Bram van Egmond

Katwijk – Rijnsburgse Boys 1-1 (1-0)

Gelijkspel levert twee teleurgestelde ploegen op

Hoewel de streekderby tegen Katwijk, met een 1-1 als uitslag, geen verliezer opleverde, hadden na afloop de spelers van beide ploegen het gevoel de wedstrijd verloren te hebben. Niet verwonderlijk want zowel Katwijk als Rijnsburgse Boys hadden een overwinning nodig. Katwijk om het degradatiespook buiten de deur te houden en Rijnsburgse Boys om de kampioenskansen levend te houden. Ondanks de grote belangen bleek de wedstrijd maar niet te ontbranden. De Katwijkse openingstreffer vlak  voor de rust schudde Rijnsburgse Boys wel wakker maar de gelijkmaker van Martin van Eeuwijk kwam te laat om het kwartje toch de Middelmors op te laten rollen. Een Rijnsburgse overwinning zou overigens niet verdiend zijn geweest. Katwijk had namelijk vlak voor de 1-1 de kansen op een grotere voorsprong laten liggen. Niek Oosterlee stak na afloop zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ‘Op de momenten dat we echt kunnen aansluiten met de koplopers doen we het niet. Al eerder gebeurde dat in de wedstrijden tegen Barendrecht en Scheveningen. We zijn te wisselvallig en dus ook geen kampioensploeg.’ 

katwijk-rbb (1)

Foto: Hans Heemskerk


Voldoen aan de hoge verwachtingen. Rijnsburgse Boys leek er zichtbaar last van te hebben na de vernedering van kampioenskandidaat Spakenburg één week eerder op de eigen Middelmors. ‘Afwachtend, slap, onherkenbaar en apatisch’ aldus Niek Oosterlee en ‘slecht en beetje arrogant’ aldus Kevin Winter. De Rijnsburgse meningen over de slechte start in de beladen streekderby logen er dus niet om. Katwijk kreeg de ruimte om uit te groeien tot de ploeg met de meeste dreiging. Met een Danny Guijt die, na een vrije trap, bijna kon raak koppen en een Jeffrey Jongeneelen die, na een Rijnsburgse verdedigingsfout, net naast schoot was de openingsfase voor Katwijk. Benito Olenski was na twintig minuten de eerste Rijnsburger die voor gevaar in de Katwijkse zestien leek te gaan zorgen. Leek, want hij werd tegen de grond geduwd door Danny Guijt. Scheidsrechter Roeleveld blikte of bloosde niet en liet ‘gewoon’ doorspelen.
Na ruim een half uur kregen beide ploegen een goede mogelijkheid om de score te openen. Eerst was het Romano de Jonge die de thuisploeg in jubelstemming had kunnen brengen maar zijn schot kon, ten koste van een corner, weggewerkt worden. Vervolgens ging de truckendoos van Martin van Eeuwijk open. Omdat Jeffrey Koemans de gehele week nauwelijks getraind had als gevolg van een nekblessure, mocht de oud-speler van Katwijk in de basis starten en kon een goede voorzet op Raily Ignacio afgeven. De topscoorder van de Topklasse, die door zowel Michiel van Dam als Rydell Tuinfort continue gedekt werd, leek eindelijk een keer van dichtbij gevaarlijk te worden. Maar waar het een week eerder allemaal net mee zat, was dat deze middag dus niet het geval. Toch was het de aanstaande degradant die op voorsprong kwam. Een bevlieging van Jeffrey Jongeneelen aan de linkerkant van het speelveld zette de hele Rijnsburgse verdediging te kijk. Niet zelfzuchtig speelde hij de bal vervolgens op Joost Leonard die, randje buitenspel, de bal achter Richard van Nieuwkoop schoot: 1-0.
Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


De wedstrijd bleek nu echt op gang te zijn gekomen. Raily Ignacio draaide knap weg van zijn tegenstanders maar schoot snoeihard naast. Vervolgens waren de rollen van de assist en doelpuntenmaker van de openingstreffer omgedraaid. Ofwel: Joost Leonard speelde de bal op de geheel vrijstaande Jeffrey Jongeneelen maar deze schoot toch over. Op slag van rust liep Jeroen Hessing een gele kaart op. Zijn verbazing over het door gaan van het spel terwijl een geblesseerde Martin van Eeuwijk op de grond lag, werd hem niet in dank afgenomen.
De thee had Rijnsburgse Boys zichtbaar goed gedaan. Na vijf minuten bereikte Jordy Strooker met een fraaie pass Raily Ignacio. Voetballend tussen Michiel van Dam en Rydell Tuinfort was er weinig ruimte en werd tegen de grond gewerkt. En daar kan een scheidsrechter voor fluiten… Deze middag dus niet. Drie minuten later was Jeroen Hessing met een kopbal wel erg dicht bij de gelijkmaker maar Joost Leonard zorgde op de doellijn voor opruiming. Het eerste gevaar voor Katwijk kwam in de tweede helft uit een vrije trap, net buiten de zestien. Robbert Susan schoot echter recht in de handen van Richard van Nieuwkoop. Ook collega Atam Koroglu overkwam  niet veel later een identieke situatie. Nu was het Raily Ignacio die uit de draai in de handen van de keeper schoot. Ook Robbert Susan zou niet veel later de bal met zijn hand aanraken na een voorzet van Kevin Winter. Maar ook de derde situatie waarin een strafschop gegeven had mogen worden werd weggewuifd.
Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


