spakenburg: Mark de Loor, Michael Lanting, Niels Buijtenhuis en Niek Ripson
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Jeroen Hessing
Opstelling Spakenburg: Barry Ditewig, Edwin Dekkers (81: Joel Tillema), Niek Ripson, Niels Buijtenhuis, Dominique Scholten, Nick Tol, Michael Lanting, Mark de Loor (56: Jordy Strooker), Salim Amerzgiou, Kees Tol en Maurice van der Wilt (71: Peter de Lange)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Ronald Breinburg, Jeroen Hessing, Renee Troost (46: Kevin Westmaas), Ahmed Ali, Bart Freke (61: Cas Knoester), Resham Sardar (76: Quincy van de Leuv), Jeffrey Koemans, Javier Martina, Raily Ignacio en Marvin Wijks