Bram van Egmond

Wim Schaap versterkt Technische Commissie

Oud-Rijnsburgse Boys trainer Wim Schaap (58) is deze week met het bestuur van Rijnsburgse Boys overeengekomen om de technische commissie te komen versterken. Het doel is om hiermee een breder draagvermogen te hebben voor het werk in de scouting en de doorstroming van de jeugd. Het bestuur is erg ingenomen met de toevoeging van Wim aan het team van Rijnsburgse Boys.
Wim Schaap was van 2001 t/m 2003 trainer van de A-selectie van Rijnsburgse Boys en de directe voorganger van Ted Verdonkschot. Wim vertelt zelf over zijn nieuwe uitdaging: “Ik ga me bezighouden met scouting voor de senioren. Uiteraard in overleg en in samenwerking met Ed Bos, met wie ik in mijn trainerstijd in Rijnsburg al een goede relatie had en waarmee ik altijd contact heb gehouden. Ik besef me terdege dat Ed al jarenlang succesvol is op dit gebied en ik nog veel van hem kan en moet leren. En ik neem natuurlijk mijn ervaring als trainer mee”.
Na zijn periode bij Rijnsburg was Wim trainer bij een aantal clubs, waarvan Nieuwenhoorn de laatste was. “In het afgelopen seizoen heb ik geen club getraind”, zegt Wim, “Ik ben wel steeds bij Rijnsburgse Boys blijven kijken, wat ik ook de afgelopen jaren na mijn vertrek hier steeds ben blijven doen als ik tijd had. Ik bewaar aan Rijnsburg goede herinneringen en het voelt steeds als een warm bad om hier weer terug te komen. Met deze functie bij Rijnsburg zet ik een nieuwe stap en dat betekent ook voor nu een afscheid van het trainerschap. Ik ga graag bij Rijnsburg aan de slag. We hebben voorlopig een periode voor een jaar afgesproken en zullen steeds tussentijds evalueren.”

wim schaap

“Ik ga in samenwerking met Ed en Niek en misschien ook oud-eerste elftalspelers me bezighouden de scouting voor de A-selectie oppakken en ik ga helpen bij de doorstroming van de jeugd naar de senioren. De jeugd heeft natuurlijk een eigen bestuur en beleid, maar ik ga veel kijken en meepraten. De stap van de jeugd naar het eerste is heel groot en daarvoor zijn het 3e en 2e goede tussenstappen. Vroeger vond de jeugd spelen in het 2e en 3e ook goed, maar nu zie je dat men toch sneller naar een andere club gaat als het eerste niet direct bereikt kan worden. We moeten er aan werken om dat beter te maken”, legt Wim uit.
We vroegen aan Wim waar hij op let bij scouting voor Rijnsburgse Boys. “Je moet wel voldoen aan specifieke eisen om bij Rijnsburg in het eerste te kunnen voetballen”, zegt Wim. “Allereerst moet je het mooi vinden om hier te mogen voetballen. Het publiek is trouw, maar ook kritisch en houdt van hard werkende spelers, dat is de basis voor het elftal. Je moet op de helft van de tegenstander willen en kunnen spelen en vóóruit willen voetballen. En achterin zijn snelle spelers nodig, want er zijn veel één-op-één situaties. Al met al moeten we met een lampje zoeken.”
Wim is in 2003 bij Rijnsburg vertrokken als trainer en komt nu in 2014 weer terug. “De club is in een duidelijk andere staat dan 11 jaar geleden. Er zijn nog wel veel dezelfde mensen, die zich al jarenlang voor de club inzetten. Dat is een goed teken. Maar daarnaast is de club ook veel meer een bedrijf geworden en een instituut in het zaterdagvoetbal en de Topklasse. De resultaten in de afgelopen periode waren heel goed en er is een geweldige accommodatie neergezet. Rijnsburgers hebben nog steeds normen en waarden hoog in het vaandel, zeggen waar het op staat, kunnen flinke meningsverschillen hebben, maar zijn ook bereid om dit uit te praten. Dat past goed bij me.”
Wim is erg te spreken over de Topklasse. “Het is een goed fenomeen. Er lopen nu betere spelers rond dan vóór de Topklasse. Er komen er relatief veel over uit het betaalde voetbal, waardoor je ziet dat de wedstrijden ook beter zijn geworden. En de competitie is spannender. Toch zou ik nog willen pleiten voor een andere opzet, waarbij er nog meer regionaal wordt gewerkt. Bijvoorbeeld de zaterdag en de zondag samenvoegen. Dan komen er meer derby’s, wat leuker is voor het publiek en de spelers.”
Naast zijn nieuwe functie bij Rijnsburg werkt Wim bij de politie in de eenheid Den Haag. Wim is daar trainer mentale weerbaarheid voor zijn collega’s. “Dat is ook een item binnen de sport”, legt Wim uit. “We werken in de trainingen bij de politie ook veel met sportpsychologen samen, die ook het olympisch team en de hockeyers trainen. Dat zou misschien ook wel iets zijn om bij Rijnsburg te introduceren. Mensen kunnen uitval vertonen wegens extreme druk en ook in de voetballerij doet dat fenomeen zich voor.”.
Op de foto tekent Wim zijn nieuwe overeenkomst met Rijnsburgse Boys, samen met Ed Bos en Ad Hendriksen. We wensen Wim veel succes en plezier in zijn nieuwe functie bij Rijnsburgse Boys.