Vervolgens brak en periode aan waarin Katwijk nadrukkelijk de magere voorsprong had kunnen vergroten. Richard van Nieuwkoop scoorde echter punten met subliem keeperswerk. Allereerst pareerde hij een fraai schot van Robbert Susan. Vervolgens was hij attent op een geblokt schot van Romano de Jonge. Tenslotte spatte een pegel van Jeffrey Jongeneelen op zijn vuisten uiteen. En wanneer hij dan toch gepasseerd bleek, was er hulp van zijn teamgenoten. Na corner nummer acht van Katwijk moest eerst Jeffrey Koemans, en vervolgens in de rebound Ronald Breinburg, de bal van de doellijn weg werken. En nadat vervolgens Jerghinio Sahadewsing in vrije positie ruim over had geschoten, was het wachten op de aloude voetbalwet waarin het missen van eigen kansen door de tegenstander beantwoord wordt met het wel benutten van de kansen. Ofwel: Rijnsburgse Boys kwam op gelijke hoogte. En dat met een treffer om in te lijsten! Een balletje breed op Martin van Eeuwijk bracht hem in de gelegenheid om snoeihard uit te halen. Via de onderkant van de lat krulde de bal het doelnet: 1-1.
Een afknapper voor Katwijk en een opsteker voor Rijnsburgse Boys. ‘Maar we doen het daarna niet goed’ aldus Niek Oosterlee. We speelden te snel de lange bal, we oogden, ondanks alle vrijheid, te onrustig. Speel je slimmer, dan kan je de wedstrijd toch nog naar je hand zetten ondanks dat het over het geheel niet verdiend zou zijn  geweest.’ Jeffrey Koemans zorgde met een schot en Kevin Winter met een kopbal voor dreiging net als een onbedoeld hakballetje van Michiel van Dam. Aan de andere kant kon invaller en good-old Martijn Gootjes, als clubtopscoorder aller tijden bij de geel-zwarten, zijn oude ploegmaten in mineur stemming krijgen, maar zijn inzet werd tijdig gekraakt. In de drie minuten blessuretijd was de grootste kans voor Jeffrey Koemans maar zijn schot ging, hoger dan verwacht en gehoopt, toch over de kruising.
katwijk-rbb (4)

Foto: Hans Heemskerk


 
Na afloop kwamen in beide kampen de frustraties over het mislopen van twee wedstrijdpunten er wel erg opzichtig uit. Of eigenlijk: de frustraties over het vorige seizoen. Provocerende opmerkingen en gebaren van Martin van Eeuwijk richting trainer en spelers van Katwijk werden hem bijna fataal. Terwijl hij nietsvermoedend naar de kleedkamer liep kwam een woest het veld instormende Jerghinio Sahadewsing van achteren verhaal halen bij zijn oud-ploeggenoot. Met het nodigde duw- en trekwerk aan weerszijde als resultaat. Gelukkig werd het opstootje redelijk snel in de kiem gesmoord. Zo werd het dus tijd om de ‘figuurlijke’ wonden te likken. Zowel Katwijk als Rijnsburgse Boys hadden verzuimd te profiteren van puntverlies van de eigen, directe concurrenten. Noordwijk had immers gelijk gespeeld en Spakenburg en IJsselmeervogels zelfs verloren. Beide trainers hadden achteraf gelijk gekregen met de opmerking een week eerder dat je zelf de wedstrijden zal moeten winnen en dan af kan wachten wat de rest doet. Maar dan is voorwaarde één wel dat je dan zelf niet verzaakt….
Katwijk – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)
38: Joost Leonard: 1-0
74: Martin van Eeuwijk: 1-1
Scheidsrechter: M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 2.325
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeroen Hessing en Jordy Strooker
Opstelling Katwijk: Atam Koroglu, Rydell Tuinfort, Michiel van Dam, Robbert Susan, Michael Owel, Jos Jansen, Joost Leonard (86: Martijn Gootjes), Danny Guijt, Jeffrey Jongeneelen (87: Tomas Tavilla), Romano de Jonge en Jerghinio Sahadewsing (80: Jesse Dingjan)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Bentio Olenski (85: Kevin Westmaas), Ronald Breinburg, Jeroen Hessing, Jordy Strooker, Mark van den Boogaart, Kevin Winter, Resham Sardar (58: Jeffrey Koemans), Martin van Eeuwijk, Javier Martina (85: Jeffrey Winter) en Raily Ignacio